MotoNews.pl

Drżenie kierownicy przy powyżej 90km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witeczka.
Czy drżenie kierownicy powyzej 90tki jes tspowodowane zlym wyważeniem kół czy też moze czymś innym?i mam lekkie stuki na wybojach w przedniej osi,wymienialem końcowki zwrotnicze ale dalej cos stuka.
Jak macie jakas rade to czekam.
pzdrówka Bzaku

jak stuka, to znaczy że jeszcze gdzieś są luzy.
drżenie może być spowodowane zwichrowanymi tarczami hamulcowymi, ale to w samarze normalne

no tak drzenie jest fajne, masuje dłonie .widze ze jeszcza bede musial zajrzec pod jej kiece isprawdzic.
pozdrówka
bzaku

bzaku stuki po wybojach pojawia sie przeważnie gdy przekładnia kierownicy jest wybita ,sprawdz łapiąc w miejscu gdzie jest osłona (guma) przekładnii poruszaj dość intensywnie w dół i do góry jeśli nie masz luzów bocznych to sie niemartw . drżenie kirownicy jak wspomniał Góral jest raczej normą w samarach umnie nie było przez kilkanaście dni po wymianie tarcz ale po kilku wjazdach z rozgrzanymi hamulcami w kałuze drgawki wruciły .
panoni

sprobuj tez zamienic kola przod na tyl.
to moze byc tez feler opony (pekniety kord, bpombaz...) - niekonieczniie musi on byc wyraznie widoczny...
zakladam, ze fele cale i proste. Wywazales dawno??? moze warto sprawdzic...
a jeszzce idityczne wrecz pytanie: a kola dokrecone??? moze ktos chcial zwedzic i poluzowal?

u siebie mialem cos podobnego tylko nie pow.90 a praktycznie od 20-30km/h. wymienilem przednie kola i kierownica ani drgnie!!!

U mnie "masaz" wystepuje po przekroczeniu 100km/h - ale co ciekawe, nie zawsze.. Przekladalem juz kola, sprawdzane byly tarcze i hamulce.. Nie znalazlem ani ja ani mechanik zadnych przyczyn ktore moglyby to powodowac...

Nalezaloby przyjac chyba ze te typy juz tak maja )) Podobnie jak chrobotanie w skrzyni biegow...

Cytat:
Przekladalem juz kola, sprawdzane byly tarcze i hamulce..

a lozyska???

a do skrzyni wlej militek czy innego doktorka

Cytat:
2004-08-06 00:18:25, adasco pisze:
a lozyska???

Tez byly wymieniane.. Na wszystkich kolach.. Do tego przy okazji zaczelo cos buuuczec na ktoryms z tylnych kolek.. prawdopodobnie oponki maja juz dosc.. niby nie zjechane (glebokosc bieznika duzo powyzej minimum) ale juz maja troszke latek...

Jak tylko pojawi sie wieksza kasa trzeba bedzie je wymienic...

No wlasnie - mam ten sam problem. U mnie przy ok. 100 km/h tak drzy, ze az nie da sie jechac, wszystko sie trzesie... A bylo dobrze -kola sa te same, tarcze dobre, z hamulcami wszystko zrobione... czy moze to byc wina przegubow ??? Przy okazji wazne pytanie - jak rozpoznac, ze przeguby zblizaja sie do konca swej egzystencji ??? Jak to rozpoznac w czasie jazdy, badz wizualnie we wlasnym zakresie ???

Cytat:
2004-08-06 01:01:34, misiekns pisze:
... Przy okazji wazne pytanie - jak rozpoznac, ze przeguby zblizaja sie do konca swej egzystencji ??? Jak to rozpoznac w czasie jazdy, badz wizualnie we wlasnym zakresie ??? ...

Ruszajac przy skreconych kolach w lewo lub prawo slychac chrupanie w kole, jesli tak jest to przegub jest natychmiast do wymiany - lepiej to zrobic w domu niz szukac za kilka godzin kogos co by scholowal auto do warsztatu.

