| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-08-25 09:57:12 Witam, Bracia i Siostry problem wygląda tak. Ostatnio omesia nie chce odpalać za pierwszym razem gdy jest zimna, dopiero 3-4 próba zmuszenia jej do pracy kończy się sukcesem.
Autko jest zagasowane ale odpalam na PB. Zczytałem błędy z kompa, było ich kilka. Więc zrestartowałem kompa przez odłączenie na noc akumulatora (wiem że nie wymazałem błędów ale chyba nastawy komputera wróciły do początkowych - poprawcie mnie jeśli się mylę). Po restarcie check eng. nie świeci się ale nie ma zmiany przy odpalaniu. Po odpaleniu na benzynce chodzi ok tylko na wolnych obrotach jak się mu depnie raptownie to w pierwszej sekundzie tak jak by się krztusił. Na gazie chodzi wzorowo. Tak więc pytanie moje jest takie: Czy ktoś miał podobne problemy w autku nie zagasowanym lub zagasowanym? Podejrzewam układ paliwowy - tylko nie wiem od czego zacząć. Czy może to być filtr paliwa?? Pozdrowionka Shinobi |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-08-25 10:02:33 Shinobi,przeczyść wtryskiwacze i będzie OK |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2004-08-25 10:28:30 SEBA ma rację... kup na stacji taki badziew w płynie do czyszczenia wtryskiwaczy. Jest tego od liku, looknij na ile paliwa to trzeba wlać. Zatankuj i poleć gdzies np.: w trasę. Z reguły na opakowaniu jest napisane iż wystarczy jednorazowo 20 km przejechać... ja machnąłem ponad 80. Tak dla pewności. Pozdro Sennin |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-08-25 11:09:58 Hej Shinobi widzę, iż kiedyś tam traciłem czas, fajnie.
Problemy z autem. Masz pecha w omie B kasowanie błedów odbywa się poprzez techa a odłączanie akumulatora nic nie daje. Powrót do fabrycznych nastawień ........niech zgadnę rada kolgów z OKP? Fabryczne nastawienia są cały czas te same. I pytanie do radzących użyć jakiś magicznych rzeczy. Dlaczego jak auto Shinobiego się nagrzeje nie ma problemów? Problemy są tylko na zimnym silniku.Co daje czyszczenie wtrysków jak na ciepłym jest ok?Przecież na ciepłym dawka paliwa jest mniejsza, wtryski pracują krócej. Na ciepłym przy brudnych/nadtopionych od temperatury (brak chłodzenia paliwem) powinny być problemy a nie ma. Mylę się w rozumowaniu? |
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-08-25 12:17:48
Ja myślę podobnie
Toże nie skasuje błędów to wiem, ale po odłaczeniu akumulatora kontrolka się nie pali to nic nie oznacza?? Wydaje mi się że tak - od czasu podłaczenia akumulatora nie zostały wykryte błędy. Czyli wszystko (mam nadzieje) pracuje poprawnie.
Piotrze nie traciłeś czasu wiem że błędy (oprócz tego od klimy) które zczytałem są spowodowane przez ingerencje gasowników. Chcę sprawdzić co wpływa na problemy z odpalaniem silnika czy to wina zatkanego filtra paliwa - przy odpalaniu jest zwiększone zapotrzebowanie na palifko, czy może znienione nastawy komputera spowodowane rejestracją błędów podczas jazdy na gasie. Nie podoba mi się to że zanim autko odpali muszę tyle razy męczyć rozrusznik - co będzie jak nastaną mrozy |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2004-08-25 12:42:31 Zwracam honor... nie doczytałem... mój błąd. ![]() |
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-08-25 12:59:01 Objawy jakie przed chwilą zaobserwowałem na PB - silnik zimny:
- silnik treba bardzo powoli wkręcać na obroty bo inaczej zgaśnie; - jak wskazówka od temp dzwignie się lekko w górę to raptowne depnięcie owocuje lekkim strzałem w kolektor - przy przepustnicy coś syczy dokłdanie przy tej czarnej listwie co idzie po środku kolektora Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. To wszystko dzieje się na PB a na LPG jest git, spalanie gasu w normie 18l miasto/ 13l trasa. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-08-25 14:59:33 Wiesz, mam wrażenie, jakby to był objaw zbyt ubogiej mieszanki przy zimnym silniku. Może warto sprawdzić czujnik temperatury i czujnik ilości powietrza , Piotr opisał ich zadania w znanym wątku. Wtryski wykluczyłbym, a filtr zawsze warto wymienić, kosztuje grosze, a dobrze zrobi.
Pozdr, Janusz |
CHRISMEN OMA A 2,4i POZNAŃ-Swarzędz | 2004-08-25 15:27:01 no czołem mam te same objawi - identyczne a nastało to po wymianie pompy i wtrysków - które sam sobie winien zajeb...em na śmierć i nie korzystałem - tylko gaz
Teraz jak już kasa wywalona to i tak na poliwku kłopoty na zimnym - byłem juz 3 razy na regulacjach u mechaniora który to wymieniał ale cosik mi sie zdaje że go to przerasta - bo nie pomógł tylko przy okazji wymienia co rusz to jakiś przekaźnik, kostke od stacyjki i nie wiem co może przy okazji jeszcze mi wymieni i skasuje (błotniki, skrzynię biegów a najlepiej cały silnik) a i tak efktu jego pracy nie widać pozdro |
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-08-25 16:55:54
Jeżeli zrestartowałem kopma poprzez odłączenie akumulatora to przy zimnym silniku nie powinno być problemów a są. Chyba że potrzebne jest usunięcie błędów z pamięci przy pomocy tech-a |
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2005-01-27 15:21:18 Witam, uporałem się ze złym odpalaniem silnika Pali za pierwszym razem i nie gaśnie nawet przy aktualnych mrozach
Sprawa polegała na wymienie sond. Wymieniałem nie dlatego że źle odpalał ale dlatego że sonda która strowała pracą komputera od gazu padła a druga była prawie padnięta (bardzo wolno reagowała). Po wymianie omcia pali bez problemów
Wątek uważam za zamknięty. Pozdrawiam Shinobi |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-01-27 16:21:23
|
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2005-01-28 07:56:37
Właśnie u mnie dokładnie tak było, rano dopiero za drugim razem zapalał. Co do ceny to dwie sondy 2x150zł (BOSCH 0 258 003 335 <- uniwersalna (czyli bez wtyczki) 3 przewodowa) +15zł za przesyłkę +100zł za wymianę i kasowanie błędów techem = 415zł
Pozdrawaim Shinobi |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-01-28 16:57:39 Ale przecież lambda może dawać głupawe wskazania (bo jest uszkodzona) i tego ECU nie wychwyci. Prawda? |
DrA eS ... | 2005-01-28 17:03:53
Lewe jajko zmienia wlasciciela
W Omedze B bledy wykasowac mozna tylko techem... odlaczenie akku nie pomaga. Byc moze blad kasowany jest po ilus tam poprawnych odpaleniach ale tego nie stwierdzilem. |
Siggi Opel Omega A/ Caravan Sycow-Frankfurt am Main | 2005-01-28 19:22:19
przeciez Oma B ma simtronic. przynajmniej te z silnikami c20ne, x20xev i x25xev (tez jest w omie?) wiec jesli w calibrze da to i w omie nie powinno byc problemow. tak jak pisalem ...do 97 roku |