MotoNews.pl
5 Faktura za LPG przy rejestracji (58318/0)

Faktura za LPG przy rejestracji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie problem przedstawię w miarę treściwie i zwięźle.

Kupiłem samochód bez LPG. Po 2 tygodniach użytkowania założyłem LPG. Tydzień później poszedłem rejestrować samochód. Okazuje się, że nie wystarczy mieć tylko homologacje na zbiornik i montaż. Urzędnik poprosił mnie o dostarczenie faktury z montażu
Czy ktoś mi powie po co? Czy to jest normalne?
Przecież ile zapłaciłem za montaż LPG to chyba jest moja sprawa?

To jest normalka. Musisz miec teraz fakture zeby wbic gaz w dowod.

Pzdr
Matys

Ale juz nie tylko Twoja sprawa czy warsztat zaplacil od tego podatek. Wlasnie w ten sposob ma zostac ukrocona szara strefa... czy to dobrze czy zle niech kazdy sam oceni...ja uwazam ze dobrze...pozdrawiam

No tak o tym nie pomyslełem.
Ale, pamiętam, kiedyś nie wymagano faktur.

Cytat:
2004-08-06 09:38:55, kisztan pisze:
No tak o tym nie pomyslełem.
Ale, pamiętam, kiedyś nie wymagano faktur.

Ale kiedys nie bylo taaakiej dziury budzetowej, poza tym w zastraszajacym tempie rosla liczba nieuczciwych i nie do konca legalnych warsztatow. Pozdrawiam

Ciekawe co jest jak taki zaklad jest na ryczalcie wtedy zdaje sie nie wystawia faktur tylko paragony ... ale pewnie taki paragon tez starcza

pozdr

Ja zakładałem rok temu i nie była potrzebna faktura, ale to było rok temu a przez ten okres mogło sie dużo zmienić.

Czy na fakturze musze miec wyszczegolnione dane pojazdu, czy tylko dane kontrahentow i usluge - zyli "montaż lpg"?

Cytat:
2004-08-06 22:38:13, paweldm pisze:
Ja zakładałem rok temu i nie była potrzebna faktura, ale to było rok temu a przez ten okres mogło sie dużo zmienić.

EE g. prawda. Ja zakładałem 1,5 roku temu i wymagali faktury.

my wystawiamy dane kupującego (właściciela auta), numer rej lub nadwozia, oraz co zamontowane- jaki zbiornik, jaka elektronika, usługa jako montaż..
a z tego co kojarze to ryczałtowcy biorą dane właściciela auta i biorą zakupy w hurtowni na nich a prócz tego doliczają sobie za montaż..
pozdrawiam

Cytat:
2008-01-23 10:04:09, hepos pisze:
EE g. prawda. Ja zakładałem 1,5 roku temu i wymagali faktury.

Zauwaz, ze tamten post pochodzi z 2004 roku...

Cytat:
2008-01-23 10:05:31, SylwiaPot pisze:
my wystawiamy dane kupującego (właściciela auta), numer rej lub nadwozia, oraz co zamontowane- jaki zbiornik, jaka elektronika, usługa jako montaż.. a z tego co kojarze to ryczałtowcy biorą dane właściciela auta i biorą zakupy w hurtowni na nich a prócz tego doliczają sobie za montaż.. pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz. Mnie osobiscie faktura jest nie potrzebna, tylko wymaga jej urzad zeby wbic instalke w dowod. Z tad moje pytanie czy urzad przyjmie f-re gdzie w nazwie towaru/uslugi jest wpisane tylko "motnaz instalacji gazowej" bez danych samochodu...