MotoNews.pl

Proszę o opinię na temat amortyzatorów BILSTEINA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniam amortyzatory i mam propozycje założenia Bilsteina.
Słyszałem że są trochę twardsze a zależy mi głównie na konforcie. Więc jak ktoś jeździ na takich to pytanie - Jak się jeździ?

Zakładaj bez namysłu, w mojej były fabryczne, wytrzymały 7 lat, mam teraz SACHS i nie jestem zbyt szczęśliwy

Ja tez biore Bilsteina.... z tymi się bede bujał z reklamacją - Sachsy, a zakładam Bilsteina

JAKA CENA KOMPLETU?

ja wyczaiłem za 450 zeta na tył, przód 650

ok dzięki.

jakby chcial ktos teraz Bilsteina to bardzo tanio gostek na allegro sprzedaje, wiem bo zamowilem i towar doszedl caly, no jeszcze nie zalozylem wiec wrazeniami z jazdy sie nie podziele. Powiem tylko ze do B kombi za sztukę na tył dałem uwaga jedynie 180zł ? jakoś tak. + wysyłka.

macie nr gg 959702 do goscia
Ma do kombiaka po 150 za szt. za nowy orginal

To faktycznie tanioszka. Ja juz kupilem, zalozone. Sprawuja sie bardzo dobrze. Bardzo komfortowo sie jezdzi, choc chyba sa jednak minimalnie twardze. No ale ogolnie super. Co nowe to nowe..

Ja tez wymienialem ost i placilem po 170 zl za sztuke normalnie w sklepie. Bilstein. racja sa troszke twardsze, ale jakosc b. dobra.
spokojnie polecam

Ja pisałem posta na ten temat "Nowe, twardsze amortyzatory Bilstein" - coś takiego.
Powiem jedno - są CHOLERNIE twarde, jak jeżdżę po dziurach to o komforcie mowy nie ma, ale ponieważ ja jestem osobą co uważa, że silnik 3.0 to minimum do takiego auta jak Omega, to rzeczywiście korzystam z tej twardości na zakrętach.

Jest jeden skutek uboczny, na który ktoś mógł nie zwrócić wcześniej uwagi - ze względu na twardość bardziej odczuwalne są drgania i zaczyna mi się powoli skrzypienie wewnątrz auta. Przed wymianą miałem ciszę jak w nowym.

Gość, który mi wymieniał (zakłąd w Porębie między Siewierzem i Zawierciem, który na prawdę polecam) ostrzegał mnie, że Bilstein jest bardzo twardy i żebym pretensji do niego nie miał.

Koszty:
przód: 330-340 za sztukę z wymianą
tył: 220 - 240 za sztukę z wymianą.

Cen w tej chwili nie pamiętam dokłądnie, stąd ten zakres.

Moje podsumowanie:
- jeździsz szybko lub na równej drodze - Bilstein
- jeździsz wolno lub na dziurach - weź coś miękkiego

Warto też dodać że sprężyny mam standard.

Postanowiłem "przewietrzyć" wątek nieco. Jutro zakładam do A kpl Bilstein-a gaz olej (niestety tył niepompowany) plus sprężynki na tył Kramer i F...cośtam. Jestem bardzo ciekawy jak bardzo się "utwardzi" na tych amorkach. Mam nadzieję, że nie będzie efektu wozu drabiniastego.

Zdam relację po zamontowaniu.

Cytat:
2007-09-09 17:20:31, omegolotC30NE pisze:
Postanowiłem "przewietrzyć" wątek nieco. Jutro zakładam do A kpl Bilstein-a gaz olej (niestety tył niepompowany) plus sprężynki na tył Kramer i F...cośtam. Jestem bardzo ciekawy jak bardzo się "utwardzi" na tych amorkach. Mam nadzieję, że nie będzie efektu wozu drabiniastego. Zdam relację po zamontowaniu.

Dodam, że miałem założone Bilsteiny z tyłu i po paru tysiącach wytłykły się. Reklamacja załatwiona bezproblemowo więc raczej nie był to odosobniony przypadek.

ja mam bilsteiny B4 z przodu
tyl jeszcze nivo
i jest dosc twardo ale u mnie to pracuje razem
ze springami eibacha

Polecam

Założyłem tydzień temu nowe BILSTEINy B4.
Są twardsze od gazowej kayaby czy sachsa.
U mnie współpracują z przodu z weiteciem a z tyłu z supersportem.
Jest dosyć twardo ale do wozy drabiniastego jeszcze daleko

od zimy zapinam na b8 sprint ze springami irmschera i jest wybornie komfortowo no i nic nie skrzypi w srodku

ja mam na przodzie od roku b4 i jak narazie nie mam do nich zastrzeżeń, są minimalnie twardsze, auto się prowadzi wybornie, za to kyb na tyle po dwóch latach upynniają się już....

Więc tak, amortyzatorki już zamontowane. Przejażdzka nastąpiła dopiero dzisiaj, czekałem na pompę wspomagania kierownicy, która była na regeneracji (pięknie leciutko kiera teraz chodzi ). Faktycznie Bilstein-y są nieco twardsze, ale nie przeszkadza mi to. Wreszcie przestało kołysać omegą na łukach, jak starą łajbą na akwenie.

Ja mam inne pytanie, w sumie to prośbę do kolegów.
Mianowicie, potrzebuje namiaru na kogoś/jakąś firme która prowadzi sprzedaż BILSTEINów B8.
Sprawa pilna.

[b]dARTI[b/] a Ty gdzie kupowałeś??

Takie cosik znalazlem...

Bilstein B8

Podobno tu mozna dostac

Jeszcze cos

[ wiadomość edytowana przez: Pabelo dnia 2007-09-19 23:08:13 ]