Jaki Olej do manualnej Skrzyni ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam maly wyciek ze skrzyni biegów (manualnej) spod korka spustowego. chyba trafilo uszczelke musze to uszczelnic i jednoczesnie chyba wymienie olej. Jaki najlepiej tam nalac?
Mam Omege 2,5 TD z 1997r. ? Chyba jakis standartowy przekładiowy?
Bede wdzieczny za jakies info...

Pozdrawiam

polecam elfa olej do skrzyn biegow,jak ci poci sie skrzynia nie lej syntetyku tylko mineral.

HIPOL czy jakoś tak ... drogi ale to jest to co w hOplu leją. Ja mam Monziszona tym zalanego.

Cytat:
2004-08-29 01:08:21, Bartek pisze:
HIPOL czy jakoś tak ... drogi ale to jest to co w hOplu leją. Ja mam Monziszona tym zalanego.

HIPOL raczej nie bo na tym to jedzil moj UAZ i jezdzi wiekszosc ciagników na wsi . Zobacz co masz katalogowo bo np sierra jezdzila tylko i wylacznie na orginalnym fordowskim(czerwonym).

Ja pozwole sobie polecic ELF`a. U siebie wymienilem na wlasnie taki olej (choc w manalnych skrzyniach nie przewiduje sie takowych wymian - olej powinien byc dozywotnio, ale ja postanowilem go odswiezyc i nie zaluje). Przejechalem juz po tej wymianie 20kkm i wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Zycze powodzenia z wymyslaniem miejsca do zalania skrzyni - ja wlewalem przez otwor slimaka od linki predkosciomierza - troche gimnastyki, ale dalem rade.

w wielu sklepach gdzie sprzedają filtry i oleje mają katalogi i tam można sprawdzić jakie oleje są zalecane

Cytat:
2004-08-29 01:27:08, Kamill pisze:
Cytat:
2004-08-29 01:08:21, Bartek pisze:

HIPOL raczej nie bo na tym to jedzil moj UAZ i jezdzi wiekszosc ciagników na wsi . Zobacz co masz katalogowo bo np sierra jezdzila tylko i wylacznie na orginalnym fordowskim(czerwonym).

przerpraszam za zamieszanie wiedziałem że nazwę poprzekręcam w każdym razie to olej na H i ma znaczki GM więc raczej w ciągnikach go nie znajdziesz w salonie Opla można cuś takiego nabyć.