Moje 131-PRAPREMIERA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kilka osób dopytywało się, co się dzieje z moim samochodziem. Prezentuję więc najaktualniejsze fotki-z dzisiejszej nocy, kiedy to go lakierowałem i dzisiejszego dnia kiedy to zacząłem go składać Nie sugerujcie się kolorem dachu, bo będzie inny-padło na ciemno-złoty bo chyba najlepiej będzie pasował do koloru reszty. Sam kolor samochodu trudno jest określić. Powstał w wyniku dodania do czarnej perły pyłu aluminiowego i miedzianego, co dało niesamowity efekt, który trudno jest tak naprawdę określić Na samochód zostało położonych 6 warstw lakieru

Zachęcam do oceny mojej ciężkiej pracy

W trakcie lakierowania

Zdjęcie odbicia na masce

Częściowo poskładany

Może być.

No fajnie, fajnie

ALE

IMHO czarny dach byłby ładny

Póki co jest prześliczny,jeżeli dasz mu złoty lakier na dach zmienię zdanie...

Problem w tym, że fotki nie pokazują praktycznie w ogóle tego, co się dzieje na lakierze pod wpływem światła. Oglądało go już kilka osób i kilka bez mojej podpowiedzi stwierdziło, że najlepszy na dach będzie albo beżowy metalik albo złoty-piasek pustyni metalik. Po prostu ten lakier przebija złoty, caglastym i innymi pochodnymi-taki niby-kameleon perłowy czy jak to tam inaczej nazwać

a ja nie widze fotek ;(

Cytat:
2004-08-21 22:54:24, kaovietz pisze:
Póki co jest prześliczny,jeżeli dasz mu złoty lakier na dach zmienię zdanie...

zgadzam sie z przedmowcia. zloty dach bedzie tak pasowal do chromow, jak swini siodlo.... Ale to Tobie ma sie auto podobac.

Z tym dachem chodzi mi o uzyskanie takiego oto efektu tyle, że ten retusz nie uwzględnia metalicznego połysku

Zapewne zdjęcia wogóle nie oddają koloru lakieru - to pewnie trzeba zobaczyć na żywo, ale jeżeli chodzi o kolor dachu to również mam mieszane uczucia - Seru czy orientowałeś się jaką kolorystykę stosował Fiat dla tych modeli ? czy jest dopuszczalny taki mix - w/g mnie złoty kolor z czarnym będzie się szalenie gryzł, co innego stalowy/srebrny pasuje do wszystkich chromów i czarnego koloru

Heh GDA-z tego, co się zorientowałem, to jedynie na dachu pojawiał się kolor czarny wynikający z obicia go jakąś parchatą skórką, która powodowała pożeranie przez korozję dachu. Nie spotkałem się z fabrycznym malowaniem dachu tego samochodu na kolor inny niż reszta nadwozia. Jestem chyba prekursorem w tej dziedzinie Poza tym chcę, żeby ten samochód miał inny styl niż "zwykłe" 131. Palnuję w nim zrobić wnętrze w dwóch kolorach-czarnym i właśnie pod kolor dachu czyli jakiś beż. Poniżej nastęna fotka z malowania. Na niej też trochę widać efekty świetlne na lakierze. Powtarzam-w świetle ten lakier nie jest czartny, tylko w cieniu jest czarny jak smoła. Naprawdę trudno określić jego kolor, który jest wynikiem mojego "widzi mi się" jeżeli chodzi o proporcje pyłu miedzianego i aluminiowego w nim zawartych-nie znajdziecie go w żadnym próbniku kolorów żadnej firmy. Po prostu w mieszalni powiedziałem żeby nie żałowali tych komponentów i wsypali je do czarnej perły. Minus tego jest taki, że lakier jest nie do dobrania w przypadku domalowywania jakiegoś elementu. Ciekawostką jest to, że po położeniu nie wymaga natryskiwania klaru jak to ma miejsce w przypadku "typowych" metalików.

Cytat:
2004-08-22 12:24:45, -SerU- pisze:
Ciekawostką jest to, że po położeniu nie wymaga natryskiwania klaru jak to ma miejsce w przypadku "typowych" metalików.

O i to mi się podoba - ostatnio też lakierowałem miejscowo auto, i dopiero po położeniu lakieru bezbarwnego pojawił sie właściwy kolor - okazał sie trochę jaśniejszy a baza nie różniła się w żaden sposób po położeniu na blachę

btw: Seru możesz zdradzić ile kosztował Cię litr tego lakieru ?

Klar zawsze rozjasni bazę-tak już jest niestety.
Jeżeli chodzi o cenę tego lakieru, to normalnie kosztuje 170 zł za litr. Ja go kupiłem duuużo taniej dzięki temu, że mam kilku dobrych znajomych w tej branży po 48 zeta za litr-promocja tysiąclecia
Miło zaskoczyła mnie też wydajność tego lakieru-miałem na ten cel przenzaczone 3 litry a poszło mi nieco ponad 1,5 i to przy nakładaniu aż 6 warstw Fakt, że trochę trudno było dobrac jego gęstość żeby się dobrze rozlewał na nadwoziu ale i to się udało przezwyciężyć

Fajnie się prezentuje ale jak juz pisali koledzy bez złotego dachu
Czy takie mieszanie lakieru "na oko" nie będzie w przyszłości powodowało kłopotów z ewentualnym doborem lakieru?

Cytat:
Czy takie mieszanie lakieru "na oko" nie będzie w przyszłości powodowało kłopotów z ewentualnym doborem lakieru?

Przecież napisałem

Cytat:
Minus tego jest taki, że lakier jest nie do dobrania w przypadku domalowywania jakiegoś elementu.

Kolor jest ładny, tylko dlaczego czarny hehe, tak na poważnie to dach mógłby być beżowy, albo kość słoniowa ale nie złoty, takie są moje odczucia

Jak do tego zalozysz zlote felgi z szerokim rantem i troche auto obnizysz to taki dach powinien fajnie wygladac

Ale przepiękne autko, a złoty dach na 100 bedzie pasował do tej czerni.

PS. Ma jednym ze zdjęć widzę drzwi do łady

Fajny jest, nie da się ukryć, ale ja jestem chyba jeszcze w tym wieku że wolę taką wersje jaką ma Walezy .

mi chyba pasuje taki zestaw kolorystyczny, a złote felgi jeszcze do tego to faktycznie może być rewelacja

w tle tez widac Atu + '79
Ale to juz offtopic