MotoNews.pl

Omega automat i wymiana oleju w skrzyni :-(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witka
Czy może mnie ktoś uświadomić czy w MV6 automacie w skrzyni należy wymieniać olej?? Jeżeli tak to na jaki?? I co jaki przebieg?? I ewentualnie jak?? czy jest gdzieś miarka od oleju w skrzyni?? itp
Pozdrawiam i prosze ze mnie nie ciągnąć szydery , po prostu pomóżcie

Tak olej oraz filtr w automacie należy wymieniać, najlepiej co 50 tys. km.
Tylko zrób to w zakładzie który zajmuje się automatami.

Pawel

a miarką jest korek...na boku skrzyni...
Olej Dextron II lub III (ja leje II)...ok 5l.
cena oleju 21zł - oryginał...filtr ok80zł

to w Łodzi taki tani jest Dextron II ??
dajcie znać jeszcze ktoś bo może mi się opłaca tam jechać po olej, ja płaciłem po 51 zeta za litr (albo mnie gościu w hu.. zrobił )

III w gdansku po 23 zł za litr

Cytat:
2004-08-09 17:24:53, yoosef pisze:
a miarką jest korek...na boku skrzyni...
Olej Dextron II lub III (ja leje II)...ok 5l.
cena oleju 21zł - oryginał...filtr ok80zł

jak miarką oleju w automacie jest korek na boku skrzyni to ja jestem James Bond...

olej do MV6 to raczej Dexron III , II to już nie ta epoka...

II czy III to oznaczenie bazy oleju i nie ma nic wspolnego z epoka. W Vectrach B uzywa sie II, do Omegi zalecany jest III (wg. instrukcji).
Miarką poziomu oleju w automacie jest oczywiscie korek z boku skrzyni (wg TIS). Poziom nalezy sprawdzac przy uruchomionym silniku z dzwignia na N.

Czołem,
Ja ostatnio byłem w serwisie na łopuszańskiej w Wawie specjalizującym się w automatach. Powiedziano mi że jeżeli jest filtr i korek spustowy to należy olej wymieniać. Jeżeli go nie ma, tak jak u mnie (2.5 TD /95 ) to lepiej nie ruszać. A na pytanie co się stać może jak wymienię mimo to, pan odpowiedział że czaem kończy się to remontem skrzyni ( koszty niebotyczne ), a czasem jest OK - i co Wy na to?
Mam przejechane 260 kkm i skrzynia była nie ruszana. Raz dolałem ćwiartkę bo zaczęła mi przechodzić w tryb awaryjny.
Pozdrawiam
Piotr

Ja tam i tak pozostaję przy manualu... powachlować można, koszty mniejsze, a i frajda z jazdy większa...

No to ja już zbaraniałem
Cytat:
do Omegi zalecany jest III (wg. instrukcji).

bo w mojej instrukcji z klubowego FTP jest zalecany olej DexronR II
a z cenż jednym słowem mnie gościu ...., ja za wymianę zapłaciłem 400 pln, a tu się okazuje że można to zrobić prawie za połowę tej ceny

sennin: zgadzam sie z Tobą.. nie wyobrazam sobie jazdy bez manualnej.. zanudziłabym się !!!
pozdrówka dla wszystkich

"Mega3"...od dzis jestes naszym Jamesem Bond`em....
A co do Dextron II czy III...nie wiem jaka jest roznica oprocz cenowej ...W oplu...nie mają pojecia...mowią ze do B DIII..ale dlaczego ? to nie wiedzą...Ja jeżdze na Dextron II

wodniczka: już Cię lubię....

Cytat:
2004-08-10 11:59:21, yoosef pisze:
"Mega3"...od dzis jestes naszym Jamesem Bond`em....
A co do Dextron II czy III...nie wiem jaka jest roznica oprocz cenowej ...W oplu...nie mają pojecia...mowią ze do B DIII..ale dlaczego ? to nie wiedzą...Ja jeżdze na Dextron II

pokaż mi skrzynię automatyczną w oplu z miarką z boku skrzyni a nie skrzynię manualną...

fachowcy od aftomatów sie znaleźli...

