Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-08-24 22:05:20 Witam
[quote] 2004-08-24 19:31:10, chio pisze: Ostatni czytałem że przestawienie wałka rozrządu (zmiana faz rozrzadu)daje poprawę dynamiki Robi sie to za pomocą specjalnego regulowanego koła rozrządu Teraz pytanie Czy przestawienie paska o np jeden zabek może spowodować ten sam efekt ? Może, zawsze jak ustawiałem rozrząd łąńcuchowy, to z reguły dokładne ustawienie wypadało tak, że zawsze miałem wątpliwośc na który zabek trafić, chyba na tym "wczesnijszym" motor pracował dużo lepiej ![]() |
![]() Janusz-Mendrala ŁADZIARZ Lada 2107 & XM3.0V6 Kraków | 2004-08-25 14:12:48
I takie tez udalo mi sie "nabyc droga kupna"! ![]() Teraz czeka na zainstalowanie ![]() Pzdr. Jasiu |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2004-08-25 14:54:51 A ja właśnie robie sobie takie kółko. Użyje do tego celu 2 oryginalne kółka, które po odpowiednim wytoczniu zostaną połączone śrubowo z możliwością płynnej zmiany wzajemnego położenia kątowego. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-08-25 16:42:41 I tak jak mowi Andrzej - przestawianie winno byc dokonywane za pomoca takiego kolka nastawnego - czy to paska czy lancucha.
A ze ja cos takiego mam, i wlaczylem z tym ostro - rzec moge: (choc glowy nie oddam za trafnosc w strochach swiata) stojac przedem do auta : - przestawienie walka w prawo spowoduje zyskanie mocy na wysokich obrotach - lecz jej brak na niskich(z doswiadczenia wiem ze ciezko odpalic samochod na tym) przestawienie go w lewo - osiagnie sie wieksza moc na niskich obrotach, ale juz pomiedzy 3-4 tysiace bedzie tylko wyc - ale na niskich i moc i moment. Dotyczy to mojego walka, ktory ja skromnie nazywam malym, lekko sportowym, za co zawsze jestem opierniczany przez znawcow, ze to jest juz konret walek - a nie zabawka ![]() A tak w ogole, to jak to jest w paskowym silniku - bo jak sie klin na wale zetnie, to wal trzeba wymienic nie? Wiec caly wal wymieniales? |
![]() kornat SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW e-39 530d Wrocław | 2004-08-25 22:39:13 Klin na wale jest w kształcie półksiężyca i wpuszczany jest w wycięcie w wale tak więc n ie jest konieczna wymiana tego ostatniego ![]() |
![]() adam2106 SYMPATYCZNY GOŚĆ Volvo 480 turbo mysłowice | 2004-08-26 09:34:02 Częśc hAmerykanskich aut z lat 70 miala juz przez producentów wprowadzona mozliwosc przestawienia rozrządu.(przykladowo-w lewo wzrost mocy,w prawo wzrost momentu maksymalnego).
Polozenie srodkowe pozwalalo na uzyskanie optymalnych osiagów silnika.Bylo to jakos tak zrobione ze przestawialo sie walek o +/- 4 stopnie od polozenia zerowego. P.S.Ja tez ustawiam zaplon "na słuch" i jakos nie mam z tym problemów-kazdy silnik ma swoje indywidualne wymagania a stroboskop "nie uwzglednia tego" ![]() |