Fotoradary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wprawdzie juz prawie po wakacjach ale moze komus sie przyda
fotoradary

calkiem ciekawa strona, ciekawe jak czesto aktualizowana??

ja sobie u siebie nie poszaleje, mam w miescie 15 fotoradarow (elblag) czy jest gdzies wiecej ??

pozdr,
raf

ale nie wierze ze te urzadzenia dzialaja nonstop..wg mnie to tylko od czasu do czasu..gdyby byly wlaczone przez 24h to policja nie robilaby nic innego jak wypisywala wezwania..dla przykladu podam ze koszt obrobienia jednego zdjecia czyli odczytania tablicy zidentyfikowania wlasciciela i wyslania wezwania na komende to conajmniej 10minut..skrzynki sa stawiane w miejscach gdzie najczesciej notowane sa wykroczenia czyli prawdopodobnie co jakies 10sek najmarniej jest robiona jedna fotka..latwo policzyc ile czasu zajeloby obrobienie takiej ilosci zdjec..co nie zmienia faktu ze ryzyko istnieje..hehe ja ostatnio smigalem po krakowie i dopiero po fakcie mi powiedzieli ze tam jest tyle miejsc gdzie moze byc to urzadzenie..teraz czekam na wezwanie

Troche się uspokoiłem, na trasach na których ostatnio "latałem" nie ma fotoradarów

A mnie miski ostatnio wysuszyli jak wracalem z nad morza 141 / 90, ale droga piekna, pobocze szerokie... Pech chcial, ze zajaca nie moglem trafic zadnego... Skonczylo sie niestety na 200zl i 4pkt. A Skurwysyn jeszcze sie chwalil, ze tez ma Espero, 1.8. Pogadalismy troche ale wiecej nie chcial zejsc

P.S.
Ograniczenie w okolicach fotoradaru na objezdzie trojmiasta o jakie pytal Tomek jest chyba 90. Stoi znak, ze automatyczna kontrola radarowa i zaraz jest radar, trzeba tylko czytac tablice

Cytat:
2004-08-23 00:10:12, QLogic pisze:
A mnie miski ostatnio wysuszyli jak wracalem z nad morza 141 / 90, ale droga piekna, pobocze szerokie... Pech chcial, ze zajaca nie moglem trafic zadnego... Skonczylo sie niestety na 200zl i 4pkt. A Skurwysyn jeszcze sie chwalil, ze tez ma Espero, 1.8. Pogadalismy troche ale wiecej nie chcial zejsc

Eee, i tak trochu uciupałeś
Ja ostatnio miałem 83 na zabudowanym i chciał 400zeta + 6pkt.

Ale po 30min. okazało się wkońcu, że pracuję z jego znajomą.
No i pouczenie

Ja bym nie polegal na tej stronce za bardzo, a scislej - NIE TYLKO na tej stronce. Ostatnio bylem przejazdem w Elku, wg tej mapki nie ma tam zadnego fotoradaru. Nie rozgladalem sie za mocno, ale wystarczajaco zeby dostrzec 3 pudelka.
Podobnie na Gierkowie fotoradarow jest sporo wiecej niz zaznaczono, ale pewnie z czasem bedzie coraz lepiej.

Polecam ten watek:

Fotoradary

czy fotoradary dzialaja rowniez po zmroku?? podczerwien?? bo przeciez nie flesz

Wiem, ze fotoradary w Niemczech sa z fleszem. W Polsce raczej niespotykane. Slyszalem za to, ze i tak strzelaja zdjecia w nocy i podobno duza ich czesc jest "identyfikowalna", szczegolnie biale tablice, ale ile w tym prawdy to nie wiem...

No niestety mają flesz!! I to chyba w podczerwieni (nie jestem pewien, ale mi robił fotkę z fleszem i błysnęło tak jakoś na czerwono)
Choć w Szczecinie jest od kilku lat fotomaszynka, która robi fotki gdy ktoś przejedzie na czerwonym (al. Piastów przy akademikach w kierunku Pomorzan gdyby ktoś pytał)
Jechałem sobie dość szybko, było już żółte. Mimo że doskonale wiedziałem że tam robi "pstryk" pomyślałem, że może zdążę... No niestety, gdy byłem już prawie pod sygnalizatorem zapaliło się czerwone... Instynktownie zasłoniłem twarz ręką (sam nie wiem jak to się stało, to był odruch ). Gdy kątem oka zauważyłem błysk flesza odsłoniłem się i wtedy... błysnęło mi po raz drugi prosto w moją roześmianą gębę...
Nie wiem dlaczego błysnęło dwa razy, może taka standardowa procedura, a może jakiś układ inteligencji rozproszonej skumał, że się zasłoniłem? Dodam, że było to 2 lata temu i jak do tej pory nic do mnie nie przyszło.
Aha, flesz zadziałał mimo, że był to słoneczny dzień.

no na gdanskiej stoja tablice ze fotoradary sa w wakacje depatalem w pedal ze 130 bo taka zobaczylem

jest taka procedura ze musi dwie foty zrobic zeby zatwierdzilo. a w wawie czesto stoja fotgrafy na przyczulkowej z wialnowa do konstancina