Cytat:
2004-08-10 08:21:21, stapoz pisze:
II czy III to oznaczenie bazy oleju i nie ma nic wspolnego z epoka. W Vectrach B uzywa sie II, do Omegi zalecany jest III (wg. instrukcji).
Miarką poziomu oleju w automacie jest oczywiscie korek z boku skrzyni (wg TIS). Poziom nalezy sprawdzac przy uruchomionym silniku z dzwignia na N.

korek z boku skrzyni!!!!!!! no tak bo wg TIS

a a miarka w komorze silnikowej to taki gadżet co by więcej klamotów pod maską było...

najpierw zobacz to na żywo a póżniej bzdety wipisuj...

czy w ogóle którys z was widział wymontowaną z samochodu skrzynię automatyczną od opla, bo o jakiekolwiek naprawy/serwis to już was nie pytam...

lepsi jesteście od ASO i od serwisu ASB

wychodzi na to, że dyskusje są bezcelowe - bo wszyscy mają trochę racji... a to dlatego, że zalecenia się zmieniały w zależności od rocznika modelowego i rodzaju uzytej skrzyni... tak jak sposób kontroli stanu

ja miałem 2 aftomaty 94' i 99' i nie są takie same, choć pasują zamiennie ale nie było w nich bagnetu do sprawdzania poziomu oleju. Aso tak naprawdę samo nie wie i każą sprawdzić oznaczenia na skrzyni i poszukać w TIS'ie (ciekawe skąd mam mieć taki "drogi program" ???). Ale w swoich materiałach mają zapisane, że w roczniku modelowym 99' kontrola poziomu co 2 przegląd (czyli 30kkm) i ewentualne uzupełnianie dextronem3 (który wg nich jest czerwony a nie żółty).

...

i tak nic nie wiem

ja miałem sprawdzany poziom przy wymianie skrzyni i kolor był czerwony... czyli dobrze ?? (no chyba lepiej niż czarny )

Ja mam aftomata zalanego ATF-em mobila, jest zdecydowanie czerwony...

Cytat:
a a miarka w komorze silnikowej to taki gadżet co by więcej klamotów pod maską było...

he taki bajer, po co sprawdzac poziom oleju w 5 sek pod macha, jesli mozna sie wczolgac pod fure i odkrecac jakies srubki... hehe

ja pasuje...

Cytat:
czy w ogóle którys z was widział wymontowaną z samochodu skrzynię automatyczną od opla, bo o jakiekolwiek naprawy/serwis to już was nie pytam...
lepsi jesteście od ASO i od serwisu ASB

Masz co najmniej dwa rodzaje skrzyn biegow w omedze b nie wiem jak w a. Jedna ma bagnet, druga nie ma bagnetu i ma korek wlewony, ktorym tez sprawdzasz poziom oleju. Wiem bo mialem, wyobraz sobie, wymontowana skrzynie. Wiec sam lepiej
Cytat:
najpierw zobacz to na żywo a póżniej bzdety wipisuj...

Cytat:
Ja mam aftomata zalanego ATF-em mobila, jest zdecydowanie czerwony...

ja tez i jest cool, koszt chyba cos ok 20 zl za litr.

Mega3...Bagnecik (czyli bajerek dla Ciebie) jest w Omegach A i Senatorach...W B...zazwyczaj jest tylko korek (przynajmniej ja nie widzialem z bagnetem i watpie zeby był...moze w 2.0 albo ktos mial skrzynie od A) Skrzynie miedzy A i B czy Senatorem pasują. Kwestia kliku rzeczy ktore trzeba przełożyć ...zeby wszystko było Tiptop. Głównie flansza przednia..bo bez tego ani rusz (roznice bloków silnika)...Tak więc od 91r do 99r...to prawie to samo.