MotoNews.pl

Różnice między 2103 i 2106

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu szukam dla siebie 2103...Dostałem odpowiedź na zamieszczone przeze mnie ogłoszenie. Wynika z niego, że jest to 2103 przebudowana przez wymianę blach i galanterii na 2106...Wymieniono przy okazji remontu blacharki wszystkie drzwi, maskę silnika i bagażnika. Moje pytanie do znawców- bo analiza zdjęć nie daje mi jasnej odpowiedzi: Czy poszycia drzwi i maski tych modeli różniły się jakoś? Bo jestem tą propozycją zainteresowany, ale chciałbym wrócić do pierwotnej wersji tj. 2103 ( w tym wypadku pododmiana 21033 z silnikiem 1300).

Maska nie różni się niczym. Natomiast drzwi - przetłoczenia sa takie same jeśli chodzi o geometrie ale nie wiem czy są na tej samej wysokości. Różnią się napewno ta mała otwierana szybka - ma inne zamknnięcie. Ale myśle ze to nie stanowi problemu. Dodatkowo inaczej wygląda poszycie dzrwi - Mam 2106 i 2103 i szóstka ma kieszenie w poszyciu a trójka ich nie posiada. Ale te rózniece mogą występować tylko u mnie - tego nie wiem. Po za tym wszystko jest dokładnie takie samo - nawet wiecej - 2101 ma dzrwi też "toczka w toczke" takie same.

Cytat:
2004-08-19 22:55:26, vantes pisze:
Po za tym wszystko jest dokładnie takie samo - nawet wiecej - 2101 ma dzrwi też "toczka w toczke" takie same.

No niezupełnie, wewnętrznie np. inne są mocowania uchwytów w przednich drzwiach - 2101 ma krótkie uchwyty, takie jak np stary DF. Dodatkowo dochodzi inna tapicerka, brak chromowanych obramówek okien, brak parapetów ( w 2101 jest goła blacha - tak jak w maluchu) i inna tapicerka.
Co do różnic zewnetrznych pomiędzy 2103 a 2106:
- inna przednia atrapa
- inne zderzaki
- inne przednie boczne kierunki a co za tym idzie inaczej nawiercone otwory na te kierunki i listwy boczne
- inne lampy tylne
- inny tylny pas
- o ile sie nie mylę to tez inne tylne błotniki i inna tylna klapa
i pewnie jeszcze znalazłoby sie jeszcze kilka różnic dodatkowo

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

A ja nie jestem pewnien czy maska jest ta sama w 2103 i 2106.

Cytat:
2004-08-19 23:47:38, andrzej_krakow pisze:
Cytat:
2004-08-19 22:55:26, vantes pisze:
Po za tym wszystko jest dokładnie takie samo - nawet wiecej - 2101 ma dzrwi też "toczka w toczke" takie same.

No niezupełnie, wewnętrznie np. inne są mocowania uchwytów w przednich drzwiach - 2101 ma krótkie uchwyty, takie jak np stary DF. Dodatkowo dochodzi inna tapicerka, brak chromowanych obramówek okien, brak parapetów ( w 2101 jest goła blacha - tak jak w maluchu) i inna tapicerka.
Co do różnic zewnetrznych pomiędzy 2103 a 2106:
- inna przednia atrapa
- inne zderzaki
- inne przednie boczne kierunki a co za tym idzie inaczej nawiercone otwory na te kierunki i listwy boczne
- inne lampy tylne
- inny tylny pas
- o ile sie nie mylę to tez inne tylne błotniki i inna tylna klapa
i pewnie jeszcze znalazłoby sie jeszcze kilka różnic dodatkowo

ja rozumiem ale pytanie dotyczyło tylko i wyłącznie maski i poszycia. Natmiast o dzrwi w 2101 to chodziło mi że ich geometria, przetłoczenia sa takie same. Do poszycia i ramek okiennh nie wnikałem.

maska i klapa bagażnika są takie same natomiast co da tapicerki to sie napewno różni mialem wczesniej 06 teraz mam 03 i w 06 nie mialem kieszeni w 03 mam pozatym profil rącek jest inny ale pasują jadne do drugich i tak w 03 mam zalożone rączki od 06 w przednich drzwiach bo mnie się bardziej podobaly pozatym zdajsie w 03 nie mialy one otworu na rekę na tej pionowej części dlatego zmienilem je na te od 06 pozarym w o3 brak panela z zapalniczką , awaryjnymi , regulacją przyciemnieania podświetlenia zegarów i kontrolki płynu h-ca jest tylko beszczelnie na środku w tym miejscy zapalniczka przykręcona zresztą mam takową jak by ktoś chcial, mogą byc jaescze inne fotele ale tedo nie jestem pewien, tylny pas i lampy to na pewno inne atrapa z przodu na pewno inna , zderzki również , w 03 napewno nie ma przekaźnika świateł mijania w 06 jest , blotniki przednie różnią się tylko miejscem na kierunek i listwą tak pozatym to prawie wszystko przynajmniej wiecej mi do głowy nie przychodzi

plast-met
Produkują blachy do łady i zobaczcie, że dla 2103 i 3106 wszystkie błotniki, poszycia i pasy przednie są takie same...
Trochę mi to podpada, bo raczej na pewno(?) otwór na migacz w błotniku przednim jest inny??? A może to złudzenie optyczne?
Albo sposób na uproszczenie produkcji ? Chyba bez telefonu do inż. Czecha się nie obejdzie