W czasie jazdy pod sam koniec gdy sie przegub konczy szarpie kierownica, z biegiem czasu coraz mocniej az uslyszysz ze silnik chodzi a auto nie jedzie Sam to przerabialem.

I zmieniaj przeguby od razu w obydwoch kolach, ja zmnienilem jeden a po tygodniu trzeba bylo zmieniac drugi, lepiej to zrobic od razu.

pozdr...

Cytat:
2004-08-06 00:18:25, adasco pisze:
Cytat:
Przekladalem juz kola, sprawdzane byly tarcze i hamulce..

a lozyska???

a do skrzyni wlej militek czy innego doktorka
Nie wiem czy to ma sens choc zszkodzic pewnie nie zaszkodzi w mojej też delikatnie buczy skrzynia sprawdzalem u sąsiada jest tak samo.

Mam to samo, powyżej 110kmh - tragedia , tak mi kierownica się trzęsie, że aż boję się prowadzić, u mnie jest to raczej przegub

No wlasnie a ja mam jeszcze pytanie w kwestii przegubow - czy zuzyty moze wplywac negatywnie na zrywnosc auta

Cytat:
2004-08-09 00:59:44, misiekns pisze:
No wlasnie a ja mam jeszcze pytanie w kwestii przegubow - czy zuzyty moze wplywac negatywnie na zrywnosc auta

Jak kupiłem swoją to już miała walnięty lewy, kiedy próbowałem "zerwać kapcia", szczególnie przy wilgotnej nawierzchni, to mi cały przód nosiło, raz o mało co bym wylądował przez to na lampie

[ wiadomość edytowana przez: huey dnia 2004-08-09 11:41:34 ]

mi teżostatnio przy 100 km/h trzepało kierownicą i myślałem że to są gałki , ale sie myliłem bo ostatnio kupowałem 2 opony odlewane i miałem je na przodzie i okazało sie że odpadły jakieś cięzarki i dlatego tak trzepało nimi, a tak pozatym nie kupujcie odlewanych, bieżnikowanych itp... opon to jest jeden wielki chłam , z moimi narazie sie nic nie dzieje(kupiłem je za 90 zł za sztuke i rok gwarancji) ale myśłałem że one będa lepsze, jeszcze nie kupowałem nigdy dlatego chciałem zobaczyc jak one będą działać, ale teraz wolał bym dorzućić ze 30 - 40 zł i kupić nowe Passio , lepsze najtańsze nówki niż jakieś tam odlewane. POZDRO 4 ALL

Nalewki to moze sa spoko ale tak do predkosci 80 km/h. Powyzej - znane sa przypadki odklejania sie bieznika. Najbardziej rzucaja sie w oczy gumowe 'plastry' oderwane od opon tirow, ktore czesto spotkac mozna na poboczach.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-08-09 13:31:57 ]

Kurcze no i wlasnie nie wiem co jest grane
Amorki zmienilem, opony chyba musialy byc OK, bo przeciez na poczatku bylo spoko zarowno na zimowych jak i na letnich. Czyli chyba jednak przegub Tylko jak to sprawdzic ? Poszedlem za rada Darka i przy skrecie nic nie stuka, najwyzej jakby lekko cos piszczy. Pasowaloby to jakos wizualnie ocenic tylko jak ???

a przelozyles Misiek kola? To zaloz na moment tylne na przoc i bedziesz wiedzial na pewno, ze to NIE opony czy felgi. Opona mogla poleciec w czase expolatacji. To, ze byla dobra, nic nie znaczy.

Hm z przodu sa juz na wykonczeniu... moze to przez to Tylko zastanawia mnie czemu na zimowkach bylo to samo (mam osobne felgi do jednych i do drugich). Wywazenie robione, ale sprawdze to tak jak radzisz Adam.