| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-06 16:53:33 Polecam tylko wtrysk gazu lub sekwencyjny wtrysk gazu. Koszt 4000-4600zł Ale jak Ci nei zależy na osiągach to zamień na TDS.
Pozdrawiam! |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-07 15:41:58 posłuchajcie. mam dobrego kolegę który zaklada gaz w autach od 89 roku i kiedyś z nim sobie pogadałem o instalacjach właśnie. chodzi o to że gaz lubi sobie buchnąć, to wszyscy wiedzą. jaka jest przyczyna tego że wybucha? z reguły sa to niedomagania układu zapłonowego. najwiecej zaś wybuchów spowodowanych jest przebiciami przewodów wysokiego napięcia. u mnie w omedze 2 litrowej z 91 roku raz na jakis czas wybuchał gaz. wymiana przewodów pomogła rzeczywiście. u wspomnianego kolegi zakładałem gaz potem w sierce 2,0 DOHC i chodziła bez problemu, potem honda civic z 1,6 16v z 91 roku. zrobiłem tymi autami sporo kilometrów i zero wystrzałów. teraz mam 525i e-28 i na gazie przejechane ma około 50 tysięcy, oczywiscie bez wybuchu (odpukać w niemalowane). muszę napisać że mam i przewody i świece beru, być może to dzięki nim unikam wystrzałów. kolejną ważną sprawą jest umiejscowienie reduktora (parownika) i miksera. chodzi o to by droga jaką gaz ma pokonać z reduktora do miksera była jak najmniejsza. sam mikser też powinien być jak najbliżej cylindrów.oczywiście dobór i regulacja reduktora też ma wpływ na to czy gaz wali czy nie. tak wiec podsumowując. jeżdżąc na gazie musimy mieć w 100% sprawny układ zapłonowy i odpowiednią oraz przez wachowców założoną instalację gazową. wszystkie te uwagi dotyczą oczywiście zwykłej instalacji gazowej bez silniczków krokowych na dolocie i bez wtrysku gazu. przypomnial mi sie teraz mój kolega który w swojej 2 litrowej sierce miał wystrzały srednio dwa razy w tygodniu, rozwaliło mu dwa przepływomierze. zdesperowany wymieniał przewody, dodatkowo je izolował, zakładał oryginalne świece motorcrafta a tu wciąż waliło. przyczyna leżała w aparacie zapłonowym. uszkodzony był czujnik halla, odpowiedzialny za iskrę w odpowiednim czasie. od wymiany aparatu (około 18 miesięcy) wybuchu nie miał ani razu. tak więc widać że na gazie wszystkie elementy zapłonu muszą być w stanie idealnym, co na benzynie wcale nie jest koniecznością.
co do automatów nie wypowiadam się bo nie miałem przyjemności z nikim kompetentnym na ten temat porozmawiać. sądzę jednak, tak na chłopski rozum, że takie same warunki muszą być spełnione jak przy manualu by wszystko grało jak należy. oczywiście gwarancją braku wystrzałów jest instalacja z wtryskiem gazu, ale to i koszt spory. pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-07 23:06:44 mam, ale w radomiu, a to od Ciebie jakieś 450 km |
kontor_vel_alex BMW Friend BMW E-34 525i Zielona Gora | 2004-08-08 14:25:56 a cos w okolicach zielona gora , poznan , wroclaw itp ??? |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-08 14:43:47 6000zł to dużo za sekwencje, chociaż wiem że tylke niektórzy kasują, natomiast mi oferwał jakiś czas temy za ok 4600zł. Chociaż On nie robi pomiarów na hamowni, a to chyba byłoby dobrym rozwiązaniem. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-09 19:46:29 sekwencyjny wtrysk gazu kosztuje u mnie w radomi około 5000 pln. hamownia? a po co? wtrysk gazu nie powoduje zmniejszenia mocy, ani momentu obrotowego, może je jedynie podnieść co jest związane z jego większą liczba oktanową, czyli odporością na spalanie stukowe. jeśli potrafilibyśmy to wykorzystać umiejetnie przestawiając zapłon, to uzyskamy prawdziwą rakietkę.
pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-09 21:14:15 Witam ponownie, jeżeli chodzi o hamownie to jest ona przydatna podczas regulacji komputera, czy niezbędna to teog nie wiem, ale moi znajomi mają problem, chociaż moze to być rowniez wina np przewodów wys. nap. , chociaz sa z motokrafta to chyba nie najlepsze.