Była jeszcze jedna różnica, o której nie zastało powiedziane. Mianowicie w 2106 był silnk 1600 (w swoim czasie najmocniejszy silnik VAZ), którego w 2103 nie było. O pozostałych najważniejszych róznicach chyba już zostało powiedziane.

Panie Grzegorzu, poza tym mówił Pan o tym, że chciałby Pan kupić z silnikiem 1300. Obawiam się że może to być niemożliwe, bo w Polsce chyba były sprzedawane tylko 1500 (z resztą na Polskę 2103/2106 miały oficjalną nazwę Lada 1500s). WIem, że 1300 i 1200 były w niektórych krajach (na pewno tych z ruchem lewostronnym), ale w Polsce chyba ich nie było, tylko były 1500. Tak mi się wydaje ale nie jestem pewny.

Cytat:
iane.

Panie Grzegorzu, poza tym mówił Pan o tym, że chciałby Pan kupić z silnikiem 1300. Obawiam się że może to być niemożliwe, bo w Polsce chyba były sprzedawane tylko 1500 (z resztą na Polskę 2103/2106 miały oficjalną nazwę Lada 1500s). WIem, że 1300 i 1200 były w niektórych krajach (na pewno tych z ruchem lewostronnym), ale w Polsce chyba ich nie było, tylko były 1500. Tak mi się wydaje ale nie jestem pewny.

Ten egzemplarz był podobno sprowadzony z Belgii...ale
facet się nie odzywa, więc chyba nie spełnia ta maszyna warunków jakie postawiłem.

Ogólnie łatwo byłoby przerobić 2106 na 2103.
Wszystkie maski i drzwi są identyko, największa różnica to tylny pas a najciężej chyba dostać zderzaki do 03

W środku różnice są kosmetyczne i ograniczają się do ludowych wzorów na kierownicy i kieszeniach drzwi w 06, innej konsoli z awaryjnymi oraz innej tapicerce - w całosci z weluru a nie jak w 03 z wstawkami

Pozdrówki

co do silnikow to rzeczywiscie jeszcze w tych modelach nie spodkalem innego niz 1500 no oczywisnie swoje pomijam bo nie fabryczne ale 2.0

No własnie ja taki temat chciałem utowrzyć ale Andrzej odpowiedział mi na priv. Być może coś więcej się jeszcze dowiem.

2106 ma lekko ścięty tył, a 2103 nie !!! tylny pas i tylne błotniki są inne w 2106 i w 2103. Poza tym tylne lampy. 2106 ma zespolone światła cofania. W 2103 są tylko kierunkowskazy i postojowe/stop (czerwone) coś jak w 125P.

Cytat:
2004-08-27 17:32:49, sildrag pisze:
2106 ma lekko ścięty tył, a 2103 nie !!! tylny pas i tylne błotniki są inne w 2106 i w 2103.

Ciekawe na czym to ścięcie ma polegać, jeżeli błotniki tylne sa dokładnie takie same ( wg producentów zamienników ) ???
Pas tylny jest inny? Może w późniejszych egz??. W latach produkcji 2103 i 2106 części te chyba były zunifikowane?

Cytat:
2004-08-28 18:10:02, Grzegorz2107 pisze:

Pas tylny jest inny? Może w późniejszych egz??. W latach produkcji 2103 i 2106 części te chyba były zunifikowane?

A jednak jest inny. 2106 od początku produkcji miał inny pas tylny bo miał inne lampy z inaczej rozwiązanym oświetleniem tablicy rejestracyjnej, jak również w 2103 lampa cofania jest pod zderzakiem, centralnie a w 2106 jest zespolona z lampami, inne zderzaki. Zresztą sam zobacz w książce Jezierskiego " Jeżdzę samochodem Łada 1500" (chyba nie przekręciłem tytułu). Wyrażnie jest tam widoczna różnica w wyglądzie zewnętrznym 2103 (czyli w/g Jezierskiego Łady 1500) a 2106 (czyli jak to nazywa Jezierski Łada 1500 S). Bo o ile dobrze pamiętam to masz ją w domu.
Natomiast co do tylnych błotników i tylnej klapy do końca nie jestem przekonany czy to to samo. Bo optycznie wydaje mi się że 2106 miał wydłuzony tył w stosunku do 2103. Ale to może być tylko złudzenia. Chociaż również Miły w swojej stronce wyrażnie napisał że 2106 ma większą pojemność bagażnika od 2103 - w jakiś sposób te dodatkowe litry musiały się wziąć.
Pozdrawiam
Andrzej

