MotoNews.pl

Jakie żarówki do Omegi B?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Już nie pamiętam, czy gdzieś o to nie pytałem, w każdym bądź razie zapytam jeszcze raz, ponieważ napewno nie dostałem żadnego odpowiedzi na to pytanie.
"oryginalne" żarówki w mojej Besti są wg mnie nie za halo, jeśli chodzi o moc światła. Zastanawiam się nad VisionPlus Philipsa, lub jakims innym podobnym sposobem na uzyskanie białego, mocniejszego światła. I moje pytanie. Jakie żarówki ida do Omegi B? H1 czy H7 ?

Pozdrawiam
Konrad

P.S. Cleber, dowiadywałeś się juz w sprawie LPG ?

Witaj Conrad
Ja w swojej mam na pewno H1, więc Ty chyba też, natomiast jeżeli chodzi o żarówki to na głównym forum temat był ostro przerabiany - poszperaj trochę.
Pozdr.

U mnie są H1. Oryginalne 55W słabo świeciły, więc kupiłem 100W (jakieś wynalazki firmy nieznanej) NIE było widać żadnej różnicy. A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać . ALE jak kupiłem 100W TUNGSRAM no to dopiero zaczęła się jazda. Może nie są to Xenony ale różnica jest wyraźna. Nie wiam jak z trwałością wkładów ale myślę, że póki jest zimno nic się nie stanie.

pozdro
3

Mam drobny rebus. Posiadam OMEGE B z 94. Skołowałem sobie reflektory z OMEGI B z chyba 96 roku. I... po 1 nie wiem czy to są xenony czy soczewki bo takie same reflektory są wystawione na allegro jako xeon i soczewka;] Mniejsza o to. Najgosze jest to że przez te cholerne mrozy (i pewnie przez brak spryskiwaczy na światła) straciłem jeden świetlik. Nie mam pojęcia czego mam szukać;] Orientuje się ktoś o co come on??

apropo kolegi to chyba zależy jaki leflektor jest w besti to jest albo h1 albo h7 jeśli dobrze pamietam bo gdzieś widziałem taki schemat żarówek w oplu i tam były własnie te dwie ja wiem ze h1 mam na pozycyjne a h7 CHYBA jako długie jak jest w soczewkach nie wiem

ja w swojej bestji mam H1 a jesli chodzi o zarówki BLUE to mam z nimi przykre doswiadczenia w poprzedniej bestji popekały szkła reflektorów a w hondzie szkła zrobiły sie brązowo -żółte i wygladaja jak osrane a lustrzanka zaszła jakims nalotem i teraz swiatła swieca jak za starych czasów na wozie jak woznica lampe naftowa zapalił... ja napewno juz nie włoze zadnych Blue...
ja w swojej bestji mam H1 osram +30% ii nie moge narzekac na swiatełka moze dlatego ze sa naprawde zadbane i firmy hella

W klasycznych reflektorach (do roku modelowego 97) 2xH1. Polecam TUNGSRAM 55W+50%. Dobrze świecą, dobra cena (20zł para) i na pewno nie spalą nam lampy jak wynalazki 100W. Lampy soczewkowe - żarówki H1+H7. Soczewki Xenon - palnik ksenon D2S + chyba H1 (H7?). Ksenony o odróżnieniu soczewkowych na żarówki mają przetwornice i są samopoziomujące (nie ma pokrętła od poziomowania lampy). Temat do zamknięcia bo był na forum wielokrotnie poruszany (więcej korzystać z wyszukiwarki!).

Cytat:
2006-01-29 08:31:16, Wlodekpoznan pisze:
ja w swojej bestji mam H1 a jesli chodzi o zarówki BLUE to mam z nimi przykre doswiadczenia w poprzedniej bestji popekały szkła reflektorów a w hondzie szkła zrobiły sie brązowo -żółte i wygladaja jak osrane a lustrzanka zaszła jakims nalotem i teraz swiatła swieca jak za starych czasów na wozie jak woznica lampe naftowa zapalił... ja napewno juz nie włoze zadnych Blue... ja w swojej bestji mam H1 osram +30% ii nie moge narzekac na swiatełka moze dlatego ze sa naprawde zadbane i firmy hella

a jakie blue miałeś? jakąś chińszczyznę czy np philipsa? bo ja mam tego philipsa od niedawna i mam nadzieję że nie srają tak jak piszesz

A jest może jakiś motyw do kiedy były soczewki a od kiedy xenony w OMEDZE B? W sumie to ciężko mi cokolwiek powiedzieć bo mogę regulować światła z wewnątrz, ale jak zapalam je to samo się regulują. Czyli regulacja jest i automatyczna przy włączeniu i potem możliwa ręcznie. Jak sprawdzić co to jest?? I czego nie moge dotykać przy wyjmowaniu lampy??