Kurczę to nie wiesz, że bez zająca przed sobą nie jeździ się szybko mimo pięknej i szerokiej drogi???
Cytat:
2004-08-23 00:10:12, QLogic pisze:

P.S.
Ograniczenie w okolicach fotoradaru na objezdzie trojmiasta o jakie pytal Tomek jest chyba 90. Stoi znak, ze automatyczna kontrola radarowa i zaraz jest radar, trzeba tylko czytac tablice

Cytat:
2004-08-23 23:01:54, maskekk pisze:
no na gdanskiej stoja tablice ze fotoradary sa w wakacje depatalem w pedal ze 130 bo taka zobaczylem

[...]

Mówisz o gdańskiej w Szczecinie? Zaiste, stoi tam skrzynka!
To główna ulica wjazdowa do Szczecina, trzy pasy, szeroko, bezpiecznie, i tam zdaje sie trza jechać 50 km/h - idiotyzm!

BTW - wszyscy wiedzą, że tam stoi skrzynka, więc jadą powoli a zaraz po minieciu przyspieszają do normalnych 80-90. Ale straż wiejska czasem robi psikusa i ustawia przenośny fotoradar 200 metrów dalej. Fajfusy.

Wyjście z sytuacji - przed każdym fotoradarem zasłaniać/wykrzywiać twarz, aby nie było możliwości zidentyfikowania. Ponoć metoda skuteczna. Może kłopotliwa, ale skuteczne.

Cytat:
2004-08-24 10:57:14, piotr-ek pisze:
Wyjście z sytuacji - przed każdym fotoradarem zasłaniać/wykrzywiać twarz, aby nie było możliwości zidentyfikowania. Ponoć metoda skuteczna. Może kłopotliwa, ale skuteczne.

No i zachlapać jakimś błotem tablice

A widzisz piotr-ek, a Ty auto umyłeś, no romunie się miałeś weselicho.
Powiedz ile mioałeś komarów na przednej tablicy?
Numery były jeszcze widoczne?

Spoko. Auto miało włączoną opcję automycia - tzn.stojąc pod chmurką miało co kilka dni naturalne oczyszczanie. Komarów nie było, ale innego drobnego syfu multum, łącznie z zaciekami których myjnia nie chciała oczyścić, a jako, że byłem na to przygotowany usunąłem je pastą Tempo (1,5 tubki zeszło, bo gorąco było i momentalnie wysychała).

kinusia
Cytat:
Kurczę to nie wiesz, że bez zająca przed sobą nie jeździ się szybko mimo pięknej i szerokiej drogi???

otoz..ja 2 lata temu cialem sobie do gdanska z samego rana piekna pusta droga z szerokim poboczem az sie chcialo jechac..predkosc okolo 140...wyprzedza mnie lagunka..no to mam zajaca pomyslalem i buta za nia..nie minal kilometr..lekki luk..podwojna ciagla po bokach metalowe barierki a jakis debil w tym momencie zaczyna wyprzedzac..wyprzedza mnie..dochodzi do laguny..zrownuje sie z nia...i skurwiel wystawia lizak.. laguna staje i wtedy lizak w lewe okno..no i ja staje razem z nia..najpierw 'na zabieg' poszedl lagunowicz..po 5 minutahch psiarnia wola mnie..siadam wygodnie na tylnej kanapie mondeo V6..no i standardowa gadka..ograniczenie do 90km (niezabudowany to byl)..no to ja do panow ze moze by mi pokazali jakto bylo...na co policjant odwraca sie do mnie usmiech od ucha do ucha - prosze bardzo klient nasz pan -mowi i zapuszcza - jak zobaczylem 160 u siebie to nie chcialo mi sie dalej ogladac..500zl 10pktow zero dyskusji..zero kompletne..biore mandat albo nie biore..no to wzialem punkty juz mi zeszly ale mandat ciagle niezaplacony ciekawe jak dlugo jeszcze..

ale moral z tego taki..mozna minimalizowac ryzyko zlapania ale wyeliminowac sie nie da niestety..albo i stety..inaczej nic by mnie nie powstrzymywalo

Moze odstep byl po prostu za maly? No ja sobie pogadalem troche przynajmniej i troche mniej zaplacilem... ale i tak za duzo

nie..to byl raczej glupi zbieg okolicznosci..oni po prostu namierzali lagune..a jak laguna mnie wyprzedzala to oni zostali za mna i z rozpedu mnie skosili..a twoj mandat jest naprawde maly bo powinnies dostac 500

Cytat:
2004-08-24 17:22:51, qbaj pisze:
punkty juz mi zeszly ale mandat ciagle niezaplacony ciekawe jak dlugo jeszcze..

Nie chce Cię Kuba martwić ,ale jeśli punkty już zeszły , to mineło troche więcej niz rok.

Przykro mi to mówić, ale za góra 3 miesiące dotaniesz wezwanie od komornika

Sprawdzone na trzech mandatach w tym jeden spod Katowic