Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
VIDE OPEL OMEGA OPOLE | 2004-08-18 08:10:58 witam !!!
na benzynie wszystko ok,ale gdy jade na gazie i puszczę gwałtownie noge z gazu zaraz gaśnie,ale to nie zawsze. co może być przyczyną??? |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2004-08-18 22:24:36 moze filtr gazu? mowia ze wymienia sie po 30 tys a ja mialem tak zatkany i zniszczony po 15tys. |
rw12 MV6 lodz | 2004-08-18 22:32:09 wyglada mi na problem z mieszanka na wolnych obrotach.
jakiej generacji masz instalacje LPG? zakladam, ze II. powodow moze byc wiele: 1. regulacja komputera od LPG 2. przeplywomierz (pada po strzalach na LPG) 3. silniczek krokowy 4. lambda robert |
![]() hrumek Opel Omega A Caravan Dolnosląskie | 2004-08-18 22:46:59 Witam.
rw 12 ma rację, ale powodem usterki może być również komputer starszej generacji, tj. brak pamięci ustawień po odłączeniu akumulatora. Nowsze komputery tej usterki nie mają. Najczęstszym jednak powodem jest zabrudzony filtr powietrza, lub konieczność regulacji instalacji. A może czas na spuszczenie oleju z parownika??? |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-18 23:22:30 a ja bym narazie nic nie szukal daleko tylko po prostu wyregulowal u gazownikow instalke.
a co do filtra powietrza to wg. gazownikow nie ma nic do wolnych obrotow - on nie pozwala wejsc na gazie na wysokie obroty gdy jest zapchany - co jest calkiem logiczne. p.s. o co chodzi z tym olejem w "parowniku" ??? |
![]() bast Volvo v40 kuj-pom | 2004-08-19 00:36:32 U mnie były identyczne objawy zaraz po załozeniu instalki.
Na benzynie było cacy a na wolnych obrotach na gazie gasła(na wyzszych obr.silnik pracował). Okazało się ,ze silniczek krokowy "pieprzył "całą sprawę. Byc moze to w tym przypadku równiez to. Pozdr. Bast |
![]() hrumek Opel Omega A Caravan Dolnosląskie | 2004-08-21 19:55:28 Z nazwą parownik to chyba się pomyliłem, chodziło mi raczej o reduktor. Pod nim znajduje się nakrętka, którą co jakiś czas należy odkręcić aby spuścić olej - ciecz oleistą. Bierze się ona od gazu. Nie wykonanie tej czynności może spowodować uszkodzenie membrany. Ja taką czynność wykonuję raz w miesiącu. |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-08-21 21:05:38 A mnie jak jestem na gazie to raczej obroty rosną, paru Prezesów może zaświadczyć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wnisek, masz słaby gaz ![]() ![]() ![]() |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-21 21:12:18 Janusz a co ty sadzisz o teorii ze co miesiac trzeba spuszczac (hyhy) olej z reduktora?
![]() ![]() ![]() gdzies slyszalem takie opinie, ale nie u tych ktorzy instalowali mi gaz. - moze dlatego ze sie ich nie pytalem ? :> ![]() |
![]() siengrzesio Omega A 2.0i GLS Knyszyn | 2004-08-21 23:14:00 Najprawdopodobniej do mieszanki dostaje sie zbyt duzo powietrza. Podejrzewam, ze nie dawno zalozyles gaz. Zdarza sie to dosc czesto. ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-08-21 23:43:50 Obroc rure od powietrz do wew auta. |
![]() elvizz13 2nd to none Świdnik | 2004-08-23 08:25:44 1. Musisz jeszcze raz wyregulować gas
2. lambde możesz wykluczyć. Jak masz instalkę IIgeneracji, to tam jest emulator sondy i jak jedzieśz na gazie to sonda jest odcięta. zdarzają się wolne emulatory, ja tak miałem. Założyli drgi i jest ok 3. silnik krokowy też raczej odpada, nie powoduje gaśnięcia lecz wachanie sie obrotów w pewnym zakresie. Aczkolwiek może to prowadzić do gaśnięcia 4. Przepływomierz raczej jest ok, jak walnięty to nie da się jeździć na gassie 5. Jak regulacja nic nie pomoże, odwróć wlot powietrza i ponowna regulacja Jak gazowniki powiedzą, że niewiedzą co się dzieje - trza nowych poszukać bo to partacze. |
![]() elvizz13 2nd to none Świdnik | 2004-08-23 08:33:36 1. Musisz jeszcze raz wyregulować gas
2. lambde możesz wykluczyć. Jak masz instalkę IIgeneracji, to tam jest emulator sondy i jak jedzieśz na gazie to sonda jest odcięta. zdarzają się wolne emulatory, ja tak miałem. Założyli drgi i jest ok 3. silnik krokowy też raczej odpada, nie powoduje gaśnięcia lecz wachanie sie obrotów w pewnym zakresie. Aczkolwiek może to prowadzić do gaśnięcia 4. Przepływomierz raczej jest ok, jak walnięty to nie da się jeździć na gassie 5. Jak regulacja nic nie pomoże, odwróć wlot powietrza i ponowna regulacja Jak gazowniki powiedzą, że niewiedzą co się dzieje - trza nowych poszukać bo to partacze. |