Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2002-12-03 19:48:25 Witam,
Już nie pamiętam, czy gdzieś o to nie pytałem, w każdym bądź razie zapytam jeszcze raz, ponieważ napewno nie dostałem żadnego odpowiedzi na to pytanie. "oryginalne" żarówki w mojej Besti są wg mnie nie za halo, jeśli chodzi o moc światła. Zastanawiam się nad VisionPlus Philipsa, lub jakims innym podobnym sposobem na uzyskanie białego, mocniejszego światła. I moje pytanie. Jakie żarówki ida do Omegi B? H1 czy H7 ? Pozdrawiam Konrad P.S. Cleber, dowiadywałeś się juz w sprawie LPG ? ![]() |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-12-04 09:49:48 Witaj Conrad
Ja w swojej mam na pewno H1, więc Ty chyba też, natomiast jeżeli chodzi o żarówki to na głównym forum temat był ostro przerabiany - poszperaj trochę. Pozdr. |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2002-12-10 10:45:13 U mnie są H1. Oryginalne 55W słabo świeciły, więc kupiłem 100W (jakieś wynalazki firmy nieznanej) NIE było widać żadnej różnicy. A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ![]() pozdro 3 |
![]() Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2006-01-29 01:40:29 apropo kolegi to chyba zależy jaki leflektor jest w besti to jest albo h1 albo h7 jeśli dobrze pamietam bo gdzieś widziałem taki schemat żarówek w oplu i tam były własnie te dwie ja wiem ze h1 mam na pozycyjne a h7 CHYBA jako długie jak jest w soczewkach nie wiem |
![]() Wlodekpoznan opel omega kombi B ... poznań | 2006-01-29 08:31:16 ja w swojej bestji mam H1 a jesli chodzi o zarówki BLUE to mam z nimi przykre doswiadczenia w poprzedniej bestji popekały szkła reflektorów a w hondzie szkła zrobiły sie brązowo -żółte i wygladaja jak osrane a lustrzanka zaszła jakims nalotem i teraz swiatła swieca jak za starych czasów na wozie jak woznica lampe naftowa zapalił... ja napewno juz nie włoze zadnych Blue...
ja w swojej bestji mam H1 osram +30% ii nie moge narzekac na swiatełka moze dlatego ze sa naprawde zadbane i firmy hella |
![]() mar_k Omega B On Caravan Lublin | 2006-01-29 11:52:09 W klasycznych reflektorach (do roku modelowego 97) 2xH1. Polecam TUNGSRAM 55W+50%. Dobrze świecą, dobra cena (20zł para) i na pewno nie spalą nam lampy jak wynalazki 100W. Lampy soczewkowe - żarówki H1+H7. Soczewki Xenon - palnik ksenon D2S + chyba H1 (H7?). Ksenony o odróżnieniu soczewkowych na żarówki mają przetwornice i są samopoziomujące (nie ma pokrętła od poziomowania lampy). Temat do zamknięcia bo był na forum wielokrotnie poruszany (więcej korzystać z wyszukiwarki!). |
powerhorse OPEL OMEGA B AUTOMAT Warszawa | 2006-01-29 13:06:13 A jest może jakiś motyw do kiedy były soczewki a od kiedy xenony w OMEDZE B? W sumie to ciężko mi cokolwiek powiedzieć bo mogę regulować światła z wewnątrz, ale jak zapalam je to samo się regulują. Czyli regulacja jest i automatyczna przy włączeniu i potem możliwa ręcznie. Jak sprawdzić co to jest?? I czego nie moge dotykać przy wyjmowaniu lampy?? ![]() |
![]() DrA eS ... | 2006-01-29 14:07:56
Jaja se robisz ?? Ksenon od halogenu odrozni pierwszy z brzegu kretyn nie otwierajac maski. Wystarczy zapalic swiatla. |
![]() DrA eS ... | 2006-01-29 14:12:33
a nie koniecznie. sa dwie wersje: H1+H7 H1+H1
A moje ksenony maja pokretlo i nie sa samopoziomujace. Wszystko zalezy od rodzaju silniczka sterujacego. Moze byc automat ale rownie dobrze sprawdza sie manualna regulacja. |
powerhorse OPEL OMEGA B AUTOMAT Warszawa | 2006-01-29 14:27:59 Ja nie chce porównywać halogenu od xenonu. Bo to jest luz. Ale bądz cwaniak i powiedz po świetle czy to jest reflektor soczewkowy czy xenonowy. |
![]() DrA eS ... | 2006-01-29 14:44:18
a w tzw soczewce to co jest jak nie halogen ?? |
![]() mar_k Omega B On Caravan Lublin | 2006-01-29 15:04:39
Masz dokładany xenon czy fabryczny? Pytanie w związku z tym. Czy fabryczne xenony w B były produkowane w dwu rodzajach jako samopoziomujące i z pokrętłem manualnym do poziomowania? [ wiadomość edytowana przez: mar_k dnia 2006-01-29 15:05:32 ] |
![]() DrA eS ... | 2006-01-29 17:23:42 Lampy sa fabryczne, zalozone zamiast starych soczewek.
Regulacja zostala przelozona z soczewek bo nie lubie jak automat za mnie decyduje jak ma swiecic. Fabryczne tylko z samopoziomowaniem, ale montaz ksenonow fabrycznych zamiast starszej wersji lamp jest dosc popularny i stwierdzenie, ze posiadanie lub nie pokretla recznej regulacji jest wyznacznikiem posiadania/nieposiadania ksenonow jest mocno nietrafione. |
![]() mar_k Omega B On Caravan Lublin | 2006-01-29 19:43:29 Masz rację. Nie pomyślałem o tym. Ale w sumie cenna jest informacja, gdy będę się rozglądał za nową Omesią, że xenon + poziomowanie ręczne = przekładka. |
![]() Wlodekpoznan opel omega kombi B ... poznań | 2006-01-29 21:12:20
miałem BLU 100W zenony czy jakos tak w kazdym razie miały ładna poswiate dawały piekne białe swiatło (do czasu) kupiłem je na giełdzie w poznaniu za ok 50 zł NIE POLECAM |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2006-01-31 17:53:31 Ja mam omegę z roku 2000 - soczewki. Właśnie dziś wymieniłem komplet H1 i H7 na osram 55 W +50% więcej światła. Cały komplet kupiłem za 125 zł. Różnica jest i to duża. Przy wymianie nie dotykaj szkła żarówki palcami - znajomy mówił, że skraca to żywotność żarówek. Ciekawe.... |
![]() Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2006-01-31 19:56:21
Skraca bo tłusty ślad od palca podczas świecenia nagrzewa sie i skraca żywotność żarówki, logiczne żarówka pracuje w wyższej temp. |
![]() Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2006-02-04 11:08:46 A ja mam takie pytanko co wybrać Philips blue vision, osram cool blue, czy hella blue light.?? prosiłbym o wasze opinie na tema żarówek. ![]() |