MotoNews.pl
9 Wewnętrzne lusterko (59665/0)

Wewnętrzne lusterko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1) czy jest obowiązkowe ( tylko konkrety-może jakis przepis, nic w stylu wydaje mi się )
2) czym je przykleić do szyby bo mi spadło(kurcze, ale się widoczność poprawiła-oczywiście z przodu)

Cytat:
2004-08-18 11:20:34, AsterixGal pisze:
1) czy jest obowiązkowe ( tylko konkrety-może jakis przepis, nic w stylu wydaje mi się )

Niestety, wydaje mi sie , ze jest obowiazkowe...

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262)
...
§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
...
5) w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu:
a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,
b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,
c) wewnętrzne - w odniesieniu do samochodu osobowego;
..."

Cytat:
2) czym je przykleić do szyby bo mi spadło(kurcze, ale się widoczność poprawiła-oczywiście z przodu)

TU masz napisane jak to najlepiej zrobic

[ wiadomość edytowana przez: Dicer dnia 2004-08-18 11:41:45 ]

No dzięki z informacje, szczególnie te prawne. narazie lusterko jeździ w samochodzie coby ewentualnie policjantom pokazać ze takowe mam. Widzę jednak że samemu nie ma co kleić, będe musiał odwidzic swoich "szybowników".

No dzięki z informacje, szczególnie te prawne. narazie lusterko jeździ w samochodzie coby ewentualnie policjantom pokazać ze takowe mam. Widzę jednak że samemu nie ma co kleić, będe musiał odwidzic swoich "szybowników".

Przepisy przepisami, ale ja nie wyobrażam sobie jazdy bez tego lusterka! Nawet gdy ktoś wysoki zasiądzie z tyłu i mi troche zasłania widok - czuję się jak w czołgu!

Cytat:
2004-08-18 11:55:38, AsterixGal pisze:
...narazie lusterko jeździ w samochodzie coby ewentualnie policjantom pokazać ze takowe mam. ...

No tak przecież nic nie pisze gdzie ma być przymocowane

Ja sobie nie wyobrażam jady w ruchu jaki teraz panuje bez prawego lusterka... a fjat robił jeszcze pod koniec produkcji sraluchy bez prawego lusterka - lepsze były od słynnego poloneza C z lat 80.

No niestety tu sie mylisz:

Cytat:
2004-08-18 11:39:57, Dicer pisze:
{...}
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262)
...
§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
...
5) w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu:
...
c) wewnętrzne - w odniesieniu do samochodu osobowego;
..."

[...]

Zatem lusterko musi zapewniać widoczność do tyłu

Ale idac tym tropem, wszystko sie zgadza Poniewaz samochod jest WYPOSAZONY w lustero, o zamontowaniu rzeczywiscie nic przecierz nie ma
Czyli mozna sobie podniesc na chwilke lusterko raczkom i juz bedzie widac co sie z tylu dzieje

cyt: "lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu"

Lusterko leżące na siedzeniu nie zapewnia takiej widoczności.

Policjant ma _obowiązek_ zatrzymać dowód rejestracyjny.

Cytat:
2004-08-18 13:14:17, Robert_S pisze:
cyt: "lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu"

Bezpieczeństwo w ruchu to wg. mnie nie tylko widok tego co dzieje się za samochodem. Jak masz dzieci z tylu albo psa to ich zachowanie też wpływa na bezpieczeństwo w ruch i myslę że też trzeba je mieć "na oku", czyli można skierowac na nie lusterko wewnętrzne.

Cytat:
2004-08-18 13:14:17, Robert_S pisze:

Lusterko leżące na siedzeniu nie zapewnia takiej widoczności.

Policjant ma _obowiązek_ zatrzymać dowód rejestracyjny.

A wlasnie wcale, ze nie
bo
"a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,
b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,"

czyli mamy zgodnie z przepisami w samochodzie lusterko wewnetrzne, ktore poprostu nie zapewnia dostatecznej widocznosci

PS. specjalnie sie drocze

Podsumowując. Lusterko wewnętrzne nie jest wymagane, ale w tym wypadku niezbędne stają się 2 lusterka zewnętrzne.

No wlasnie z rozporzadzenia wynika ze JEST WYMAGANE...

Już to kiedys pisalem, ale jeśli w aucie jest zamontowane coś co ma związek z bezpieczeństwem to musi być to sprawne niestety!
Więc jeśli fabrycznie było lusterko wsteczne - nie można go zdemontować, bo auto dostało homologację właśnie z tym lusterkiem.
Jeśli masz zbity halogen - zabiorą ci dowód rej.
nie masz któregoś z lusterek - podobnie!
Nie masz zderzaka - także.
Nie masz klamki w drzwiach - zabiorą.

Cytat:
2004-08-18 14:00:53, Robert_S pisze:
...
Jeśli masz zbity halogen - zabiorą ci dowód rej.
nie masz któregoś z lusterek - podobnie!
Nie masz zderzaka - także.
Nie masz klamki w drzwiach - zabiorą.

A jeśli kierowca jest debilem na drodze i wszyscy o tym wiedzą (poza zainteresowanym rzecz jasna)? i jak to się ma z "niebezpieczeństwem" spwodowanym brakiem wewnętrznego lusterka. Narazie jakoś jeżdże, oczka tylko muszą więcej pracować (nie mylić z gapieniem sie i podrywaniem panienek )

Ale gdzie jest napisane w rozporządzeniu, w którem miejscu ma być zamontowane lusterko wewnętrzne?

Więc chyba po części Dicer ma rację, pod warunkiem, Ze Asterix zamontuje lusterko gdzieć na stałe

Patrz stare Cytryny - lusterko wsteczne na tapicerce na dole...

Cytat:
2004-08-18 14:00:53, Robert_S pisze:
...Jeśli masz zbity halogen - zabiorą ci dowód rej.
...

A z halogenami to jest tak:

1. Nie zabiorą dowodu gdy:
a) Są 2 sprawne halogeny, pisząc sprawne mam na myśli, że świecą
b) Nie ma halogenów, są zdemontowane - wolno mi bo mi się nie podobają, a są to świadła dodatkowe.

2. Zabiorą lub będą problemy gdy:
a) jeden halogen nie świeci, lub jest rozbity
b) dwa nie świecą, lub są rozbite

Wiem bo niedawno dyskutowałem z Pingwinami o tym.

Cytat:
2004-08-18 14:42:43, kisztan pisze:
...

Wiem bo niedawno dyskutowałem z Pingwinami o tym.

A od kiedy to zakonnice tak sie na przepisach znaja ?