| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-18 11:34:22 Pniewaz sledze losy akcyzy, oto co znalazlem:
Klik Wstawiam, bo moze to kogos zainteresuje. Zreszta czesc dotyczy takze oplat rejestracyjnych od pojazdow juz zarejstrowanych w Polsce. Moj komentarz: Lepsze to niz akcyza, uda mi sie sprowadzic co nieco, krok w dobrym kierunku, ale...... nieco drogo. |
Kuba_Ch TOYOTA DRIVER Lexus LS 400 :-) Żyrardów | 2004-09-07 09:42:24 ja w całych tych dyskusjach o sprowadzaniu samochodów z UE jednego nie rozumiem. Wszyscy krzyczą, że sprowadzane są graty, które nie nadają się do jazdy i stanowią zagrożenie dla innych użytkowników ruchu. Z drugiej strony wymyślają jakieś akcyzy, opłaty rejestracyjne i nie wiadomo co jeszcze.
Natomiast każdy doskonale wie, że instytucją, która została powołana po to, by graty nie pojawiały się na naszych drogach jest tzw. przegląd techniczny. Niestety kompletnie nie działający, bo pan Zenek, który ma licencje na przeprowadzanie tych przeglądów nie może być w żaden sposób pociągnięty do odpowiedzialności za to, że przybił komuś pieczątke nie widząc nawet na oczy samochodu. I może to trzeba zmienić a nie tworzyć jakieś karkołomne akrobacje w przepisach podatkowych i siedzieć w strachu co na to powie Komisja Europejska? Chyba, że tak naprawdę wcale nie chodzi o to, żeby graty nie jeździły po polskich drogach tylko o coś zupełnie innego? |
Kuba_Ch TOYOTA DRIVER Lexus LS 400 :-) Żyrardów | 2004-09-07 22:10:10 ale mi właśnie chodzi o to, żeby nie było ani akcyzy, ani takiej opłaty. Zresztą z tego co wiem, to jak będzie opłata, to i tak się nam Komisja do tyłka dobierze - bo im chodzi o to, by nie było różnego traktowania towarów krajowych (czyli np. Poloneza pana Mietka, który ledwo trzyma się kupy) i pochodzących z innych krajów UE (np. BMW 540 Hansa po dwókrotnym dachowaniu i nie wiadomo czym jeszcze).
Sposobem na wyeliminowanie z ruchu samochodu pana Mietka jest przegląd techniczny (który działa tak, że szkoda gadać) i ten sam przegląd techniczny powinien wyeliminować BMW od Hansa. |
Kuba_Ch TOYOTA DRIVER Lexus LS 400 :-) Żyrardów | 2004-09-08 10:52:40
Dlaczego nierealne - jeśli, to chyba z braku woli politycznej. W końcu wiadomo kto przegląd robił i wystarczy wprowadzenie przepisu, że jak policja (albo ITD) zatrzyma samochód, który nie nadaje się do jazdy, a ma przegląd zrobiony nie dalej niż 3 miesiące temu, do diagnosta, który przeglądu dokonał dostaje żółtą kartkę, Jak ma 3 żółte kartki, to mu się odbiera uprawnienia i już. I wtedy załatwienie sobie 'lewego' przeglądu nie byłoby takie łatwe, a na pewno nie takie tanie - i dla 15 -letniego Golfa nie opłacałoby się go załatwiać, bo taniej by było kupić 10-letniego co taki przegląd przejdzie (albo doprowadzić do zadowalającego stanu tego 15-latka). I już - rozwiązanie proste jak drut, tylko pewnie nikt nie będzie miał odwagi go wprowadzić. |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-09-08 11:09:05 No własnie nierealne ... narazie.
Zawsze się znajdzie jakiś skorumpowany urzędnik, który podbije przegląd najgorszego grata. A jak nie on, to jego kolega |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2004-09-08 13:47:27 A wystarczyło by kopnąć w dupę kilku legislatorów i kazać wziąść się im do roboty. Przy wymyśleniu odpowiednich przepisów przeglądy nabrały by sensu...
Moja ibiza przyprowadzona z zachodu, była w tak idealnym stanie, że 5 lat młodsze, nowszej generacji się nie umywały... A dałem za nią 100 euro... |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-09-08 14:31:09
Nie wierzę. Wszystkie gumy (nie mówię o oponach) miały już 5 lat A kopanie w zadek, tu się zgadzam. |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2004-09-08 16:27:10 Żeby było jasne - Ibiza '90. A co do stanu - mój ojciec jest mechanikiem i nie miał nic z rzeczy technicznych do poprawy. Łączna suma napraw w wozie po przyprowadzeniu do kraju - 2:
1. Licznik kilometrów dzienny. 2. Zderzak sklejenie - bo zahaczyłem |