Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2004-08-05 14:13:43 Bracia Omegowcy
Powiedzcie mi które kontrolki powinny się świecić po przekręceniu kluczyka a przed zapaleniem mnie świeć się cztery od akumlatora olei, czek i jeszcze coś czerwonego , nie wiem czy mam spalone kontrolki czy tak być powinno help!! Dzeki Pozdrawiam cmatt |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-08-05 14:43:18 ja nie mam abs-u i czujnika od układu hamulcowego,
ta kontrolka od układu hamulcowego to od poziomu płynu tak? |
![]() urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2004-08-05 15:16:48 po przekręceniu kluczyka zapalają się:
![]() ![]() 2,3,6,10,11,12-17 po chwili część gaśnie i zostają 2,3,6,10,11,16 jak zapalisz silnik ( i zwolnisz ręczny) nie pali się nic oprócz 16 jak naciśniesz hamulec gaśnie i 16 [ wiadomość edytowana przez: urg dnia 2004-08-06 09:37:25 ] |
![]() boogie LOB SYMPATYK ![]() M6 warszawa | 2004-08-05 15:25:53 O nieładnie nieładnie Urg, uczyć młodzież tak....
...."Kiedy auto stoi a silnik pracuje, hamulec pomocniczy winien być zaciągniety" ...się wydało... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2004-08-05 15:28:04 ![]() przeciez napisałem wyraźnie: jak zwolnisz ręczny. ręczny obowiazkowo ! ... chyba że ktos nie ma ![]() |
![]() cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2004-08-05 15:31:11 a jak nie masz komputera to te żółte też sie zapalają bo ja chyba nie mam i mnie sie te nie świecą i od abs tez nie
|
![]() Galanonim DEADSOUL OPEL Omega Sedan B F ... Bydgoszcz | 2008-01-23 12:44:30 Witam!
Odświeżę wątek, bo się już cały zakurzył ![]() Ale, do rzeczy. Przepaliła mi się żarówka, od podświetlenia licznika (zegarów), W5W. Nawiasem mówiąc wymieniłem ją na pomarańczową, no i fajny efekt, z żółto pomarańczowego, kolor zmienił się na soczysto pomarańczowy, oczywiście wymieniłem wszystkie trzy żarówki. ![]() Teraz problem: Nie świecą mi się dwie żarówki, które po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon bez kręcenia rozrusznikiem, moim zdaniem powinny się na chwilę zaświecić, a nie pamiętam czy się przedtem świeciły. ![]() Jeśli się mylę to proszę mnie oświecić, jeżeli nie to proszę o pomoc gdzie szukać usterki. Z góry uprzedzam, żarówki i styki żarówki z płytką sprawne, ścieżki, nie popalone, są przejścia. Serdecznie pozdrawiam - Galanonim ![]() |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2008-01-23 15:28:13 Nie wiem co to jest "samochodzik z kluczykiem" ale S w gwiazdce napewno nie powinno palić sie po przekręceniu kluczyka. To jest tryb sportowy automatycznej skrzyni biegów. Zapala si etylko po wciśnieciu guzika na dźwigni zmiany biegów |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-01-23 18:28:00 dokladnie, kontrolka "S" jest kontrolka informacyjna odnosnie ASB. Przy zapalaniu silnika zapala sie i jesli wszystko jest OK, to gasnie. Przy wlaczeniu sportowego trybu takze sie pali. Przy wykryciu awarii skrzyni kontrolka miga ![]() |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2008-01-23 19:08:29 No to u mnie też sie nie zapala razem z zapłonem ![]() Ale pierwszy raz słysze o tym, że to ona powinna sie zapalić. Na 100% to powinna sie zapalić na wyświetlaczu podobna, ale zamiast "S" powinien być "!". [ wiadomość edytowana przez: Mr_B dnia 2008-01-23 19:17:14 ] |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-01-23 19:10:58 wymigaj kompa na początek ::
[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-01-23 19:18:03 ] [ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-01-23 19:19:40 ] |
![]() Galanonim DEADSOUL OPEL Omega Sedan B F ... Bydgoszcz | 2008-01-23 19:24:40 Dzięki za informację!
Jeżeli chodzi o kontrolkę „Samochodzik z kluczykiem”, to jest to kontrolka pierwsza od lewej w dolnym rzędzie na cyferblacie obrotomierza. Odpowiada on za układy elektroniczne silnika i immobilajzera. Natomiast kontrolkę „S”, fakt jest mi wstyd ![]() Kłopot będzie, jeśli auto włączy tryb sportowy, a kontrolka nie zaświeci się. Czy, może to oznaczać jakąś awarię elektroniki w „zegarach”? Patrząc na ceny liczników na Allegro, to chyba taniej będzie je kupić niż naprawiać. Jutro zdam relację z następnych testów. Za pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam - Galanonim |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-01-24 06:36:05 Czy bee z MID-em faktycznie używa kontrolki GETRIBE, do diagnostyki systemu sterowania ASB po włączeniu "zapłonu"??? |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2008-01-24 11:25:16 No ja nie wiem jak wyglada sprawa w B FL.
Ale w mojej B '95 (mam MID 26 PIN). Kontrolka "S" w kółeczku nie zapala sie z zapłonem i nie ma sie prawa zapalć. A od testu skrzyni nie ma żadnej kontrolki. W razie problemów ze skrzynia wyswietla sie napis Aut. Getribe. To wszystko. We wcześniejszych wyświetlaczach, zamiast napisu powinna zapalać sie kontrolka o kórej pisałem wczesniej "!" w kółeczku Wiec panowie wydaje mnie sie że piszecie jakies bzdury. Może tak w A było? tego nie wiem. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-01-24 16:28:59 Bardzo możliwe, że masz rację i z chęcią zwrócę honor ![]() Jak to jest u innych klubowiczy posiadających Bee na aftomacie??? |
![]() Galanonim DEADSOUL OPEL Omega Sedan B F ... Bydgoszcz | 2008-01-24 17:49:16 Tak, jak obiecałem wracam do sprawy.
Kontrolka „S” zachowuje się tak jak to opisuje „Mr_B”, czyli: Nie świeci się po przekręceniu kluczyka, ale zapala się po wciśnięciu przycisku „SPORT” ASB. ![]() Natomiast kontrolka „Samochodzik z kluczem”, nie świeci i być może nie powinna, chyba, że w momencie awarii np. immobilajzera. ![]() Muszę się publicznie przyznać, że z trybem sportowym, to dałem ciała, ![]() ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam - Galanonim |
![]() jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2008-01-24 18:19:35 w omesi B z 94r. jest fabrycznie i zgodnie z instrukcją ,- "S"- w gwiazdce na zegarze obrotów , jak już napisaliście "sporting" po wciśnięciu w dżwigni zmiany trybu ASB , a -"!"- w gwiazdce odpowiada za ASB i umieszczony w części wyświetlacza pod zegarem i gaśnie chwilę po włączeniu zapłonu....a tak przy okazji to dopiero po jej zgaśnięciu włączam rozruch , pozwalając w tym czasie wytworzyć odpowiednie ciśnienie paliwa na listwie wtrysków i pali od totknięcia.... ![]() |