Jakie sprężyny ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !
wiem że temat był poruszany , ale dotyczył głównie wymiany kompletu (amorki i sprężyny, obniżanie i utwardzanie) a ja chcę tylko wymienić spręzyny bo mój esperak przysiadł ostatnio strasznie i tu dylemat :jakie, gdzie kupić w wawce i okolicach.
muszę dodać że wbrew obowiązującej modzie nie chcę obniżać a wręcz przeciwnie , można by nawet deczko podnieść i delikatnie utwardzić(mam dość zawadzania o wszelkie krawężniki lub co głębsze koleiny, ostatnio nie mogłem wjechać na najazd bo powiesiłem się na podłodze)

co byście polecili ??

[ wiadomość edytowana przez: dudek dnia 2004-08-23 11:02:33 ]

niestety nic konkretnego nie moge polecic, ale z doswiadczenia powiem... tylko nie takie jak ma fabrtcznie !! to byl wielki blad z mojej strony zalozyc znowu takie sprezyny

pozdrowka,
raf

z tego co wiem bo kiedys mialem ten sam dylemat (nierozwiazany) nie da sie za bardzo podniesc samochodu i jednoczesnie go utwardzic..twardsze sprezyny sportowe ja w najlepszym razie tak niskie jak seria a zwykle nizsze..chyba ze bedziesz kombinowal ze sprezynami z zupelnie inego samochodu ale takie eksperymenty moga sie kiepsko skonczyc..z tego co rozmawialem z mechanikami to jedyna rada (nie mowe ze dobra ale zawsze ) bylo zalozenie w gniazda sprezyn z tylu specjalnych gumowych podkladek ale w gniazda czyli pod sprezyne a nie w zwoje tak jak te na allegro..alternatywna mozliwoscia jest przehartowanie sprezyn ale tu zdania sa podzielone jedni mowia ze to swietny pomysl a inni ze po 500km szlag trafi taka sprezyne..hmm choc z drugiej strony jak masz sprezyny i tak do wymiany to w sumie niewiele ryzykujesz oddajac je do kowala