MotoNews.pl

Kary za ciemne szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
TUTAJ

Było też o tym wczoraj wieczorem w Faktach w TVN
Może to i dobrze, bo jeżeli ktoś przyciemni sobie lekko szybki i zmieści się w normie (70% przepuszczalnoś na bocznych, 75% na przedniej), to już nie będzie musiał zdzierać foli na środku skrzyżowania

Żeby tylko zdzierać... na badanie musisz potem jechać.

Ciekawe co ten koles wogole widzial zza tch czarnych szyb?
Przeciez on stanowi zagrozenie na drodze, przywali w cos lub kogos i powie ze nie widzial-nie widzial na wlasne zyczenie.
Jak takiego "mlotka" wyprzedzac, najpierw go strabic , czy moze odrazu mu sie w bok pakowac-przeciez bedzie jedo wina.

Co do przodu to maja racje ale dobze ze chociarz tyl mozna przyciemnic

Chciał bym wam tylko przypomnieć że nasze szybki fabrycznie mają przyciemnienie o 30% ... i jest to zawarte w nadruku na szybie

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2004-09-01 11:22:47 ]

wlasnie
moglby sie ktos z wybrzeza poswiecic i podjechac do slupska coby policja sprawdzila oryginalna szybke i wtedy bylaby jasnosc co mozna jeszcze zamontowac na szybe

na szybasz jest napisane:

Transparencia min 70%

co oznacza, że zatrzymuje ona _poniżej_ 30% światła. Ile - tego nie wiadomo.

Na wszystkiech tak jest napisane?
MIn 70%, więc przyciemnienie max. 30%
A przepis mówi, że na przedniej przepuszczalność ma być min.75%
Więc co jak będzie 72%

Cytat:
2004-09-01 12:45:37, kisztan pisze:
Więc co jak będzie 72%

To samo co ma miejsce wtedy, gdy się okazuje, że Syrena 105 nie ma katalizatora.

Cytat:
"Dla mnie jeszcze ważniejsze jest bezpieczeństwo moich funkcjonariuszy. Podchodzą do takiego auta i nie mają pojęcia, ile osób w nim siedzi. Ktoś zza ciemnej szyby może spokojnie celować ze strzelby".

HAHA! Nie no... Ten tekst mnie po prostu rozwalił...śmiechu warte...ze strzelby...hehehe

Cytat:
Ciekawe co ten koles wogole widzial zza tch czarnych szyb?

Kolega w Matizie ma czarne folie 30-sto procentowe na wszystkich szybach (dołóżmy do tego jeszcze fabryczne przydymienie) a widoczność mimo wszystko jest idealna, więc śmieszą mnie wypowiedzi ludzi którzy niewiele mają doświadczenia w tych sprawach a takie teksty piszą jak ty Asterixie... (bez urazy)
Ja u siebie mam wszystkie szyby przyciemnione folią 20-sto procentową... dołóżmy do tego fabrzyczne przyciemnienie o którym mówi Robert_S a wyjdzie mi pewnie przepuszczalność światła na poziomie 50% - a prawda jest taka że jak się siądzie do mojego samochodu, to różnica pomiędzy przednią szybą nieprzyciemnioną a przednimi-bocznymi przyciemnionymi, jest praktycznie niezauważalna gdy siedzi się wewnątrz...
no ale jak mnie capną...to trudno się mówi...już mi dwa razy zabierali dowód za szyby... a jak narazie folii do tej pory nie zrywałem....heheh

jeśli na szybę o przepuszczalności 70% nakleimy folię o przepuszczalności 80% to szyba będzie miała przepuszczalność (teoretycznie)
0,7*0,8=0,56%

no to ja teraz trocvhe praktycznych uwag dorzuce..!!!

przed samą sprzedażą espera byłem na badaniach technicznych gdzie z czystej ciekawości kazałem sobie zmiezyć przepustowaść szyb... każdy kto zna moje espero wie jakie jasne folie były na przednich szybach kto niewie żnaczy ze niebywał na zlotach...

wyniki mnie dobiły

boczne szyby 42% przepuszczalności światła
przednia 76% przepuszczalnisci - moze slabo umyta byla

co ciekawe z tego co sie dowiedziałem od diagnosty (naprawde równy chłopina) to naklejenie samej białej foli tylko w celach antywłamaniowych obniża przepustowość o 10-15% także przyklejenie jakiejkolwiek foli na szyby odrazu dyskfalifikuje szybe w oczach policji niestety i takie są fakty

Wynika z tego jeszcze jedna kwestia oko ludzikie nieodbiera stopnia przepustowości szkła itp liniowo..!! czyli do 30-40% wydaje nam się że szyba mało co jest ciemniejsza natomiast potem odczucie przezroczystości spada dosyć gwałtownie..
na taki stan żeczy ma też wpływ błedne przeświadczenie że normalna szyba na 100% przejżystości a guzik normalna biała szyba na 80-90% przejzystości 100% to nawet niema nasze kochane powietrze na śląsku..

