Wentylator chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie.Niepokoi mnie bardzo,że w Astrze 1,4 8v wentylator chłodnicy włącza się dopiero przy temperaturze 95-100 stopni C.
Czy tak ma być ,czy niezbędna jest wymiana czujnika?

Hallo,moga byc dwie przyczyny.Albo,jak juz napisales jest to czujnik,albo termostat.Innej przyczyny nie moze wystapic.Powodzenia-Adalbert

Wskażnik temperatury w aucie to nie przyrząd laboratoryjny i jego wskazania są podawane z dokładnością ~5'C . Poza tym woda w obiegu chłodzenia znajduje się pod ciśnieniem i w zwiazku z tym jej temperatura wrzenia wynosi ponad 130'C ! Skoro wiatrak włącza ci się nawet przy 100' - wszystko jest w porządku .

Po co wymieniac czujnik jeżeli Ci załącza wiatrak,chyba że masz za dużo kasy.Lepiej może wymienić płyn bo jest już za stary???

Płyn jest nowy (2 tygodnie),autko jest świerzo sprowadzone i po wymianie wszystkiego co trzeba.
Musiałem wymienić także uszczelkę pod głowicą,była uszkodzona już u dojczlandów.Stąd moje pytanie,bo zastanawiam się czy ta uszczelka nie walnęła z powodu np. pieprzniętego czujnika?
Nie mam ochoty na ponowne rozkręcanie silnika...
A tak w ogóle dzięki za odpowiedzi

nie wiem jak to jest akurat w astrach, ale 100st. to wcalnie nie taka wysoka temperatura dla cieczy chlodzącej, pewnie we wczesniejszym etapie nagrzewania otwiera się maksymalnie termostat, możoe to byc np przy 92 st. i jeśli temperatura nadal rośnie włacza się wiatrak, musi sz zzobyć dokładne dane na temat swojego samochodu...

[ wiadomość edytowana przez: h0ld dnia 2005-11-06 00:16:11 ]

ja mam astre wskaznik jest pogladowy wiec nie wiem skad wzioles ta temperature, jesli Ci wskazowka nie dochodzi to czerownego pola to jest ok, jesli chodzi o czujnik to ten albo dziala albo nie dziala u ciebie wnioskujac po wlaczajacym sie wentylatorze ze dziala wiec jest ok