MotoNews.pl

Fiat 126 EL - co tankować? bezołowiową? czy inną?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę wszystkich o wyrozumiałość - ale wczoraj kupuiłem mój 1 samochód w życiu - fiat 126 EL z 1995r. Nie wiem co mam zatankować? Co by się stało jakbym zatankował np. bezołowiową albo na odwrót - z ołowiem?

na 99% lej PB bezolowiowa. Ja mam poldka 94 i tak stoi w instrukcji

Chodzi o zawory zeby byly utwardzone czy jakos tako

pozdr

Cytat:
2004-08-22 16:11:41, lazaj pisze:
Proszę wszystkich o wyrozumiałość - ale wczoraj kupuiłem mój 1 samochód w życiu - fiat 126 EL z 1995r. Nie wiem co mam zatankować? Co by się stało jakbym zatankował np. bezołowiową albo na odwrót - z ołowiem?

zapewne nie ma katalizatora, więc zwykłą kiedyś żółta, a teraz uniwerslaną U95.
bezołowiowa nie nadaje się - za wysoka temp. spalania

Cytat:
2004-08-26 02:30:39, thaniel pisze:
na 99% lej PB bezolowiowa. Ja mam poldka 94 i tak stoi w instrukcji

Chodzi o zawory zeby byly utwardzone czy jakos tako

pozdr

Do malucha raczej uniwersalną, to własnie bezołowiowa wypala zawory.
Zresztą Poldki dopiero chyba od końca 95 miały katalizatory.

zdecydowanie uniwersalną

Hmm raczej bezołowiową, ale czy taka jeszcze jest?! Dawno nie widzialem

panowie, bezolowiowa jest wszedzie - a do eleganta nie trzeba lac uniwersalnej, maluchy od bodajze 1991 roku mialy glowice przystosowane do spalania benzyn bezolowiowych - mialy zastosowany inny material na gniazda zaworowe, ktore juz nie wymagaly stosowania benzyny z dodatkiem olowiu...

a co do bezolowiowej - teraz w sumie wiekszosc paliw to takowa, bo tylko taka mozna bezpiecznie stosowac w samochodach z katalizatorem - inaczej mozna doprowadzic do zatkania katalizatora...

Lazaj - sprawdz (jesli masz mozliwosc) czy Twoj El to egzemplarz z katalizatorem - jesli tak - lej bezolowiowa

Pozdrawiam

Ja nie mam katalizatora i mam w instrukcji ze bezolowiowa mam lac

Pozatym kolega pyta o eleganta na 99% bezolowiowa

pozdr

Mam Eleganta z 1995 r. - czyli bez katalizatora. Dla bezpieczeństwa - bo widzę że nie tylko Wasze opinie są różne, ale nawet na stacji benzynowej do końca nie wiedzą co należy wlewać (jedni mówią, że uniwersalną 95 - inni, że bezołowiąwą 95) - WLEWAM NA PRZEMIAN OBIE.

Zazwyczaj fabryka podaje od jakiego numeru silnika mozna stosowac benyzne bezolowiowa tego trzeba poszukac

pozdr

Nie no panowie bez przesady, ja poiłem maluszka '89 i, DF'a '86 bezołowiową i nic a nic im nie było...Teraz też K-shla '85 napełniam PB95...
A elegant '94 to już NA PEWNO toleruje bezołowiową...

Uniwersalna ma tą wadę, że często jest gorszej jakości, wujek chiał "wedle wskazań" lać U95, ale kiepsko mu malec chodził, no to zaczął lać PB95 i jak ręką odjął
Ps.Oczywiście to też zależy od stacji...

bezołowiowa na 10000% sammam takiego i leje taka od zawsze teraz nawet pb 98 bo jest wtej samej cenie chociaz to pewnie znaczy ze jest z tego samego dolka-eleganty nawet wlew maja przystosowany do pistoletu bezolowiowej.
Zreszta sprawdzalem w ksiazce i atm jest napisane PB