Zamienniki Fiat 131

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No to może wypiszemy sobie wszystkie znane nam zamienniki części do Mirafiorki. Jak się pomylę to krzyczcie.
Na dobry początek:

- klocki, zaciski hamulcowe, filtr powietrza, paliwa - 125p
- przewody hamulcowe, flitr oleju, alternator DOHC ( nie wiem jak rzędówki) - Poldek

- przeguby kuliste (jabłka) - niektóre roczniki - Ritmo
-góra od pompy paliwa - polonez ( mogą być kłopoty z miejscem na przewody, bo oryginalna pompka jest płaska)

Podobno:
- termostat (z którejś ładnej)
- linka prędkościomierza ( na górze zatrzask, na dole gwint - może 126p elegant ? )
- łożysko półoś tył - CBK 086

z gora pompy paliwa bywa roznie, bo pomp bylo kilka rodzajow i nei do kazej pasuja (byly nawet nierozbieralne). co do zamiennikow- wkladki zamkow sprzed 81 roku- polonez. Male lozyska kol przednich- polonez/125p. Kierunkowskazy przednie po 78 roku- polonez akwarium.

No to jeszcze wczoraj sprawdziliśmy, że rozjuśnik od 131 pasuje do ritmowskiego 2.0 Abarth ( w sumie czemu miałby nie pasować ?). No więc w drugą stronę też coś powinno podejść, nie wiem tylko czy wszystko do wszystkiego.

lozysko pompy wody i uszczelniacz- polonez
lozyska walka atakujacego , tuleja rozprezna, uszczelniacz- lada

Do Mirafiori 1300 1976r:
stacyjka - 125p
uzwojenie alternatora, łożyska i szczotki - 125p
tulejki gumowe w całym tylnym zawieszeniu - Lada
tarcza sprzęgła i docisk w 1300 ohv - Zastava
tarcza sprzęgła i docisk w 1600 ohv - Polonez
łożysko wyciskowe w 1300 i 1600 ohv - Polonez
pompka spryskiwacza - Fiat 126p
przednie reflektory w mojej wersji (patrz mój profil)- Jelcz, Autosan
zamki dzwi - Polonez
pasek rozrządu(koła rozrządu niepasują!!!) - Polonez
zamek tylnej klapy - Lada
przerywacz kierunkowskazów (aluminiowa puszka) - stary 125p
poduszki silnika - Polonez

tak poza tym wszystkim to na pewno pompa hamulcowa - fiat 126p (sam dzisiaj wymieniałem)

oprócz tego potrzebuje amortyzatory przednie do mojego 131, jesli ktos ma na sprzedaz to prosze o informacje. a moze sa jakies zamienniki od innych samochodów (np 125p, polonez). pozdrawiam

Amortyzatory sa do dostania pod adresem http://www.emf.krakow.pl/kat/amortyzatory/f.html
ceny nieznam.Wiem ,ze ta firma ta jest w stanie zlatwic kazda czesc ,jesli jej niemaja to moga sciagnac z wloszech ale w ilosi 6 sztuk ,wiec jakby co mozna sie zgadac w kilka osob

Odświerzam temat, bo rozpoznałem kwestię drążków stabilizacyjnych na tył do 131.
Wymiary z katalogu:
cienkie - fi 16x320 (lub 16x31
nie pasują od łady (300) ani od poloneza(310), same silentbloki do nich byc moze podejda od poldka (fi 14 do rozwiercenia, ale nie wiadomo czy wymiar zewnetrzny bedzie ok)
Silentbloki mogą pasować od Łady do starszej wersji drążków

grube fi 35x615 (stary 30x26x615) pasuja bez niczego od Łady ( a przynajmniej dlugosc jest ta sama)
Same silentbloki j.w.

panhard fi 38x35x1000
Nie pasuje od łady (1060 mm), chociaż nie wiem jakby było z nagięciem lub skróceniem.

Cytat:
2004-10-27 02:01:10, Maciejus pisze:
Amortyzatory sa do dostania pod adresem

Firma Euro Moto Fan w Krakowie w wyniku jakichś dziwnych machinacji działa pod szyldem "Motorino" , ale nie ma nowej strony internetowej , a stara już nie działa ...

Cytat:
2006-05-18 16:33:24, schab pisze:
Firma Euro Moto Fan w Krakowie w wyniku jakichś dziwnych machinacji działa pod szyldem "Motorino" , ale nie ma nowej strony internetowej , a stara już nie działa ...

motorino to jakas filia starego euromotofanu.
ale ten za cmentarzem batowickim dalej nazywa sie emf.

i sie wymieniaja czesciami jak trzeba

Amortyzatory na tył pasują od poloneza

Może i pasują ale raczej do modeli od 81 roku. W moim specialu średnica otworów na śruby w gniazdach w moście i w amorkach wynosi 8 mm a w polonezie 10mm i nie pasują. Rozwiązaniem jest zapakowanie amorków od Kadeta/Astry ale nie kombi.

Do CLki 80 też pasują.
Wniosek : amory pasują do fiorek 78 roku od MKII.

Może nie pasują do specjala, ale ...
Czy amory Kadeta/Astry pasują bezpośrednio bez ich przerabiania ??
jeżeli problem ze specjalem jest tylko w otworach - czy nie da się otworów w gniazdach rozwiercić na średnicę 10 ??
Zaznaczam, że nie widziałem jak to wygląda w specjalce, stąd moje pytanie.

Panowie, a do pierwszego modelu 131, pasuja klamki kasetowe od 125p?

Myślę, że tak.

linke recznego da sie dopasowac od "dełu" tico lub matiza.ja tak mam,deko jest za dluga i takie nakretki trzeba zlikwidowac.ale dziala

ostatnio chcalem zalozyc nowe klamki do mojej mirki 2d i nie pasowaly z fiata 125(nie wiem jaki rocznik ale cos kolo 85-87). klamki sa bardzo podobne ale maja w innych mejscach szpilki i inaczej mocowane sa cięgła. moze da se to wydumac ale ja po prosu zalozylem stare i nie wnikalem dalej.

tak jak Walezy pisze - w 131 jest ciegno miedzy klamka a zamkiem, w 125 klamka opiera sie o zamek i nie ma tam zadnego ciegna. Przerobic pewnie sie da, bo widzialem juz kilka 131 z klamkami od 125p (cale chromowane, inna dlugosc tego za co sie ciagnie przy otwieraniu drzwi).

lamp dzis przekonalem sie ze byly dwa rodzaje lamp tylnych w specialu/standard, roznily sie plytkami drukowanymi i kostkami. Musialem do nowych lamp wlozyc stare plytki.

Panowie a z czego podpasują koła wałków rozrządu,koło wału korbowego paska rozrządu i napinacz paska?? Muszę te części zmienić w moim 2.0 ze 132 ale w sklepach niema

Cytat:
2007-12-22 10:38:24, HEMIGTX pisze:
Panowie a z czego podpasują koła wałków rozrządu,koło wału korbowego paska rozrządu i napinacz paska?? Muszę te części zmienić w moim 2.0 ze 132 ale w sklepach niema

wez na wzor i porownaj. Male kolo napewno pasowac bedzie z 1600 ohc/dohc ze 131, a takze z 1300/1600 ohv ze 131. Duze dosc zadko sie zuzywaja, ale pewnie idzie je dopasowac od czegos nowszego (croma/tempra dohc? )