Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-08-22 17:42:33 Heja.
Jakis czas temu kupilem Omege 2,6 automata. Wczesniej mialem 2.0 Automat ale brala tyle oleju, ze co 500 km dolewalem litr wiec nie trzeba bylo wymieniac ![]() Problem tyczy sie mojej nowej Omedzi. Nie mam zadnej informacji, jaki olej byl wlany i kiedy. Ja przejechalem juz jakies 8000 km i poziom spadl do minimum. Oczywiscie postanowilem wymienic olej ale uslyszalem, ze mimo wyszystko moze byc problem z doborem rodzaju oleju. Moje pytania brzmia: Jaki olej wlac skoro nie mam pojecia jaki byl wczesniej i ile oleju wchodzi do 2,6 ?. Czy jezeli wleje obojetnie jaki olej to moze cos sie stac ? Czy sa jakies zalecenia w tym przypadku ? Jest to o tyle istotne, ze jezeli wejdzie 4 L to nie bede kupowal 7 L bo to jednak kosztuje a wolalbym dolozyc i kupic nowe swieczki. Zaznaczam, ze korzystalem z wyszukiwarki ![]() |
![]() Edmund_Dantes LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Gorzów Wlkp. | 2004-08-22 18:24:31 Witam
Możesz bez problemu i uszczerbku na "zdrowiu" motoru wlać dowolny markowy olej mineralny ( 15W40 ) Auto ma z pewnością koło 200.tys km , więc żadne tam syntetyki czy pół syntetyki ( co prawda nie zaszkodzą , ale i nie pomogą poza aspektem psychologicznym i niewątpliwie lżejszą kieszenią. Ja od 4 lat ( od czasu jak jeżdżę OMESIĄ leje mineralnego MOBILA i nic się złego nie dzieje. Omijam jedynie szerokim lukiem jakieś tam wynalazki ( superole i inne orleny ) , ale nawet na takich olejach nigdy nie słyszałem żeby jakiś silnik mojego znajomka się zatarł. Tylko przestrzegać terminy wymiany ( ja zmieniam co 10 tys lub traz na rok , bo nie zawsze zrobię w rok 10 tys ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Edmund DAntes |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-08-22 19:32:34 :d
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Pozostaje tylko kwestia ilosci oleju jaki miesci sie w silniku/misce ![]() |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-22 20:04:34 heh kup 5 litrow i w koncu od czegos masz bagnet... jak za duzo to zostawisz jak zamalo to dokupisz jeszcze litra.
|
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-08-22 21:30:04 wg książki do 2,6 wchodzi 5,5 litra z wymianą filtra, a na bagnecie między min a max jest 1,5 l |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-08-22 21:34:07 Super. Dzieki sliczne. Takiej ksiazki mi wlasnie brakuje ![]() |
![]() disel Gliwice | 2004-08-23 09:29:39
no za to u mnie jestes miszczó swiata i okolic ![]() |
![]() mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-08-23 14:34:58 Zgadzam sie,cosik okolo 6 litrow,Tylko chlopie nigdy LOTOSU!!!
Jezdzisz na Lotosie,masz sie ku TOSIE.hihi Jak beda cykaly zaworki,a podobno niektore 2.6 tak lubia,to zmien na GM-owski olej,a nawet spadnie pobieranie oleju i ucichnie praca silnika.Jest ciut drozszy,ale co Opel to Opel.Koniecznie Mineral,polsyntetykiem rozszczelnisz silnik,moze wyplukac co nieco,za duzo.Witamy w klubie 6 cylindrowek,wiekszych oplat,wiekszego spalania,wiekszych kosztow napraw i wiekszych problemow.hihi. Taki maly zarcik. |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-23 17:29:39 czemu nie lotosu? ja mam lotos gas zmieniam co 10 tysiecy czasem ciut wiecej i przejechalem w ciagu tego roku okolo 50/60 tysiecy km i nic zlego sie z silnikiem nie dzieje. nie rozumiem takich dziwnych opini. |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-23 17:30:11 dodam ze autko ma przebieg ponad 300.000 km |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-08-23 18:14:35 Czasami zaskakuja mnie mity (czytaj: bzdury), ktore ludzie wypisuja o olejach.
