[128] odpowietrzanie hamulców - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc chlopaki powiedzcie mi co jest nie tak odpowietrzam pompe i kolejne kola zaczynajac od najdalszego i kolejno do najblizszego leci juz ciagle sam plyn i kupa nie moge odpowietrzyc chamulcow pedal dalej jest miekki chlopaki z rzeszowa moze pomozecie

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-08-18 23:04:04 ]

Pisze sie chyba HALMULCY !!! ! ! ! ! ! A JAKA metoda odpowietrzasz >> musisz cois zle robic. czy jak juz skonczysz to w zbiorniczku jest jeszcze plyn ??

jest oczywiscie ze jest

opisz swoja metode

najpierw odkrecam wszystkie odpowietrzniki i wlewam plyn chamulcowy do zbiorniczka nastepnie powoli pompuje pedalem gdy poleci plyn ze wszystkich odpowietrznikow zakrecam odpowietrzniki pompuje chwile przytrzymuje pedal i odkrecam lekko przewody przy pompie czynnosc te powtarzam az przestanie leciec powietrze (pompa sie odpowietrzy ) pozniej dpowietrzam najdalej wysuniete kolo ( prawe tylne) pompuje pedalem przyciskam i odkrecam odpowietrznik powtarzam analogicznie az do calkowitego wyparcia powietrza leci sam plyn analogicznie postepuje z kazdym kolem (lewe tylne,prawe przednie ,lewe przednie)tyl jest w miare dobrze dopowietrzony ale przod sie caly czas zapowietrza (pompa dwoobwodowa ) pozdrawiam

Musisz troche pojedzic aby wszystko sie ustabilizowało pedal przestanie ci rosnac w pewnym momencie i bedzie git

nie wiem jak pompe sie odpowietrza ale kola to dziwnie robisz. ja robie tak biore sobie kumpla do pomocy, on wsiada i pompuje hamulcem /naciska go pare razy/ po te mu mowie zeby trzyma i odkrecam odpowietrznik jak plyn zleci zakrecam i jeszcze raz i tak pare razy ze wszystkimi kolami i zawsze jest dobrze. Co do tych jazd to ja bym raczej odradzal.

ok a moze ktos sie orientuje ile by to kosztowalo u mechanika ??

30zl

na koncowke odpowietrznika zalurz wezyk ,a jego druga koncowke wpusc do sloika z niewielka iloscia plynu -tak aby do ukladu nie cofnelo sie powietrze. w czasie pompowania mozna odkrecic odpowietrznik obserwujac plyn - bez bombelkow i przede wszystkim czysty. tym sposobem o wiele szybciej mozna wypchnac powietrze ,przepchnac stary plyn i rozpoznac swierzy , caly czas kontroluj zbiarnik poniewarz po kilkukrotnym wcisnieciu hamulca zbiernik bedzie pusty . pod koniec odpowietrzania dla pewnosci powtuz tradycyjnie z zakreceniem odpowietrznika. czy za 1 i 6 wcisnieciem ham. pedal jest tak samo miekki ?

tak nie jestem pewny co do przewodow gdzyz ich nie wymienialem na nowe udalo mi sie odpowietrzyc tylko 1 kolo i ono dobrze hamuje ale reszta nie

Cytat:
2004-08-19 00:52:16, Bukson pisze:
Musisz troche pojedzic aby wszystko sie ustabilizowało pedal przestanie ci rosnac w pewnym momencie i bedzie git

Ludzie ! Niech nikt nie słucha tych bredni !
Miejsce , gdzie się wszystko ustabilizuje to przydrożne drzewo , albo słup !!!!

Chamulce musza sie ułozyc i to wcale nie sa brednie.

Cytat:
2004-08-20 10:10:25, Bukson pisze:

Hamulce synku, Hamulce jak już...

[ wiadomość edytowana przez: mcqueen dnia 2004-08-20 10:33:20 ]

musza sie ulozyc jesli byl sciagany beben, ale to ukladanie to kilka hamowan i gotowe. tak jest w przypadku bebno, nie wiem jak z tarczami.
jesli nie bylo nic ruszane to odpowietrzanie nic im nie zaszkodzi i nie musi sie nic ukladac

Czesc daj znac kiedy to sie spotkamy i pomoge Ci cos z tym zrobic - co dwie glowy to nie jedna Wczoraj odpowietrzalem dfa i w sumie wyszlo.
Pamietaj hamulce to jednak podstawa i tam nie ma mowy o jakis niedopatrzeniach.
moj gg 2187445

Hm, u mnie tez sie troche meczylem zanim uzyskalem porzadny efekt. Musialem po kilka razy odpowietrzac kolejne koła.Kolosalna roznica byla po wymianie starego plynu na nowy.Ja odpowietrzam metoda "POMPUJ-TRZYMAJ" ktora wczesniej juz wspomnial kolega, czyli zaczynajac od najdluzszego wezyka hamulcowego, prawe tylne pozniej lewe tylne, prawe przednie i lewe przednie. Hamulce to podstawa. Silnik sie zepsuje to staniesz... a bez hamulcow nie zawsze.

Cytat:
2004-08-20 10:10:25, Bukson pisze:

Przeczytaj chłopie tytuł wątku : "odpowietrzanie hamulców " . A o metodzie odpowietrzania "przez ułożenie" - jeszcze nie słyszałem ! Może kiedyś ?
Natomiast CHAMULCE się układają .

[ wiadomość edytowana przez: schab dnia 2004-08-20 14:12:20 ]

Cytat:
2004-08-20 10:43:23, mountez pisze:
musza sie ulozyc jesli byl sciagany beben, ale to ukladanie to kilka hamowan i gotowe. tak jest w przypadku bebno, nie wiem jak z tarczami.
jesli nie bylo nic ruszane to odpowietrzanie nic im nie zaszkodzi i nie musi sie nic ukladac

w przypadku tardczy jesli byl cofany tloczek to tez nalezxy w czasie poostooju pare razy nacisnac pedala az urosnie tak samo z bebanmi i tez lepiej na postoju

czy po wcisnieciu hamulca pedal zapada sie od razu czy powoli ??? czy za 1 i 6 nacisnieciem jest tak samo miekki ???