MotoNews.pl
10 Różnica miedzy aparatem z poloneza 1500 i 1600 (58323/61)

Różnica miedzy aparatem z poloneza 1500 i 1600

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie chciałem się dowiedzieć czy aparaty z silnika 1500 typ 4497 i 1600 typ 4498 różnią się tylko sprężynkami i przyspieszaczem podciśnieniowym czy jest między nimi inna jeszcze różnica (masa ciężarków, utwór w płytce twornika)

Potrzebuję przerobić aparat z 1500 (do silnika DOHC) i niewiem
czy wystarczy sprężynki zapienić

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:16:03 ]

Różnice są "tylko" w obu regulatorach.
Podciśnieniowy ma inne cięgno i inną sprężynę.
Odśrodkowy ma wszystko inne - płytkę, ciężarki, sprężynki, krzywkę na wałku.
Zgadza sie - do Dohc-a najlepiej jest założyć ten od 1.6.
Najprosciej jest wyjać z klasycznego aparatu dohc magneti marelli wałek z krzywką i zamontować go do aparatu poldkowego. Lecz takie rozwiązanie da większe niż normalnie maksymalne przyśpieszenie zaplony na wysokich obrotach - we włoskim aparacie kołek ograniczający na krzywce jest cieńszy - w duzym otworze polskiej płytki ma większy zakres poruszania sie. Można to olać, można go pogrubić, można zamiast oryginalnej przyspawać polską krzywkę. Ja wybrałem to ostatnie.
Co do podciśnieniowego - dałem ten 20-sto stopniowy od 1.6. Zapłon na 10 i heja!

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Tak już sobie poradziłem (kupiłem na złomie aparat od 1.6 poldka)

Kupiłem nowe sprężynki, wałek mam od oryginalnego aparatu ze 132 ale przerobiłem górną jego część czyli mocowanie na sprężynki bo w poldku jest inny rozstaw kołków (wyśrodkowałem i przyspawałem mocowanie sprężynek od paparatu poldka) Poza tym dorobiłem sobie tuleję żeby dobrze siedział w bloku silnika (w oryginalnym grubsza jest podstawa) . Aparat od 1.6 a raczej przyspieszacz odśrodkowy (do zapłonu elektronicznego oczywiście typ 449 ma dokładnie tą samą charakterystykę co aparat od 132 więdz powinno wszystko być OK.

Dzisiaj założyłem i działa bez zarzutu silnik jest bardziej dynamiczny bo ten stary miał popieprzone sprężynki i prawdopodobnie żle zapłon wyprzedzał kopółka była też nie najleprza.

Nie zakładam Przyśpieszacza podciśnieniowego bo w oryginalnym go niema no i w gaźniku nie mam wyjścia (ADF od 2.0)
Widocznie był niepotrzebny.

Pozdrawiam