'Nigdy Lotosu', 'Polsyntetyk rozszczelni silnik'... Marka oleju jest drugorzedna. Istotne sa jego wlasciwosci fizyczne i chemiczne (dla przecietnego uzytkownika porownanie odbyc sie moze na podstawie podanych wskaznikow/parametrow). Warto dodac, ze sama klasa oraz lepkosc to tylko czubek gory lodowej. Kluczowa role ma wspolczynnik lepkosci, dajacy wyobrazenie o lepkosci oleju w funkcji temperatury (im wyzszy, tym lepszy). W zaleznosci od zastosowania, istotna role odgrywa rowniez liczba zasadowa. Jest dosyc oczywiste, ze syntetyczny olej Lotos zapewnie ZNACZACO lepsze smarowanie od mineralnego Mobila czy Castrola. Analiza podobnych klasowo olejow roznych marek moze rowniez dostarczyc dosc zaskakujacych wnioskow. Kompletnie bezsensowne jest operowanie markami i mowienie, ze jedne to kupa a drugie sa fantastyczne. Kolejna sprawa to mit dotyczacy mineralnego oleju dla silnikow o wiekszym przebiegu. Olej syntetyczny ZAWSZE zapewnia lepsze smarowanie. Z A W S Z E! Kiedys to pisalem chyba na forum OKP - jego budowa czasteczkowa jest zdecydowanie bardziej homogeniczna (jednorodna), a w konsekwencji jest duzo bardziej stabilny wraz ze zmieniajaca sie temperatura (stad znacznie wyzsze wspolczynniki lepkosci olejow syntetycznych - zazwyczaj 175 lub wiecej). Co to oznacza? Ano to, ze w czasie mrozu nie robi sie z niego galareta, a po rozgrzaniu do wysokiej temperatury nadal wyglada jak olej, a nie jak woda. Oczywiscie, jezeli silnik to kupa zlomu, zuzyty i uszczelniony nagarami (powstalymi m.in. w wyniku stosowania gownianych olejow), zalanie go syntetykiem spowoduje ich wyplukanie, a w konsekwencji moze doprowadzic do zwiekszonego zuzycia oleju. Smarowanie bedzie jednak, co do zasady, lepsze. Kiedys, po dlugim okresie stosowania oleju mineralnego, zalalem syntetykiem silnik mojego MB 280E. Silnik mial 300kkm na karku, na olejach mineralnych. I co? Zrobilo sie ciszej, cisnienie 'reagowalo' duzo lepiej na zwiekszajace sie obroty i... zuzycie oleju SPADLO. Z prostej przyczyny - po nagrzaniu olej syntetyczny pozostaje stosunkowo gestszy. Reasumujac: 1. Wybierajac olej, nalezy sugerowac sie wlasciwosciami konkretnego produktu, a nie marka ![]() 2. Zdrowy silnik, niezaleznie od przebiegu, zasluguje na olej syntetyczny i napewno dluzej na nim pojezdzi niz na soku z dinozaurow ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-08-23 19:22:07 Psinthos - prawda.
Lotos zebrał baty bo w początkach jego produkcji warzył sie w wysokiej temperaturze około 150 stopni. Teraz jest już ok. |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-08-23 22:04:29 Dobrze, ze wymieniam olej za kilka dni bo widze, ze jeszcze sporo sie dowiem ![]() Dzieki panowie ![]() |
![]() CHRISMEN OMA A 2,4i POZNAŃ-Swarzędz | 2004-08-24 09:02:00 No i to by się zgadzało i miało sens
Sam jak miałem przebieg około 200 000 km pojechałem na wymianę do serwisu (a jeżdziłem na MOBiLU półsyntetyku) kazali mi przejść jako specjaliści - zaufałem im NIEPOTRZEBNIE na olej mineralny (przy takim przebiegu nie ma na co czekać mówili - będzie lepiej chodził) I tu zdziwko - gł..no prawda jak przedtem jeżdziłem od wymiany do wymiany bez żadnej dolewku (10 000 km) to od tego czasu niestety muszę dolewać co nieco. teraz przebieg 370 000 km olej mineralny ELF SPORTI i tak se myśle po przeczytaniu ekspertyzy psinthosa czy jest sens przechodzenia spowrotem na półsyntetyk - bo znając życie po takiej gafie to raczej już lepiej nie będzie tylko gorzej??????????? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() boogie LOB SYMPATYK ![]() M6 warszawa | 2004-08-24 09:42:26 też zmieniam za pare dni, i moze by syntetyk zalać...... |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-08-24 11:00:25 No ja juz raczej watpliwosci nie mam. Wleje syntetyk jakies sredniej marki ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-08-25 15:47:07 Psinthos, brawo, wreszczie po wielu polemikach widzę słuszną i wyczerpującą informację. |