MotoNews.pl

Wymiana krzyżaków w Poldim - skan książki !?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy dysponuje ktoś skanem książki obsługi Poloneza Caro w temacie wymiany krzyżaków wału napędowego ? Jeśli tak to proszę o udostępnienie bo mam kłopoty z wymianą ? Przeglądnąłem forum ale są tam tylko ogólne informacje, proszę o pilną pomoc !

a w czym problem? To sie wymienia i tyle!

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Właśnie w tej wymianie ! On ma już przejechane 320 000 km i to jest pierwsza ich wymiana ! Niechciałbym czegoś spaprać bo jeszcze tego nierobiłem, wydaje się to proste a może okazać się kosztowne i trudne jak się dokładnie nie wie co robi !

hm zalej najpierw je wd40, później szczypcami zdejmij pierścienie Segera (nie jestem pewny pisowni) później musisz wyjać z wału miseczki z igiełkami łożysk (lub to co z nich zostało). Potem oczysć i nasmaruj miejśca na nowe miseczki, zmontuj.
Uwagi - jeśli oba krzyzaki to wyjmij wał. Jeśli jeden to wystarczy zdjać końcówke z mostu (aczkolwiek inaczej sie robi na stole inaczej pod samochodem)
Uważaj na łożyska krzyżaków - igły lubią sie gubić. Teoretycznie tam jest zapas smaru, ale mozesz go troche dodać.

-----------------

OK ! Dzięki ! Popróbuję coś pokombinować ! THX !

Najgorsze jest wyłuskanie/wybicie miseczek z wału. BTW gratuluje dojechania 320kkm na jednym komplecie krzyzaków

-----------------

Aż sam się dziwię, że aż tyle wytrzymały !!! Ostatnimi czasy tak już zaczęło wałem rzucać, że już muszę koniecznie wymienić bo nie chcę aby się w trasie rozpadły, krzyżaki mają ogromny luz - z tego co widzę to chyba już dawno wysypały się igiełki z łożysk !

Spoko Ja w swej historii tylko raz miałem krzyzak w którym nie było igiełek ale to tylko w jednym łożysku. Zamawiam Twoje krzyżaki do mojego muzeum osobliwości

-----------------

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:50:26 ]

hehehe znam to - 80kmph i nic nie widac ja osobiscie oddalem auto do mechanika kiedy przyszla pora na wymiane krzyzakow.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:50:05 ]

PANOWIE !!!! JUŻ PO SPRAWIE !!! Wymieniłem te krzyżaki, wbrew pozorom nie było to aż takie trudne ! W jednym krzyżaku wysypały się 2 łożska igiełkowe a trzon krzyżaka poprzez uderzanie w obudowę łożyska ( miseczkę ) rozpłaszczył się i wyłamał krawędzie miseczek, tak że gdybym sobie jeszcze troche na tym pojeździł to pewnie wysunąłby się z wału. Teraz po wymianie jest już ok !!! Jeszcze raz dziękuję za pomoc ! Jak znajdę chwilę czasu to wrzucę zdjęcie tego krzyżaka na forum .