Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr-ek | 2004-08-27 07:05:38 |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-27 07:29:31 Było też o tym wczoraj wieczorem w Faktach w TVN ![]() Może to i dobrze, bo jeżeli ktoś przyciemni sobie lekko szybki i zmieści się w normie (70% przepuszczalnoś na bocznych, 75% na przedniej), to już nie będzie musiał zdzierać foli na środku skrzyżowania ![]() |
piotr-ek | 2004-08-27 07:36:14 Żeby tylko zdzierać... na badanie musisz potem jechać. |
![]() Pilot GAZOESPERO Gdańsk | 2004-09-01 10:57:34 Co do przodu to maja racje ale dobze ze chociarz tyl mozna przyciemnic ![]() |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-09-01 11:22:21 Chciał bym wam tylko przypomnieć że nasze szybki fabrycznie mają przyciemnienie o 30% ... i jest to zawarte w nadruku na szybie
[ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2004-09-01 11:22:47 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-01 12:12:12 na szybasz jest napisane:
Transparencia min 70% co oznacza, że zatrzymuje ona _poniżej_ 30% światła. Ile - tego nie wiadomo. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-01 12:45:37 Na wszystkiech tak jest napisane?
MIn 70%, więc przyciemnienie max. 30% A przepis mówi, że na przedniej przepuszczalność ma być min.75% Więc co jak będzie 72% ![]() |
piotr-ek | 2004-09-01 12:49:09
To samo co ma miejsce wtedy, gdy się okazuje, że Syrena 105 nie ma katalizatora. |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-09-01 12:50:45
HAHA! Nie no... Ten tekst mnie po prostu rozwalił...śmiechu warte...ze strzelby...hehehe
Kolega w Matizie ma czarne folie 30-sto procentowe na wszystkich szybach (dołóżmy do tego jeszcze fabryczne przydymienie) a widoczność mimo wszystko jest idealna, więc śmieszą mnie wypowiedzi ludzi którzy niewiele mają doświadczenia w tych sprawach a takie teksty piszą jak ty Asterixie... (bez urazy) Ja u siebie mam wszystkie szyby przyciemnione folią 20-sto procentową... dołóżmy do tego fabrzyczne przyciemnienie o którym mówi Robert_S a wyjdzie mi pewnie przepuszczalność światła na poziomie 50% - a prawda jest taka że jak się siądzie do mojego samochodu, to różnica pomiędzy przednią szybą nieprzyciemnioną a przednimi-bocznymi przyciemnionymi, jest praktycznie niezauważalna gdy siedzi się wewnątrz... no ale jak mnie capną...to trudno się mówi...już mi dwa razy zabierali dowód za szyby... a jak narazie folii do tej pory nie zrywałem....heheh |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-01 13:02:55 jeśli na szybę o przepuszczalności 70% nakleimy folię o przepuszczalności 80% to szyba będzie miała przepuszczalność (teoretycznie)
0,7*0,8=0,56% |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2004-09-01 13:59:52 no to ja teraz trocvhe praktycznych uwag dorzuce..!!!
przed samą sprzedażą espera byłem na badaniach technicznych gdzie z czystej ciekawości kazałem sobie zmiezyć przepustowaść szyb... każdy kto zna moje espero wie jakie jasne folie były na przednich szybach kto niewie żnaczy ze niebywał na zlotach... ![]() wyniki mnie dobiły boczne szyby 42% przepuszczalności światła przednia 76% przepuszczalnisci - moze slabo umyta byla ![]() ![]() ![]() ![]() co ciekawe z tego co sie dowiedziałem od diagnosty (naprawde równy chłopina) to naklejenie samej białej foli tylko w celach antywłamaniowych obniża przepustowość o 10-15% także przyklejenie jakiejkolwiek foli na szyby odrazu dyskfalifikuje szybe w oczach policji niestety i takie są fakty Wynika z tego jeszcze jedna kwestia oko ludzikie nieodbiera stopnia przepustowości szkła itp liniowo..!! czyli do 30-40% wydaje nam się że szyba mało co jest ciemniejsza natomiast potem odczucie przezroczystości spada dosyć gwałtownie.. na taki stan żeczy ma też wpływ błedne przeświadczenie że normalna szyba na 100% przejżystości a guzik normalna biała szyba na 80-90% przejzystości 100% to nawet niema nasze kochane powietrze na śląsku.. ![]() ![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-09-01 15:25:46
O W MORDE! Widziałem Twoje przednie-boczne na dwóch zlotach i pamiętam nawet że gdy po raz pierwszy je zobaczyłem, to zapytałem się Ciebie czy one WOGÓLE są ofoliowane? A TU WYSZŁO ŻE MAJĄ 42% PRZEPUSZCZALNOŚCI... załamałem się.... znaczy się, że na kolejnym przeglądzie będę pewnie musiał swoje przednie-boczne zrywać... szkoda..... (...co nie zmienia faktu że siedząc wewnątrz nie widać praktycznie różnicy pomiędzy szybami przyciemnionymi przednimi-bocznymi a przednią nieprzyciemnioną, jak już wcześniej wspominałem....ale co z tego......) |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-01 15:54:05 Jeśli chodzi o subiektywne odczucie przyciemnienia szyb - to prawda, że gdy siedzisz w aucie z przyciemnionymi szybami, a potem przesiądziesz siędo takiego ze standardowymi nie zauważysz różnicy. Pod warunkiem jednakże, że na zewnątrz jest jasno.
Po prostu oko dostosowyuje się do intensywności oświetlenia i zwęża lub rozszerza źrenicę, więc nie zauważasz różnicy. Natomiast w nocy, a nawet w pochmurny wieczór - tu sprawa się komplikuje, gdyż oko ma źrenicę otwartą maksymalnie, jednak w aucie z przyciemnionymi szybami światła będzie za mało i nic nie będziesz widział (na pewno znacznie gorzej niż w aucie bez oklejonych szyb). |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-09-01 19:13:01 Masz rację Robercie...
Ale przy foliach 20-sto procentowych naprawdę nie ma żadnego problemu z widocznością czy to w nocy, w wieczór czy w pochmurny dzień... mi bynajmniej te folie widoczności nie ograniczyły... |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-02 07:42:13 Ogólnie wniosek jest taki:
przyciemnić można tylko szybki tylne bo nadruk na szybach głosi: 1. Na szybach bocznych - transparencia min. 70% 2. Na przedniej - transparencia min. 75% Ale porównywałem wczoraj nasze szybki z Astrą II gdzie jest identyczny nadruk i różnica w przejżystości jest znaczna. Opel ma ciemniejsze szyby. Dlaczego? ![]() |