| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wilu | 2004-08-24 23:34:36 W wielu wątkach o losach FSO udało mi się prowadzić ciekawą polemikę z innymi forumowiczami. Padały interesujące argumenty a nawet liczby. Rozważaliśmy też różne koncepcje. Polecam więc zajrzeć tu:
Lepperwagen Przyszłość FSO Kabriolety z FSO Nowa marka Rover [ wiadomość edytowana przez: -Wilu- dnia 2004-08-24 23:36:17 ] [ wiadomość edytowana przez: -Wilu- dnia 2004-08-24 23:40:20 ] [ wiadomość edytowana przez: -Wilu- dnia 2004-08-24 23:41:41 ] |
PAGAN Wwa | 2004-08-25 08:35:30 zejdz na ziemie. |
zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-08-25 09:36:55 Należało by celować w gusta Ukraińców bo w Polsce raczej klientów na samochody nie znajdzie się dużo. Hausner wymyślił że składka na ZUS od przedsiębiorców nie będzie już kosztowała 700zł miesiecznie a 2300zł miesięcznie. Zostanie ruchawka kurz i trochę niedopałków... |
Kroolik Miłośnik FSO 3x FSO 1x FIAT Poznań | 2004-08-25 09:54:23 Może zaproponujemy żeby wybrać nowy zarząd fabryki z klubowiczów FSOAK wtedy może coś by się zaczęło dziać
Zgadzam się z przedmówcą... |
Robi200 Miłośnik FSO Warszawa 200 Warszawa | 2004-08-25 10:02:57 Zejdż na ziemię nie jesteśmy Skodą z bogata historią ani Seatem z ogromnym potencjałem. Nie jesteś nawet Dacią, która dzięki temu że była związana z Renault wraca na światowe rynki jako Tania Marka. Powtórzę to co napisałem już w innym wątku, Cieszmy się jeśli uda nam się zostać montownią jakiegoś zachoodniego koncernu. A własny rodzimy produkt zostawmy w muzeum, bo takie już były i nie wrócą już nigdy nad czym ubolewam pogrążąny w załobie nad fabryką, która kiedys i dziś wiele dla mnie znaczyła |
zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-08-25 10:20:07 A propos historii i Śkody to czy wiecie że kiedyś rząd Czechosłowacji (przed wojną) chciał Polsce oddać fabrykę Śkoda oraz mni. Zaolzie (które to potem zajeliśmy uprzedzając poczynania szfabów) wszystko to i b.dużo solidnej broni miało zostać przekazane Polsce w zamian za obronę Czechosłowacji a ściślej chodziło o uderzenie wyprzedzające na zbrojących się dopiero Niemców. |
Berecik Miłośnik FSO Ford Mondeo Szczecin | 2004-08-25 11:35:07 Podobny jest przypadek Clika, czy tam Klika. Nawet już nazwy nie pamiętam. Przedstawiono nam nowe, małe, wyłącznie polskie, itp. I co? Fajnie było, a teraz CISZA. Bardzo bym chciał żebyśmy mieli swoje własne auto, ale choćby niewiem jak wielkim optymizmem się wykazywać to niestety... |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2004-08-25 11:45:48 To brzmi raczej jak bajka, ale... z nutką optymistycznego realizmu. Uważam że taki list nie zaszkodziłby, bo to co sie teraz w tej sprawie dzieje... (odnowiony wątek "Rover na Żeraniu...) |
mario-pl Krosno | 2004-08-25 14:38:53 Dawids:
ja wszystkich szczegółów nie znam, ale z tego co wiem, w biurze konstrukcyjnym Junak Motor S.A. (a raczej w garażu właściciela) pracuje niejaki inż. Konrad Czwordon, który zaprojektował parę lat temu wraz z polskimi konstruktorami legendarny motocykl Munch Mammoth dla niemieckiego producenta. Z tego co się orientuję, gotowy jest projekt nowego silnika (magnesowego czy coś) oraz cały motocykl. Niestety, biegli ekonomiści wyliczyli, że rozpoczęcie produkcji opłaci się przy sprzedaży ok 10000 sztuk tego motocykla rocznie. A w Polsce cały rynek nowych motocykli szacuje się na kilkanaści etysięcy rocznie. Stąd taka, a nie inna sytuacja. Na 100% Junak Sahara został oprcowany w Polsce i jest tutaj składany z polskich i koreańskich podzespołów. Natomiast ATV Junak Pionier 250 nie znalazłem w ofercie żadnego azjatyckiego porducenta (może słabo szukałem) więc nie wiadomo, czy to też nie jest nasza konstrukcja. Bercik: kontaktowałem się ostatnio z osobą, która parę tygodni temu rozmawiała przez godzinę z panem Stevnertem. Zapewniał on, że Clic w wersji towarowo-dostawczej wejdzie do produkcji pod koniec września. Wszystko rozchodzi się o fabrykę Nysa Motor. Daewoo-FSO chciało ją sprzedać Polskiej Fabryce Samcohodów, ale na zakładzie ciążą wierzytelności ZUS i Urzędu Skarbowego. Z tego co wiem, jedne z nich udało się już usunąć, a ostateczne przejęcie fabryki ma nastąpić do końca września. Wtedy też rozpocznie się produkcja Poloneza Truck. Widzę, że mój pomysł za bardzo nie przypadł coniektórym do gustu. Nie wiem, ja tylko jestem fanem polskiej motoryzacji i jest mi smutno, jak patrzę na losy FSO. Tak czy inaczej, taki list otwarty na pewno wywoła pewną dyskusję medialną. |
Berecik Miłośnik FSO Ford Mondeo Szczecin | 2004-08-25 15:12:21
Ja też jestem fanem polskiej motoryzacji, ale wielu już nam złote góry obiecywało. Mam prawo do chwil zwątpienia. A tak na wesoło, to ktoś nam obiecał po 100 000 000 |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2004-10-11 02:33:35 W informacjach na polsacie mówili o młodym zdolnym projektancie z Polski, zapomniałem nazwiska, podobno zaprojektował nową wersję Wawki. Wypowiadał się tez jakis oficjel z FSO, ze produkcja tego w ilosci kilkuset sztuk jest mozliwa. Za serce chwyciło tez to ze pokazali wciąganie flagi FSO przed fabryka. |