Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-08-18 11:39:57
Niestety, wydaje mi sie ![]() "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262) ... § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: ... 5) w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu: a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b, b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu, c) wewnętrzne - w odniesieniu do samochodu osobowego; ..."
TU masz napisane jak to najlepiej zrobic ![]() [ wiadomość edytowana przez: Dicer dnia 2004-08-18 11:41:45 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-18 12:26:22 Przepisy przepisami, ale ja nie wyobrażam sobie jazdy bez tego lusterka! Nawet gdy ktoś wysoki zasiądzie z tyłu i mi troche zasłania widok - czuję się jak w czołgu! |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-18 12:28:46
No tak przecież nic nie pisze gdzie ma być przymocowane ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-18 12:41:02 No niestety tu sie mylisz:
Zatem lusterko musi zapewniać widoczność do tyłu ![]() |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-08-18 12:45:56 Ale idac tym tropem, wszystko sie zgadza ![]() ![]() Czyli mozna sobie podniesc na chwilke lusterko raczkom i juz bedzie widac co sie z tylu dzieje ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-18 13:14:17 cyt: "lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu"
Lusterko leżące na siedzeniu nie zapewnia takiej widoczności. Policjant ma _obowiązek_ zatrzymać dowód rejestracyjny. |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-08-18 13:36:21
A wlasnie wcale, ze nie ![]() bo "a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b, b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu," czyli mamy zgodnie z przepisami w samochodzie lusterko wewnetrzne, ktore poprostu nie zapewnia dostatecznej widocznosci ![]() PS. specjalnie sie drocze ![]() |
piotr-ek | 2004-08-18 13:45:43 Podsumowując. Lusterko wewnętrzne nie jest wymagane, ale w tym wypadku niezbędne stają się 2 lusterka zewnętrzne. |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-08-18 13:55:22 No wlasnie z rozporzadzenia wynika ze JEST WYMAGANE... |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-18 14:00:53 Już to kiedys pisalem, ale jeśli w aucie jest zamontowane coś co ma związek z bezpieczeństwem to musi być to sprawne niestety!
Więc jeśli fabrycznie było lusterko wsteczne - nie można go zdemontować, bo auto dostało homologację właśnie z tym lusterkiem. Jeśli masz zbity halogen - zabiorą ci dowód rej. nie masz któregoś z lusterek - podobnie! Nie masz zderzaka - także. Nie masz klamki w drzwiach - zabiorą. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-18 14:21:22
A jeśli kierowca jest debilem na drodze i wszyscy o tym wiedzą (poza zainteresowanym rzecz jasna)? i jak to się ma z "niebezpieczeństwem" spwodowanym brakiem wewnętrznego lusterka. Narazie jakoś jeżdże, oczka tylko muszą więcej pracować (nie mylić z gapieniem sie i podrywaniem panienek ) |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-18 14:34:47 Ale gdzie jest napisane w rozporządzeniu, w którem miejscu ma być zamontowane lusterko wewnętrzne?
![]() Więc chyba po części Dicer ma rację, pod warunkiem, Ze Asterix zamontuje lusterko gdzieć na stałe ![]() |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-08-18 14:37:15 Patrz stare Cytryny - lusterko wsteczne na tapicerce na dole... |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-18 14:42:43
A z halogenami to jest tak: 1. Nie zabiorą dowodu gdy: a) Są 2 sprawne halogeny, pisząc sprawne mam na myśli, że świecą b) Nie ma halogenów, są zdemontowane - wolno mi bo mi się nie podobają, a są to świadła dodatkowe. 2. Zabiorą lub będą problemy gdy: a) jeden halogen nie świeci, lub jest rozbity b) dwa nie świecą, lub są rozbite Wiem bo niedawno dyskutowałem z Pingwinami o tym. |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-08-18 14:45:47
A od kiedy to zakonnice tak sie na przepisach znaja ? ![]() ![]() ![]() |