MotoNews.pl

Czym zakleić pęknięcie króćca chłodnicy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czołem,
Pękła mi plastikowa kostka przy chłodnicy, to taki element na górze chłodnicy po prawej stronie do której podłączona jest gumowa rura. Pęknięta jest płaska górna powierzchnia tej kostki - ok. 2,5 cm. Wczoraj potraktowałem to silikonem - wytrzymało 2 godziny, dziś rano posmarowałem Poxipolem - podobno wytrzymuje 120 stopni. Ma ktoś jakiś inny pomysł , czy czeka mnie wydatek ?
Pozdrawiam
Piotr

Pospawaj to - spawanie plastiku.
Inny pomysł nowy element/nowa chlodnica
Dziwię się ...

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-08-24 10:42:56 ]

klejenie babranie nic nie da - extremalne warunki
tylko spawanie plastiku albo zakup nowości

Ok roku temu kleilem taki krociec Poxi Pol-em - trzyma do dzis.

Trzeba to porzadnie zrobic i schnac musi z dobe a nie te 10 min.

polecam

Cytat:
extremalne warunki

pod moja maska ich nie brak... hehe

[ wiadomość edytowana przez: kristo dnia 2004-08-24 12:10:42 ]

Hej,
Obdzwoniłem "spawaczy" plastiku i powiedzieli mi że mogą spróbowac skleić ale nie dadzą gwarancji bo skoro raz pękło to zapewne plastik został kiedyś przegrzany i zmienił strukturę. Koszt szacunkowy , samego klejenia bez demontażu to kwota 30-100 PLN. Chyba powalczę jeszcze z poxipolem, ale dzięki za naprowadzenie na spawanie - zupełnie zapomniałem o takiej technologii.
Piotr

Mozna wymienic caly zbiorniczek chlodnicy koszt w Warszawie 300 zl. W łodzi 200 zl
Robilem to u siebie tydzien temu.

Klejenie badz spawanie jest krotkotrwale

Dokładnie Kristo ćwiczyliśmy poxipol u Staha na ostatnim LOB Party niemniej należy to uznać jako rozwiązanie czasowe.

Pozdrawiam

dodam tylko :

11,40 zeta za opakowanie...

W mojej pospawali w Zielonce za 10 zł, z tym że:
1- dostarczyłem wymontowaną chłodnicę
2- po dwoch podejściach ze spawaniem usiłowałem kleić poxipolem
3- finał wymiana na nową podczas ostatniego LOB PARTY w Bełch

Czołem,
Janusz, a jakie koszty poniosłeś w związku z wymianą? Nie chodzi mi o koszty browaru bo te pewnie były znaczne. I ile czasu to zajmuje odejmując czas konsumpcji.
Pozdrawiam
Piotr

Witam kolegę krajana,
sprawa jest prosta jak budowa cepa.
Istotne jest tylko to, czy masz klimę, ja niestety nie, ale w przypadku wymiany chłodnicy na szczęście, mniej odkręcania.
Kolejność działania:
1- spuścić płyn z układu ( na samym dole po stronie aku jest śliczny czerwony kurek), załóż kawałek rurki śr ok 10 mm na króciec i spuść do miski
2- jeśli masz osłonę z tworzywa 3 częściową dzieloną od gory odkręć
3- rozłącz kostki zasilania wentylatora chłodnicy, złącze czujnika temperatury
4- odłącz węże chłodnica-termostat chłodnica - blok( takie grube na dole i górze)
5- odłącz przewod idący od zbiornika wyrównawczego
6- odkręć wszystkie przewody od klimy dochodzące do chłodnicy
7-zdemontuj czujnik temperatury( klucz nr 27)
8- szczypcami zdejmij sprężyny boczne 2 szt po bokach chłodnicy
9- odkręć obudowę wentylatora wraz z wentylatorem śruba M6 2 szt klucz 10
10 hurrrra teraz chłodnica łapkami do gory wychodzi bez trudu
Montaż w odwrotnej kolejnośći
P.s.
oczywiście dotyczy to namiastki silnika rozrusznikiem zwanego czyli X20XEV
Powodzenia, jakby co służe osobistą konsultacją, w końcu nie dość, że omesiarze, to jeszcze krajanie
Janusz

Cholera, zaraz ktoś powie, że sobie statystykę nabijam
co do czasu, to mnie zajęło, biorąc pod uwagę konieczność posilania się zupą chmielową ok 20 minut, jakbym się sprężył pewnie krócej, ale w końcu po co się było spieszyć?

Janusz, dzięki za opis - miodzio !!!
Niestety mam klimę. Jak na razie zababrałem pęknięcie silikonem ale gdzieś jeszcze kapie. Na razie tak jeżdżę. Mój mechanior jak usłyszał stwierdził że żadne klejenie nic nie da i trzeba wymienić boczek chłodnicy, lub całą jeśli mam takową. Szukał jakichś zastępczaków ale nic nie ma. Zaproponował by oddać ją do regeneracji - koszt koło 300 PLN + robota. Najgorzej że zajmie to cały dzień. I jeszcze do tego dostałem kamyczkiem w przednią szybę wymienioną niecały rok temu. Pech total.
Pozdrawiam
Piotr