MotoNews.pl

HERMETYK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Uzywal ktos kiedys takiego specyfiku ?? Mi dzisiaj w carservisie sprzedali jak ich poprosilem o jakas paste do skrzyni zeby uszczelnic to mi dali to tylko ze to jest w plynie. Moge to razem z uszeczlka urzyc w kombiunacji hermetyk>uszczelka>hermetyK ???

Tak, masz tego użyć w kombinacji hermetic-uszczelka-hermetic a w przypadku połączenia kołnierza skrzyni biegów z obudową sam hermetic bez uszczelki(bo producent nie przewiduje). Ponadto hermetica można używać jedynie do wzmacniania uszczelek papierowych, do gumowych(albo gumiastych) lepszy jest silikon silnikowy(np. produkcji VersaChem). Jeden ogólny warunek: powierzchnie uszczelniane jak i uszczelki MUSZĄ być idealnie odtłuszczone! Ponadto spoina musi mieć czas na stężenie, najmniej kilka godzin, optymalnie dobę. Ogólne zalecenia co do stosowania hermeticu(znaczy się gdzie użyć) znajdziesz w każdej cywilizowanej książce napraw.

fenk ju wery macz

jesli mogę coś szepnąć w obliczu majestatu Barona Krzemowego to tylko tyle ze cięzko się potem to rozbiera, dlatego warto przemysleć gdzie go zastosować. naperwo nie warto na miejsca pokroju dekle (spodni dekiel skrzyni biegów) umordujesz się zeby go potem zdjąć... owszem trzyma zaje****fajnie, nic nie cieknia ale trzeba porzadnie odtłuścić i nie dotykać paluchami przed posmarowaniem powierzchni... nie stosować do pokryw gażnika - rozpuszcza go benzyna... mam jeszcze taki patent na uszczelki... brzydki ale o dziwo skuteczny... pokrywy, dekle tam gdzie jest olej przykręcam na uszczelką nasmarowaną towotem, delikatnie cieniutka warstewkę... olej z smaren stałym robi zelatynke i sie to samo uszczelnia... super sprawa do skrzyni biegów.... w silniku, nie polecam... a odkręcenie takiego dekla nie powoduje zniszczenia uszczelki jak w przypadku Hermetyka...

[ wiadomość edytowana przez: sFiatowiec dnia 2004-08-11 10:17:43 ]

Cytat:
2004-08-11 10:15:10, sFiatowiec pisze:
jesli mogę coś szepnąć w obliczu majestatu Barona Krzemowego to tylko tyle ze cięzko się potem to rozbiera, dlatego warto przemysleć gdzie go zastosować. naperwo nie warto na miejsca pokroju dekle (spodni dekiel skrzyni biegów) umordujesz się zeby go potem zdjąć... owszem trzyma zaje****fajnie, nic nie cieknia ale trzeba porzadnie odtłuścić i nie dotykać paluchami przed posmarowaniem powierzchni... nie stosować do pokryw gażnika - rozpuszcza go benzyna... mam jeszcze taki patent na uszczelki... brzydki ale o dziwo skuteczny... pokrywy, dekle tam gdzie jest olej przykręcam na uszczelką nasmarowaną towotem, delikatnie cieniutka warstewkę... olej z smaren stałym robi zelatynke i sie to samo uszczelnia... super sprawa do skrzyni biegów.... w silniku, nie polecam... a odkręcenie takiego dekla nie powoduje zniszczenia uszczelki jak w przypadku Hermetyka...

[ wiadomość edytowana przez: sFiatowiec dnia 2004-08-11 10:17:43 ]

Zgadzam się, do gaźnika nie należy stosować, co do sklejania łączonych powierzchni... cóż, chcemy mieć szczelne na bank to trzeba się trochę poświęcić Smar też dobry. A co do uszczelek: uważam że jak się coś remontuje to nie ma sensu oszczędzać parę złotych na uszczelkach, ja zawsze daję nowe, zresztą Klimecki pisze wyraźnie że uszczelki pod pokrywę zaworów i miskę olejową są jednorazowego użytku.

Wiesz uszczelki kosztuja grosze /7zl./ wiec nie warto oszczedzac z tym ze ja im za bardzo nie ufam wiec wole zuzyc jeszcze hermetyka

Wiem że miskę olejową powinno sie na sucho przykręcać. Ale miłem ją pogiętą i na sucho ciekło z silikonem tyż więc posmarowałe Hermetykiem i jak ręką odjął. Teraz mechnik mi mymieniał wał i skręcił bez hermetyka i znowu cieknie.
Morał z tego taki że dobry Hermetyk nie jest zły.