Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-08-22 20:14:15 Witam,
mam taka sytuacje, ok 400km temu mocno najechalem na kraweznik i troche mi sie na nim przodem zawiesil. Ogladalem wtedy auto i zauwazylem ze jesy peknieta dolna oslona pod silnikiem (od str pasazera) i nic wiecej. Potem sobie sporo pojezdzilem (ok tygodnia i wspomniane 400km) a tu nagle wczoraj silnik zaczyna chodzic jak traktor (takie tuk tuk tuk...) wyciagam bagnet a tam na samym koniuszku ze 2mm oleju. Dolalem 1litr i zrobilo sie prawie minimum i stukanie w silniku ustalo. Ale pod silnikiem pojawila sie kaluza z oleju... Jak na moj gust to wycieka mi olej ale zawsze zostaje ok 2litry. Auto jest scholowane pod domem bo strach jechac... kontrolka smarowania sie nie zapalila... czy to jakies skutki uderzenia czy moze zbieg okolicznosci i cos peklo? olej wycieka po nalaniu nawet przy wylaczonym silniku i to dosc szybko - szybkimi kroplami. pozdrawiam |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-22 20:39:06 No cóż - ewidentnie dziura w misce olejowej!
Przyczyna - na 99% mechaniczna - wspomniane uderzenie w krawężnik. Dziura, którą olej uciejka prawie ciurkiem nie wynika z naturalnego zużycia elementów/uszczelek. Najlepiej zdejmij tą plastikową osłonę silnika i oblukaj to się zorientujesz. Być może miska olejowa jest cała, tylko urwało się jej mocowanie? |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-08-22 20:41:23
ok, ale dlaczego olej wycieka po tak dlugim czasie? przeciez juz tyle na tym przejechalem? jutro zaciagne go do mechanika |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-22 21:11:20 Czasem esperaki chadzają własnymi drogami...
nie mam pojecia dlaczego tak sie stalo... Moze caly czas bylo malo oleju?? To stukanie silnika to pewnie popychacze zaworów. Po prostu poziom oleju obnizyl sie za bardzo i zaczely stukac! |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-08-23 11:18:18 ok, ustarka zdjagnozowana i naprawniona.
Rozszczelnienie czujnika cisnienia oleju, koszt 23zl za czujnik i 15zl wymiana. Doszlo jeszcze troche oleju i zrobilo sie 100zl. Tylko teraz takie pytanie, silnik popracowal troche przy niskim poziomie oleju i teraz mi popychacze stukaja. Czy to mozna jakos usunac, bezpiecznie z tym jezdzic czy nie wiem co zrobic? Na warsztacie gosc mi powiedzial ze naprawa to 25zl razy 16szt i jeszcze robocizna i ze mozna jezdzic i nic sie nie powinno stac. Co o tym sadzicie? raf |
piotr-ek | 2004-08-24 08:06:38 Działa? Działa! Nie tykaj, jak się ma spier...ić to się spier...li i wtedy naprawisz. |