| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
thaniel Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2004-08-26 02:28:51 Spokojnie na felgi fiata 125 wkladalismy 205 pozdr |
hektor Krotoszyn | 2004-09-07 19:06:17 Dzieki za pomoc przy doborze letnich szerszych opon, a teraz mam tą samą prosbe w związku z oponkami zimowymi ... dowiedzialem sie ze moglbym zalozyc oponki troszke ciensze od standardowych zamiast 145/70/R13 (letnie) moge zalozyc 135/80/R13 zimowe, czy bedzie wszystko gralo, nie bedzie nic ocierac ...?? podobno zaleca sie zastosowac troszke ciensze zimowki ... czy to prawda i co wy o tym sądzicie ??? |
MacTB S60 i CBR600 Warszawa | 2004-09-07 20:59:06
To prawda, że zaleca się stosować zimówki węższe o "rozmiar" od seryjnych. Jednak ja na Twoim miejscu nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie. Uważam że przy tak małej szerokości (145) zakładanie jeszcze węższych opon na zimę nie ma sensu. Ja u siebie zakładam na zimę rozmiar fabryczny (175) ponieważ przy mocy i masie mojego samochodu mniejszy rozmiar byłby po prostu za wąski. Jeśli chodzi o ocieranie to nie ma o tym mowy, przy rozmiarze 135/80 R13 na pewno wszystko będzie grało, nic nie będzie ocierać. Jeśli już coś przyciera to tylko z powodu poszerzania a nie zwężania. Średnica koła zmieni się minimalnie (tak jak w poprzednim przypadku o około 1 cm), więc zero problemu. Jedyny problem to to że te oponki mogą okazać się za wąskie (stracisz na bezpieczeństwie głownie na suchej nawierzchni). [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2004-09-07 21:05:22 ] |
hektor Krotoszyn | 2004-09-08 11:03:46 Dzieki MacTB ... wiec jak narazie wybralem zimowki 145/70/R13 FULDA KRISTAL MONTERO za ~ 120zł/1sztuke. Czy to dobry wybor, drozsze raczej nie wchodzą w gre ... ??? |
MacTB S60 i CBR600 Warszawa | 2004-09-09 15:01:18
Moim zdaniem to bardzo dobry wybór Pozdrawiam! |
hektor Krotoszyn | 2004-09-14 21:28:04 Kurcze chlopaki. Kolejny dylemat !! Juz prawie wybralem oponki zimowe az tu nagle spotykam sie z opiniami od zanjomych , ze jesli malo w zimie jezdze w trasy to nie ma sensu ich zmieniac, ze niepotrzebnie wydam kase... a ja wlasnie chcialem choc raz sie przekonac jak to na zimowkach sie smiga, czy pomoga nawet w miescie (bo do tej pory to smigam caly czas na calorocznych Pirelli) ale nie ma to jak opona zimowa. Co sądzicie ?? Osobiscie mysle jednak ze nalezy sie zaopatrzyc w zimowki - po to wkoncu one są !! ???? |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-09-15 08:47:09
Nie słuchaj znajomych ! Albo inaczej - zapytaj tych , co odradzają - kto ma zimówki . Założę się że nikt ! Ja też uważałem to za kaprys , dopóki sam nie kupiłem . Natomiast odnośnie firmy - Tylu ilu ludzi spytasz - tyle padnie odpowiedzi . Ja mogę jedynie porównać olsztyńskie Kormoran Winter i Micheliny . - I co najlepsze : twierdzę z całą odpowiedzialnością , że na zmrożonym śniegu , na błocie pośniegowym i na suchym asfalcie Kormoran jest o niebo lepszy od Michelina ! Bez względu na której osi miałem założone - bo próbowałem i na przedniej i na tylnej !!! |