Cytat:
boczne szyby miały 42% przepuszczalności światła

O W MORDE!
Widziałem Twoje przednie-boczne na dwóch zlotach i pamiętam nawet że gdy po raz pierwszy je zobaczyłem, to zapytałem się Ciebie czy one WOGÓLE są ofoliowane?
A TU WYSZŁO ŻE MAJĄ 42% PRZEPUSZCZALNOŚCI...
załamałem się.... znaczy się, że na kolejnym przeglądzie będę pewnie musiał swoje przednie-boczne zrywać... szkoda.....

(...co nie zmienia faktu że siedząc wewnątrz nie widać praktycznie różnicy pomiędzy szybami przyciemnionymi przednimi-bocznymi a przednią nieprzyciemnioną, jak już wcześniej wspominałem....ale co z tego......)

Jeśli chodzi o subiektywne odczucie przyciemnienia szyb - to prawda, że gdy siedzisz w aucie z przyciemnionymi szybami, a potem przesiądziesz siędo takiego ze standardowymi nie zauważysz różnicy. Pod warunkiem jednakże, że na zewnątrz jest jasno.

Po prostu oko dostosowyuje się do intensywności oświetlenia i zwęża lub rozszerza źrenicę, więc nie zauważasz różnicy.

Natomiast w nocy, a nawet w pochmurny wieczór - tu sprawa się komplikuje, gdyż oko ma źrenicę otwartą maksymalnie, jednak w aucie z przyciemnionymi szybami światła będzie za mało i nic nie będziesz widział (na pewno znacznie gorzej niż w aucie bez oklejonych szyb).

Masz rację Robercie...
Ale przy foliach 20-sto procentowych naprawdę nie ma żadnego problemu z widocznością
czy to w nocy, w wieczór czy w pochmurny dzień...
mi bynajmniej te folie widoczności nie ograniczyły...

bylo tu kilka madrych wypowiedzi ale juz nie bede cytowal..generalnie to pusty smiech nie ogarnia..przepisy mowia jasno o min przepuszczalnosci szyb..ma byc tyle i tyle..diagnosci beda mieli urzadzenia pomiarowe i beda to badac..i cale szczescie bo skoncza sie glupie dyskusje ze niby wszystko swietnie widac..bo juz wielkrotnie sie przekonywalem ze to co mi sie subiektywnie wydaje a to jaka jest zmierzona rzeczywistosc bywa skrajnie rozne..
agrument o policji ze widzac przyciemnione szyby nie wie kto siedzi w srodku jest tylko pozornie smieszny Lukaszu...pogadaj z policjantami i ich spytaj o zdanie czy jak podchodza ciemna noca na pradze do zatrzymanej beemki z czarnymi szybami to jest im tak do smiechu jak tobie?

Ogólnie wniosek jest taki:
przyciemnić można tylko szybki tylne bo nadruk na szybach głosi:
1. Na szybach bocznych - transparencia min. 70%
2. Na przedniej - transparencia min. 75%

Ale porównywałem wczoraj nasze szybki z Astrą II gdzie jest identyczny nadruk i różnica w przejżystości jest znaczna. Opel ma ciemniejsze szyby. Dlaczego?

odpowiedz jest prosta...i wystarczy dokladnie czytac informacje na szybie (zboczenie matematyka ) transparencia min. XX% oznacza ni mnie ni wiecej ze przejrzystosc jest niemniejsza niz XX% jest to wynikanie w jedna stone "=>" w odroznieniu od "<=>"
napis ten glosi wiec ze przjerzystosc naszych szyb to conajmniej 75% ale to przeciez nie znaczy ze nie moze byc np 85%..to chyba jasne wiec hipotetycznie w astrze moze byc dokladnie 75% a u nas np 90% i ciagle nie napis na szybie bedzie prawdziwy..wniosek z tego jest taki ze nasze szybki mozna nieznacznie przyciemnic

Cytat:
2004-09-01 12:50:45, ŁUKASZ_GAJER pisze:

... więc śmieszą mnie wypowiedzi ludzi którzy niewiele mają doświadczenia w tych sprawach a takie teksty piszą jak ty Asterixie... (bez urazy)

No i se nagrabiłeś, niech no ja dzisiaj do Rembertowa zajadę, a będe tędy napewno wracał, to...będzie mały .

"urazy nijakiej nie mam, wysoki sądzie...", każdy może wyrazić swoje zadanie

Swojego zdania w sprawie nie zmienię.