Przepływomierz w 1,4 16V ROVER ?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy dysponuje ktoś informacjami na temat przepływomierza w silniku 1,4 16V ROVER ? tzn. wymiana, diagnostyka, tabele diagnostyczne etc.

Cytat:
2004-08-27 12:22:39, enkei pisze:
Czy dysponuje ktoś informacjami na temat przepływomierza w silniku 1,4 16V ROVER ? tzn. wymiana, diagnostyka, tabele diagnostyczne etc.

Jest gdzieś wątek opisujący jak podpinając się po w/w urządzenie otrzymać vakuometr. Pochodzenie F&F

No - spokojnie. Można podłaczyć wskaźnik pod kompa. Opisywał to Bocian - jak nie ma tego w WW to szukaj na PTK-u

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Tylko że tam nie ma przepływomierza.
W kompie jest czujnik ciśnienia w kol dolotowym (stąd wakuometr) + czujnik temperatury powietrza i z tych obu wielkości jest liczona ilośc przepływającego powietrza.

Panowie ! Schodzimy z tematu, chodzi o to, w którym miejscu jest umieszczony ( tzn. w zespole przepustnicy, kolektorze ssącym etc.) i jak go sprawdzić (jak działa i co robi już wiem).

...wszystko zostało powiedziane...

w tym silniku nie ma zadnego przeplywomierza

Słuchajcie! Przecież w roverku nie ma przepływomierza!

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Jako że chyba jestem najbardziej kompetentny w tej kwestii to odpowiem.
Po 1-wsze w roverze nie ma przepływomierza.
Po 2-gie czujnik podciśnienia znajduje się w komputerze i bez jego rozebrania (komputera oczywiście) nic nie zwojujesz.
Po 3-cie przeczytaj na stronie PTK (www.fso.ptk.prv.pl) w dziale artykuły materiał o elektronicznym vakuometrze to będziesz wiedział jak to działa i jak to sprawdzić.
W razie pytań zapraszam do dyskusji na priva. Namiary na mnie są wszędzie.