MotoNews.pl

Schemat elektryczny instalacji 318 E30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Przymierzamy się z kolegą do podpięcia alarmu i c.z. do jego nowego autka. W związku z tym poszukuję schematu elektrycznego autka i ew. jakąkolwiek dokumentację.

Z podłączeniem samego alarmu nie będzie problemu. Problem pojawi się w momencie znalezienia dobrego miejsca na odcięcie zapłonu. Może jest ktoś, kto może cokolwiek podpowiedzieć w tej sprawie?

Pozdrawiam,
Robert

odpowiednim miejscem do wykonania odcinki zapłonu jest przewód biegnący do automatu rozrusznika. przewód ten trzeba przeciąć i zalożyć przekaźnik sterowany z centralki alarmowej. bez wyłącznie alarmu nie bedzie możliwe odpalenie silnika przy pomocy rozrusznika. mozna też to zrobić na rozrusznik i cewkę, wtedy zabezpiecznie nie pozwoli na odpalenie silnika nawet z popychu. to jest nadzwyczaj skuteczne i nie potrzebny do tego jest schemat instalacji.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2004-08-15 13:23:29 ]

Dzięki za odpowiedź!

Myślałem tutaj o odcięciu pompy paliwa, ale cewka w zasadzie też może być.
Pytałem o schemat, ponieważ samo odcięcie chciałbym zrobić gdzieś na wiązce w środku auta ( o ile jest to możliwe).

Pozdrawiam,

mozesz i pompe w ten sposób odciac. jesli chcesz to zrobic gdzies w wiazce to nie ma problemu, trzeba isc po kabelku i juz. mozesz odciac wszystko na raz. pozdrawiam

Cytat:
2004-08-15 13:59:04, MARCIN_RADOM pisze:
mozesz i pompe w ten sposób odciac. jesli chcesz to zrobic gdzies w wiazce to nie ma problemu, trzeba isc po kabelku i juz. mozesz odciac wszystko na raz. pozdrawiam

No dzięki!
Schemacik jednak by się przydał i to bardzo. Jak również opis bezpieczników i przekaźników z tajemniczej skrzyneczki pod maską.

Pozdrowionka,

nie ma problemu. dziś zrobię ci fotkę tej skrzyneczki i postaram się zrobić opisik poszczególnych bezpieczników i przekaźników. po niemiecku bedę mieć napewno, ale może uda mi się przetłumaczyć nawet. co do schemaciku to poszperaj po stronkach poświęconych e-30. pozdrawiam