Trwałość silnika 1.8D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

chcialem zapytac o trwalosc silnika 1.8D montowanego w Escorcie. Kolega chce kupic takie auto z przebiegiem 193k km.

Pozdrawiam,
Marcin
Klub MazdaSpeed

[ wiadomość edytowana przez: Globy dnia 2004-08-27 23:11:59 ]

Wszystko zależy od eksploatacji. Ale zakładając eksploatację optymalną, pojedziesz drugie tyle. Warto jednak się upewnić przed zakupem i sprawdzić parę rzeczy: stan końcówek wtryskiwaczy, ciśnienie sprężania, sprawdzić czy nie ma przedmuchów...

Silniki Diesla montowane w Essich są mało wysilone. I o ile ich poprzednia eksploatacja przebiegała zgodnie z zaleceniami, to nie powinno być z takim silnikiem problemu.

Mam diesla z 1993 r. z tym silnikiem 1,8 i nie narzekam. Przebieg na pewno powyżej 200 tyś. Przed zakupem należy sprawdzić stan wtryskiwaczy (końcówka kosztuje ok 85 zl/szt), świec żarowych, kompresję na garach. Po zakupie warto wymienic wszystkie filtry, olej na mineralny, sprawdzić/wymienić stan pasków rozrządu itd. Sprawdz czy zimny silnik odpala bez problemu tzn po 2-3 obrotach. Jesli kreci dluzej, to sama regulacja pompy wtryskowej to ok 200 zł jesli nie wiecej. warto sprawdzic stan alternatora, czy jest prawidlowe ladowanie. Ten silnik jak już zapali, to jedzie bez problemu. Jesli chodzi o 1,8D, to świeży nabywca może miec żale co do przyśpieszenia, ale z czasem idzie przyzwyczaić sie. Jesli silnik byl uzytkowany prawidlowo, to powinien przejechac drugie tyle. Powodzenia

Mój jest z 1991 roku i konia z rzędem temu kto powie jaki ma przebieg - na liczniku 18 tys km ale czy jest to 118 tys. czy 518 ???
Najprawdopodobniej gdzieś pośrodku. Zimny odpala z lekkim bólem, trzeba go dość długo pokręcić - mam nadzieję że w zimie nie będzie gorzej, z korka wlewu oleju przy silniku na chodzie nie dymi, z wydechu tylko lekko przy zimnym rozruchu. Osiągi i zużycie paliwa fabryczne. Polecam - chociaż nie jestem obiektywny , bo przesiadłem się z kaszlaka i na cokolwiek bym go zamienił byłbym zadowolony
Jak na razie najbrdziej denerwuje mnie wyciek oleju, za którego usuniecie już raz płaciłem i nadal kapie
Pozdr