A jeżeli chodzi o instalke za 4600zł to zakłada takowe mój znajomy, tzn jest to cena sprzed paru miesiecy, chyba że zamontujesz normalny wielopunktowy wtrysk gazu, który równiez gwarantuje, że ni ebędzie wystrzałów za ok 4000zł. Pozdaje Ci nr tel do tego gostka 032 359 35 29 - możesz powiedzieć, że Jasiu z netu Ci podał Aaaa jeżeli chciałbyś załozyć normalną instalacje to lepiej zamień na TDS - powaznie! |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-09 21:59:53 ALDIK ja u siebie mam normalną instalacje gazową, pisałem juz o tym niżej. nie wiem czemu doradzasz mu za wszelką cenę wtrysk albo tds-a. mam wielu znajomych z betkami ze zwykłymi instalacjami gazowymi i jeszcze nie słyszałem zeby coś było nie tak. raz słyszałem z opowieści gazownika że jakiś gość kazał założyć sobie w e-34 zwykłą instalację. za dwa tygodnie przyjechał do tego gazownika na lawecie, z rozerwanym dolotem i kilkoma innymi uszkodzeniami. okazało sie że gazownik doradzał mu zmianę przewodów wysokiego napiecia na nowe, lecz chyba z oszczędności nie zrobił tego. skończyło sie instalacją za 4500 i kosztami związanymi z wymiana uszkodzonych elementów. ale tak jak napisałem wcześńiej miał on niesprawny układ zapłonowy. wiecej przypadków tak drastycznych nie miałem okazji, usłyszeć. oczywiście gdybym ja sam miał kasę na wtrysk gazu, to nawet do swojej e-28 z metalowym kolektorem założyłbym taka instalację. ale nie mam i jeżdżę na zwykłej i jak do tej pory nie mam powodów do narzekania, poza delikatnym spadkiem mocy.
pozdrawiam |
kontor_vel_alex BMW Friend BMW E-34 525i Zielona Gora | 2004-08-10 00:52:49 dzieki wielkie panowie za fachowe porady |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-10 18:05:33 Witam,
taak ten gazownik jest z Katowic! Jeżeli chodzi o ten układ zapłonowy to same przewody to koszt ok 500zł plus np kopułka ok 300zł tj 800zł plus głowica czy np przepływomierz to pewnie ponad 1000zł, razem ponad 1800zł. Wyliczam to dlatego iż tą kwote będzie trzeba wydać w razie uszkodzenia prze zwykłą instlacje, a nawet jeżeli nic się nie to i tak od razy trzeba wymienić przewody i kopułkę co jak powyżej pisałem wychodzi 800zł, w tym momecie robi się 2500zł za instalacje plus 800 czyli 3300, co daje jedynie 700zł różnicy między wtryskiem gazu a tą zwykła instalką, to chyba nie aż tak wiele. Wiem, że przy lepszych instalacjach też muszą być sprawny układ zapłonowy, ale jezeli mamy go w dobrym stanie to nie musimy od razu wymieniać, tylko np po kilku lub kilkudziesięci tysiącac km. Hmm noc chyba, że wszystko jest do bani i wymaga natychmiastowej wymiany. |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-10 18:09:53 Namieszałem ale chyba wszystko jasne!? Aaaa zapomniałem jeszcze np o palcu pod kopułką, ale nie wiem ile On kosztuje. Hmm właśnie się zastanawiam jak wygląda układ zaplonowy w 525 z 24 zaworami - hmm tam chyba nie ma kopułii tylko są osobno na każdy cylinder cewki, co daje jeszcze większe ryzyko awarji, bo raz działają a za chiwlkę już nie i cżłowiek nie przewidzi kiedy a po za tym koszt takiej jednej cewki to 150zł (urzywana!!!!) a jest ich 6 szt., Więc dziękuje żebym miał np wszystkie wymieniać na nowe po 500zł/szt aby mieć pewnosć, że jest idealnie - no bo takową musimy mieć, bo inaczej szlak trafi głowice. Uff za dużo namieszałem, al ejednak nadal sie trzymam tego aby założyć wtrysk gazu! Zrób tak, bo nie chciałbyś tego przeczytać jak szlak Ci trafi auto. |
KUKI BMW5 warszawa | 2004-08-11 09:23:50 Ja mam 525 24V i mam zamiar założyć wtrysk gazu w warszawie kosztuje 4600zł tym bardziej ze 20tyśkm sie zwraca taka instalacja . wczesniej rozważałem tańszą instalacje ale ruznica w osiągach jest dużą . a oto link do wykresu . http://www.godula.cc.pl/gaz/bmw/strony/gaz.htm |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-11 11:41:14 Hmm no teraz tym bardziej zachęcam to zakładania wtryku gazu lub sekwencji, ale dodam jeszcze iż ja po obejrzeniu tego wykresu mam doła |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-11 12:46:58 przypominam że zakładając wtrysk gazu montujemy zaraz przed zaworem dolotowym wtryskiwacze gazu, które też są ingerencją w układ dolotowy. w dodatku ingerencją nieodwracalną. jeszcze raz napiszę, że warunkiem zadowolenia nawet ze zwykłej instalacji jest jej montaż przez osoby kompetentne, które wiedzą jaki mikser do jakiego auta należy włożyć. oczywiście to indywidualna sprawa kto, co zainstaluje w swoim aucie.
jeszcze jedna ważna rzecz. gazownik na instalacji zwykłej zarobi 500 pln, a na wtrysku 1500 pln. jak myślicie którą wam doradzi? pozdrawiam |