Cytat:
Jak sprawdzić co to jest??

Jaja se robisz ??

Ksenon od halogenu odrozni pierwszy z brzegu kretyn nie otwierajac maski. Wystarczy zapalic swiatla.

Cytat:
Lampy soczewkowe - żarówki H1+H7.

a nie koniecznie.
sa dwie wersje:
H1+H7
H1+H1

Cytat:
Ksenony o odróżnieniu soczewkowych na żarówki mają przetwornice i są samopoziomujące (nie ma pokrętła od poziomowania lampy

A moje ksenony maja pokretlo i nie sa samopoziomujace.
Wszystko zalezy od rodzaju silniczka sterujacego. Moze byc automat ale rownie dobrze sprawdza sie manualna regulacja.

Ja nie chce porównywać halogenu od xenonu. Bo to jest luz. Ale bądz cwaniak i powiedz po świetle czy to jest reflektor soczewkowy czy xenonowy.

Cytat:
Ale bądz cwaniak i powiedz po świetle czy to jest reflektor soczewkowy czy xenonowy.

a w tzw soczewce to co jest jak nie halogen ??

Cytat:
DrA: A moje ksenony maja pokretlo i nie sa samopoziomujace.

Masz dokładany xenon czy fabryczny? Pytanie w związku z tym. Czy fabryczne xenony w B były produkowane w dwu rodzajach jako samopoziomujące i z pokrętłem manualnym do poziomowania?

[ wiadomość edytowana przez: mar_k dnia 2006-01-29 15:05:32 ]

Lampy sa fabryczne, zalozone zamiast starych soczewek.
Regulacja zostala przelozona z soczewek bo nie lubie jak automat za mnie decyduje jak ma swiecic.

Fabryczne tylko z samopoziomowaniem, ale montaz ksenonow fabrycznych zamiast starszej wersji lamp jest dosc popularny i stwierdzenie, ze posiadanie lub nie pokretla recznej regulacji jest wyznacznikiem posiadania/nieposiadania ksenonow jest mocno nietrafione.

Masz rację. Nie pomyślałem o tym. Ale w sumie cenna jest informacja, gdy będę się rozglądał za nową Omesią, że xenon + poziomowanie ręczne = przekładka.

Cytat:
2006-01-29 12:11:00, Twister31 pisze:
a jakie blue miałeś? jakąś chińszczyznę czy np philipsa? bo ja mam tego philipsa od niedawna i mam nadzieję że nie srają tak jak piszesz

miałem BLU 100W zenony czy jakos tak w kazdym razie miały ładna poswiate dawały piekne białe swiatło (do czasu) kupiłem je na giełdzie w poznaniu za ok 50 zł NIE POLECAM

Ja mam omegę z roku 2000 - soczewki. Właśnie dziś wymieniłem komplet H1 i H7 na osram 55 W +50% więcej światła. Cały komplet kupiłem za 125 zł. Różnica jest i to duża. Przy wymianie nie dotykaj szkła żarówki palcami - znajomy mówił, że skraca to żywotność żarówek. Ciekawe....

Cytat:
2006-01-31 17:53:31, arturlobodzinski pisze:
Ja mam omegę z roku 2000 - soczewki. Właśnie dziś wymieniłem komplet H1 i H7 na osram 55 W +50% więcej światła. Cały komplet kupiłem za 125 zł. Różnica jest i to duża. Przy wymianie nie dotykaj szkła żarówki palcami - znajomy mówił, że skraca to żywotność żarówek. Ciekawe....

Skraca bo tłusty ślad od palca podczas świecenia nagrzewa sie i skraca żywotność żarówki, logiczne żarówka pracuje w wyższej temp.

A ja mam takie pytanko co wybrać Philips blue vision, osram cool blue, czy hella blue light.?? prosiłbym o wasze opinie na tema żarówek.