Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
stola Fiat 125p Katowice | 2004-02-26 08:44:12 Czesc!!!
Mam pytanko mam kanta z 90roku i potrezbuje wymienić resory bo siedzi ztyłu jak cholera, czy pasuja resory od Poloneza plusa lub atu plus? dzieki za pomoc. WYCHOWANI NA POLSKICH FIATACH ![]() [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-07-04 15:16:48 ] [ powód edycji: modyfikowałem tytuł ] |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2004-02-26 09:08:44 Resory sa chyba takie same we wszytskim oprocz trucka. Sa oczywiscie wersje 2- i 3-piorowe. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-02-28 00:48:22
No właśnie, jedna rzecz mnie zastanawiała od dawna - w DF'ach i wszystkich osobowych Poldkach (?) resory są mocowane do mostu od jego spodu, więc auto jakby "wisi" na moście. W dostawczakach i ciężarówkach resor opiera się na moście (lezy na nim) co pozwala przenieść znacznie większe obciążenia nie ograniczone wytrzymałością połączenia resor-most. Czy w Truck'ach też tak jest ![]() |
![]() M-U-S-T-A-N-G Miłośnik FSO BMW E32 Kraków | 2004-02-28 00:56:26 Ja mam ten sam problem jesli chodzi o resory..mam fiata z 83 roku..i chcialbym wymienic resory zeby sie troche tyl podniosl..a z tego co slyszalem to zakldanie 3-piorowych resorow czesto konczy sie ich peknieciem..pozdroowka Mariusz |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-28 02:16:27 poldi i fiat na 3 piórowych resorach z kombi lub z trucka wygląda jakby woził kartofle na targ... Jeśli 3 -cie pióro to tylko przeklepane!
Truck ma most mocowany dziwymi obejmami do resorów, ale zdaje sie ze resory są o niego oparte. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Peter83 popowodziowy,powypad ... Sosnowiec | 2004-02-28 08:34:50 Poklepać to można tylko kolegę po plecach.Na piórach resora nie wolno wykonymać zadnych operacji gięcia i klepania na cieplo lub zimno ponieważ zmienia się naprężenia wewnętrzne całego resora i moze on szczelić.Jak klepanie to tylko z wyżażaniem odpręzającym i normalizującym a potem powolnym studzeniu w temp. otoczenia.A jest to wykonalne w wielkich piecach. [ wiadomość edytowana przez: peter83 dnia 2004-02-28 08:37:01 ] |
![]() mmarco FSO 125p ME Tarnów | 2004-06-28 23:12:01 Witam
Jak nieznacznie poszedl na ziemie nie ma co sie martwic tylko trzeba jezdzic. Ale skoro bardzo chcesz to mozna dac do kowala albo kupic na jakims szrocie |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-08-15 10:23:59 Pęklo mi ostatnio pióro od resora te podtrzymujace i zabieram sie za wymiane tego. Czy oprocz zwyklego odkrecania srob i podlewarowania samochodu, czakaja mnie jakies niespodzianki? moze jakies porady ![]() [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-19 14:32:11 ] [ powód edycji: Zmieniałem tytuł ] |
![]() Zed POLONEZ Olkusz | 2004-08-15 10:31:35 No witaj!Ja właśnie wczoraj robiłem to samo bo tez wczoraj pękło mi to ostatnie pióro!Z rozebraniem całości nie ma wiekszego problemu gorzej jest ze złożeniem tego w jedną całość ale wiekszych problemow nie powinieneś miec ani jakichś niespodzianek!Ja składałem go w takiej kolejności:najpierw włożylem środek resora ale nie wkladalem śruby |
![]() wagner Fiacior 1500 Gdańsk | 2004-08-15 12:56:58 ja sie nie znam na gografii, ale ja jak mialem podobny problem, to wymienilem oba resory, a wy jak zrobiliscie/zrobicie? |
Goshky Opel Omega 2.0 16v k ... Toruń | 2004-08-16 23:46:01 Jakiś czas temu wymieniałem oba resory w poprzednim poldim '90. Wszystko szło gładko oprócz jednej śruby przy lewym tylnym wieszaku, bo ktoś włożył ją wcześniej łbem do środka a nakrętką na zewnątrz. Niestety w każdym normalnym polonezie na prawo od lewego wieszaka resoru jest zbiornik paliwa, który uniemożliwia wyjęcie tej śruby od wewnętrznej strony więc trza byłą ciąć. Po założeniu nowych resorów lewą śrubę włożyłem łbem od zewnątrz. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-08-17 00:02:31 Juz wymienilem... Pol dnia to zajelo. Bo ja mialem poltora raza wiecej roboty. Resory ktore wkladalem jako nowe musialem najpierw wymontowac ze starego fiaciora ktorego dostalem od znajo,ego na czesci ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-17 02:04:53 Po pierwsze bez kątówki bym nie podchodził.
Po drugie ponad godzinę zajęło mi kiedyś takie ustawienie mostu względem nadwozia żeby można było wsadzić wszystkie śruby. Polecam rozpieracze hydrauliczne (podnośnik daje rade ![]() |
![]() Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2004-08-17 12:05:51 ee kiedys wymienialem bez kątówki, a do dopasowania używałem łyzki do opon, zajęło to godzinkę na resor |
![]() psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-08-20 20:32:04 widze że sezon wymiany resorów w pełni. ja dzisiaj sie meczylem z zakładaniem 3 piórowego na miejsce starego zwykłego, który okazał sie pęknięty w miejscu niewidocznym (nad przednim "uchem"). teraz już wiem co mi stukało przy ruszaniu ![]() ja zakładałem najpierw przód, później tył, a póżniej cegły pod środek, dociążenie budy i kwestia trafienia w otwór śrubą. było ciężko padał deszcz, ale dało radę ![]() zastanawia mnie tylko to, że przy 3 piórach resor jest grubszy i górne pióro dotyka już blachy mocowania resoru. czy to nie będzie przeszkadzać?? |
Mlokos2 Poldi Caro ' Warszawa | 2004-08-22 11:20:46 Witam,
Rok temu mechanik wymieniał mi w Poldim '92 tylny most teraz jest ten szerszy od Caro+ ale nie wymienił mi resorów bo powiedział że inaczej są nawiercone otwory w podwoziu i nie da rady , czy może tak być ? |
![]() keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2004-08-23 15:40:32 Jeśli idzie o wymianę resorów to mam w tym troszke wprawy. Moge napisać, że bez lewarka i kanału nie podchodzić. Najpierw trzeba założyć środek, potem przód ( przyda się druga para rąk do trafienia w dziurkę ![]() Po dociągnięciu nakrętek reszte gwintu śrub dobrze jest zasmarować. Ps. W przypadku bardzo zapieczonych śrób przydaje się palnik. |