Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-19 19:03:41 Jako że od dawna pojawia się na forum sporo ciekawych i przydatnych materiałów dot. silników DOHC Fiat'a (rysunki, opisy, serwisówki, skany itp.), a ostatnio nawet pojawił się juz taki pomysł, postanowiłem utworzyć osobny wątek specjalnie w tym celu. Poza tym dawno już nie było tu nic podwieszone ![]() Proponuję by każdy napisał jakie materiały posiada w formie elektronicznej, a także w postaci tradycyjnej (papierowej). W drugim przypadku niech napisze też czy jest w stanie to zeskanować we własnym zakresie, czy potrzebuje przy tym pomocy, lub może po prostu nie ma skanera i musiałby się ustawić z kimś kto takowy ma na stanie. Oczywiście mam tu na myśli zarówno materiały dotyczące samych silników jak również ich osprzętu, układów elektrycznych, chłodzenia, kierowniczych (np. wspomaganie), przeniesienia napędu (skrzynie, wały, mosty), klimatyzacji ![]() Myślę, że można by też dorzucić materiały n/t takich silników montowanych poprzecznie, ponieważ są one w dużym stopniu podobne do "podłużnych". IMHO optymalnym formatem dla skanów byłby PDF, gdyż właśnie w tej postaci dostępna jest większość serwisówek. FineReader chyba od ver. 5.0 ma opcję zapisu do PDF, ewentualnie można użyć programów typu Acrobat Distiller instalujących się w systemie jako drukarka. Tym sposobem można np. przekonwertować pliki Word'a, choć i ten format ma swoje zalety... Rysunki i fotografie oczywiscie GIF i JPG. Teraz najważniejsze - kto by się podjął zebrania tego wszystkiego, poukładania i przygotowania ostatecznej kompilacji. Ja mam zgromadzone już sporo materiałów ale mógłbym się za to zabrać dopiero gdzieś na początku września (czyli za ponad tydzień) gdyż muszę najpierw przeinstalować system. Czekam na Wasze opinie i propozycję. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się stworzyć kompilację, która będzie pomocna każdemu użytkownikowi Fiatowskiego DOHC. |
automatic | 2004-08-19 19:18:19 OK! właśnie skanuję serwisowy biuletyn fiata 132/argenta
z lat1972/1982-zastanawiałem się czy skanować wraz np.hamulcami bębnowymi i wymiarami zewn.???-czyli wszystko??? ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-08-19 19:59:43 Oczywiscie! Każda książka tego typu to rzadkosc i warto aby była w całosci hmmm... udostępniana ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
automatic | 2004-08-19 20:10:43 OK!
jak wszysko to wszystko!-trochę to potrwa. jak będzie coś potrzeba -to poza kolejką poskanuję! /jak można dodać skan do posta ?/głupie pytanie nie?pewnie nie mam uprawnień ? ![]() |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2004-08-19 20:38:40
musisz "posadzić" gdzieś plik w internecie /darmowy sewer etc/ a potem wkleić jako ZDJĘCIE do postu, podając link |
hajko Polonez Caro 2000 Warszawa | 2004-08-19 21:16:31 Ja mam "skróconą instrukcję napraw" do Fiata 132 (1,6 2.0 DOHC) oraz Instrukcję obsługi Fiat 132 - wszystko papier, skany są możliwe, ale nie wiem kiedy - mój skaner nie ma sterowników pod XP a jeszcze nie kupiłem drugiego dysku, żeby wsadzić tam wina 98. No i ten brak czasu..... Ale postaram się coś z tym zrobić |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-19 21:44:24 Automatic - tak jak wspomniał Ramzes - przydać się może wszystko wiec jeśli tylko możesz to skanuj co się da.
