Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2002-12-01 23:22:03 czy ktoś z kolegów spotkał się z konstrukcją stabilizatora do tylniego zawieszenia w Polonezie. Prawdopodobnie wersja combi go posiada. Sam jestem w fazie projektowania w/w elemenu i nie chce wywarzać otwartych dzwi ![]() |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2002-12-01 23:29:08 Nie prawdopodobnie tylko na pewno. A w Caro to miał OLO w swoim OLOnezie III. |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-01 23:29:10 stabilizator tylnego zawieszenia występuje w PN kombi. Z tego co wiem to żeby złożyć stabilztor trzeba mieć most od kombiaka posadający mocowania stabilizatora.
O ile się nie myle to takie rozwiązanie miał Olo w poprzednim (świętej pamięci) Polonezie. |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2002-12-01 23:31:13 Hehe Jojo. Byłem szybszy. O dwie sekundy ![]() |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2002-12-01 23:43:02 tylko jak był mocowany do nadwozia ??? |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-02 00:09:02 Nigdy nie oglądałem takiego poldka od spodu ale zakonczenia stabilizatora poprzez łączniki przykręcane są tymi samymi śrubami co drązki reakcyjne do nadwozia. A do mostu drazek mocowany jest dwoma obejmami poprzez tzw gumy stabilizatora.
Janio daj mi być taraz pierwszy! ![]() ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-12-02 00:13:07 Już wyjaśniam.
Do końcówek stabilizatora mocowane są łączniki - ma to długość ok 15 cm, dół mocuje sie do stabilizatora, górę pod mocowanie drążka reakcyjnego. Pasuje wszystko bez żadnych przeróbek. Jedyny bajer to mocowania w moście. Most od kombi ma dospawane mocowania do poduszek (identyczne jak z przodu). Mozna je dorobić z ceownika i dospawać do standartowego mostu - co chcę uczynić niebawem - stabilizator sobie zostawiem ![]() Różnica w zachowaniu na zakrętach jest ogromna!!! Polecam. P.S. Krótki opis w warto wiezieć - mój tekst o zawieszeniu |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2002-12-02 11:23:27 Dla informacji i poszukujacych: taki stabilizator byl stosowany takze w pozniejszych FSO Cargo. Prawdopodobnie od ok. 1997 roku, ale nie jestem pewien.
Pozdrowka Adamus |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-03-27 17:38:58
Dokładnie tak jak mówisz. Sąsiedzi mają kargo ze stabilizatorem. Wracając do koncepcji projektu to może takie rozwiązanie:stabilizator tylny w ładzie. Może to też będzie dobrze diałało ![]() ![]() ![]() |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-03-27 18:24:28 Oto wynik moich przemyśleń czysto teoretycznych ![]() ![]() Czekam na opinie. ![]() |
![]() Koniu CRX Kraków | 2003-03-27 19:06:26 hmmm..przypadkiem nie macie artykulu na stronie o stabilizatorze na stronie klubowej ![]() on tam chyba pomylil pojęcia i nie chodziło mu o drążki reakcyjne tylko własnie o stabilizator, tak mnie sie przybajmniej wydaje po mailu Yakitaki ![]() pozdro |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-03-27 19:15:13
Dokładnie. Ale to jest inne spojrzenie na ten sam problem. Im więcej pomysłów tym lepiej. Jak bym szedł na łatwiznę to kupił bym od kombi. |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-03-27 22:03:50 A ja mam pytanie odnośnie spawania. Jak się ma spawanie eletrodą tych mocowań stabilizatora do mostu. Chodzi mi głównie o wytrzymałość i czy to wogule sie da przyspawać. JA myslałem o zrobienu obejm z drutu 6 na końcach zagwintowanych i za pomoca ich przykręcić do mostu mocowanie stabilizatora.
ps. ile kosztuje stabilizator na giełdzie. |
![]() Cosmo Miłośnik FSO PN 1,5/Warszawa M-20 Łódź | 2003-03-27 22:13:11
A dowód tego został uwieczniny na filmie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Cosmo |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-03-27 22:50:07
Lepiej mu nie przypominaj bo się ![]() |
![]() Pablo Polonez 1.6 GLI gdańsk | 2003-03-27 23:50:19 jakim filmie czyzby chodzilo o "ja pierdlole ale wyku.... i polonez w rowie daj cie jakis link na ten filmik albo cos ok dzieki wielkie zgory ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-28 10:59:31 Tak jest! Nie przypominaj mu!
Kolega Wróbel jak dla mnie ma metody kowala. Pokażcie mi poważnego projektanta który stosuje drewno w zawieszeniu samochodu. Poza tym zastosowanie tulejek ( a do uniballi im daleko) przy braku elementów tłumiących prowadzi do wybicia sie elementów, luzów i ekstremalnie do pękania. Oprócz tego nie wie nawet o czym pisze. gościu mydli mi oczy że z kolegami przygotowują fury do KJS-ów. THANX - nie chce spotkać na drodze tak przygotowywanego samochodu! Co do stabilizatora - przy ostrej jeździe to jednak przenosi spore siły. Po co kombinować z czyms co moze zakłócić kinematykę zawieszenia (mocowanie do drążków reakcyjnych) a co za tym idzie ma duży wpływ na jego pracę i trwałosć. Fabryka montuje coś co jest obliczone, sprawdzone i bezpieczne. Zajmijmy sie lepiej problemem jak dorobić do mostu mocowania oryginalnego drążka stabilizatora. Prosze tylko bez tekstów "jakbym miał kase to bym sobie kupił gotowe - musze oszczędzac" - ja też oszczędzam, ale zrobienie np. resora z gałęzi to myśle że już przegięcie!!! |
![]() Maras Miłośnik FSO OMEGA&FROTA&MARAUDER ... ASO_Leźno/Gdańsk | 2003-03-29 02:52:45 Czy ktoś w końcu wie jak i czym przyspawać te mocowania do mostu czy niema takiego co by to robił. ![]() ![]() ![]() |
![]() MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-03-29 19:29:38 Tak sobie mysle ze nie polecialbym na to drzewo jakbym mial ten drazek !!!
Wiec moze ktos mi tez odpowie czy sie da ?? tak lub nie! +krotkie uzasadnienie. |