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2004-08-28 19:44:11 ]

Cytat:
2004-08-28 19:42:11, andrzej_krakow pisze:Natomiast co do tylnych błotników i tylnej klapy do końca nie jestem przekonany czy to to samo. Bo optycznie wydaje mi się że 2106 miał wydłuzony tył w stosunku do 2103. Ale to może być tylko złudzenia. Chociaż również Miły w swojej stronce wyrażnie napisał że 2106 ma większą pojemność bagażnika od 2103 - w jakiś sposób te dodatkowe litry musiały się wziąć.
Pozdrawiam
Andrzej

Wydłużony tył w 2106?: Raczej nie, bo np. podłoga bagażnika, pod koło zapasowe i zbiornik paliwa jest od 2103 do 2107 włącznie ta sama. ( patrząc po numerach katalogowych - sprawdzałem w "atlasie anatomicznym " ). Części te maja numery zaczynające się od 2103 i 2101( sądzę , że w 2106 nie było żadnych innych).
Nie mam pojęcia skąd Miły wytrzasnął różnicę w poj. bagażnika. Może były inne metody pomiaru i stąd różne wyniki.
Pas tylny rzeczywiście ze względu na lampę cofania i inny wykrój lamp tylnych musiał być inny, ale różnice nie musiały dotyczyć kształtu. Bez wizji lokalnej-czyli porównania na żywo 2103 i 2106 lub chociaż katalogów części 2103 i 2106 nie rozstrzygnę czy błotniki sa takie same. Plast-met produkujący takie same zamienniki do tych modeli może się mylić...

Cytat:
2004-08-28 21:34:08, Grzegorz2107 pisze:

Wydłużony tył w 2106?: Raczej nie, bo np. podłoga bagażnika, pod koło zapasowe i zbiornik paliwa jest od 2103 do 2107 włącznie ta sama. ( patrząc po numerach katalogowych - sprawdzałem w "atlasie anatomicznym " ). Części te maja numery zaczynające się od 2103 i 2101( sądzę , że w 2106 nie było żadnych innych).,

Zgadza się, do jedynki tez pasują.
Cytat:
Nie mam pojęcia skąd Miły wytrzasnął różnicę w poj. bagażnika. Może były inne metody pomiaru i stąd różne wyniki.
Pas tylny rzeczywiście ze względu na lampę cofania i inny wykrój lamp tylnych musiał być inny, ale różnice nie musiały dotyczyć kształtu.

Musi byc inny bo w 2106 tablica rejestracyjna jest wpuszczana głębiej, podobnie jak w piątce i siódemce, a w 2103 tylny pas jest płaski, bez wnęki na tablicę.
Natomiast wydaje mi się że podłoga bagażnika w obu modelach jest taka sama, natomiast błotnik w 2106 jest dłuższy u góry, a co się z tym wiąże tylny pas w 2106 może być bardziej nachylony niż w 2103 gdzie podobnie jak w 2101 jest prawie pionowy. Ale to takie moje subiektywne odczucia
Cytat:
Plast-met produkujący takie same zamienniki do tych modeli może się mylić...

To akurat jest możliwe, nawet w sklepach z częściami do Ład często mylą te modele to i oni mogą się machnąć.

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Hej Grzegorz
Różnice między 2103 i 2106 jesłi chodzi o balcharkę są jednak zauważalne - nawet na pierwszy rzut oka. Pas tylny , przednie błotniki- to to co najważniejsze.Atrapa przednia oczywiście również - no i światła cofania zderzaki - w kązdym razie jest tego trochę.
Róznice są też we wnętrzu - inna deska rzdzielcza( konsola srodkowa) W 2103 nie ma np. swiateł awaryjnych .
Ale ostatnio po moich ogłoszeniach skontaktował się ze mną ktoś z bydgoszczy - ma parę balch do 2103 - np. pas tylny co jest rzadkoscią. Gość ma pf 125 z lat siedemdziesiątych
Pozdr
Paweł

Hej Pawle...Jeśli masz ten kontakt z Facetem z Bydgoszczy to może mi go przekażesz??? Może go odwiedzę?

Zapomniałem zapisać jego komórkę , która mi się wyświetliła - ale ma się jeszcze odezwać- więc nie ma sprawy
A jak spisują się te gźniki z krakowa??założyłeś?bo wiem ,że masz już chyba kolektory??