Gdybyś chciał coś małego wrzucić do jakiegoś tematu na szybko to możesz podesłać do mnie. Tylko daj info na gg bo rzadko poczte sprawdzam ostatnio ![]() Hajko, skanuj wszystko co masz - każda publikacja z dziedziny DOHC na wagę złota ![]() Oczywiście skanowanie przez program OCR z rozpoznaniem tekstu (polecam AABBY FineReader od 5.0 wzwyż), a wyniki zapisywać w Wordzie. Pozwoli to później na łatwe łaczenie w całość oraz umożliwi znaczną kompresję przez wysłaniem mailem. Myślę, że będę w stanie podjąć się zebrania wszystkiego i poukładania w sensowną całość. Mam np. 67-stronnicową serwisówkę do V-ki skrzyni 124 Spider/Spider 2000, która wygląda identycznie jak moja od 132, za wyjątkiem tej zayebistej nakładki z drążkiem w pionie ![]() ![]() |
automatic | 2004-08-19 23:54:52 Dzięki RACE D -pewnie czasem poproszę o pomoc w zilustrowaniu
tematu w trakcie omawiania /czasem brak słów ![]() ![]() |
![]() SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2004-08-20 09:42:54 skaner jest kopiarka jest nagrywarki są czekam na propozycje. |
![]() rogacek VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2004-08-20 10:17:16 ja też poszukam po znajomych. dam listę co mam |
![]() kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-08-20 11:19:34 mam Crofta na CD
-skrocona instrukcje napraw 132 1.6/2.0 -to samo o 131 (ale tylko o 1.3 i 1.6 OHV) -obsluga samochodow importowanych instrukcje obslugi do 131 74-78 , 78-81, 81- do konca czyli wszytkie trzy generacje, po francusku i niemiecku. -ksiazke serwisowa fiata 124 (1.2 OHV) |
Bodzioo 2xFSO Ryki | 2004-08-20 13:59:08 ja mam troche pierdół o L i Le jetronicu w różnych językach(ang, niem, fin, rus, ), schematy elektryki tipo/tempra, "budowa i dane techniczne poloneza 2000", "Selection and tuning of Weber DCOE carburettors", jakieś pierdołki ( coś jak manual) do cromy, instrukcję(pdf) o 131 i o 132, a także instrukcję w wordzie o 132, mam też instrukcję do twin camów taką jak tamta do skrzyni biegów co był kiedys na forum do niej link, ponadto jeszcze mam schematy zasilania, smarowania, chłodzenia i elektryki do integralki i jeszcze jakieś pierdoły
ad 1 mam też crofta i tc mods - pdf o modyfikowaniu dolotów wydechu i zasilania twin camów. a to wszystko w docu i pdfach [ wiadomość edytowana przez: Bodzioo dnia 2004-08-20 21:22:14 ] |
Maciek_czer Chevrolet Lumina APV ... Częstochowa | 2004-08-20 14:29:02 Cześć
Mam instrukcję napraw L-jetronica od 124 Spider. Fiatowska tyle że elektroniczna (skany) |
Woj-o772 Polonez Wrocław | 2004-08-20 16:08:05 Ja mam tylko skrócony opic Pn'2000 (z książki polskiej) jest tam trochę o podstawach DOHC.
Mam też Crofta na CD. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-20 17:34:05
No to bomba - przynajmniej już skanowanie z głowy ![]() Napisz w jakiej formie to masz (JPG, PDF, inne?) i ile całość waży.
Format (Word?), waga...
![]() ![]() ![]() Sprawa priorytetowa wręcz bym rzekł ![]() |
Bodzioo 2xFSO Ryki | 2004-08-20 21:21:22 Race ten croft to właśnie ta kniżka w formacie pdf i waży 294 mega, znając życie to mamy to z tego samego lub pochodnego źródła z Wojem ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-20 21:48:28
To kto na ochotnika mi ją podeśle? ![]() Oczywiście pokryje koszty ![]() |
![]() LeoBytom Polonez 1800 DOHC Bytom | 2004-08-20 23:34:21 Dobry pomysł z zebraniem tego wszystkiego w całość, ja mam między innymi skany z fabrycznej instrukcji Argenty 1.6 2.0 2.0ie 2.5D są tam parametry silników, przełożenia mostów, prędkości, masy itd, itp. |
Woj-o772 Polonez Wrocław | 2004-08-21 22:13:58 Opis Pn'a 2000 format Word skany waga 3 MB
Croft tak jak bodzio pisał - pewnie to samo nie wiem gdzie mam CD (bo kurde w katalog go nie wrąbałem i teraz mam zonka, ale coś koło 300 MB tego było |