MotoNews.pl

Stukanie z tyłu ... ale przy cofaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, jestem tu nowy i do tego jeszcze Omega to moje pierwsze auto. Ostatnio kupiłem Caravana 2,6, furka jest fajniejsza niz przypuszczałem tylko mam problem. Cos mi stuka z tyłu ale tylko w chwili kiedy cofam i wcisnę sprzęgło (słychać takie dziwne stuknięcie [jedno]). Podczas ruszania do tyłu cisza, podczas jazdy do tyłu też, tylko ten moment wysprzęglenia ... Z góry dzięki za podzielenie się wiedzą praktyczną.

Cześć, moim zdaniem przyczyna tkwić może we wszystkich elementach przeniesienia napędu, począwszy od wału(krzyżaki) poprzez półosie i przeguby.Trzeba dokadnie wszystko posprawdzać, zanim się zacznie wymiany. Sprawdź osłony gumowe na półosiach, jeśli są porwane, mógł ulec uszkodzeniu przegub.
Powodzenia, Janusz

A jak wrzucisz na luz i puścisz sprzęgło to terkocze? Bo może coś z łożyskiem sprzęgła. Jak nie terkota, to patrz: piętro niżej - na Janusza. A poza tym, to może w tył w górę, kolegę do ruszania i oblukać na żywca?

Gumy na przegubach całe i na luzie nie terkocze.. Zrobię tak jak radzicie. Dzięki za zawężenie poszukiwań jak zdiagnozuję co to jest to się pochwalę.

mam to samo od czasu wymiany z automata na manual!

chodzi o cofania w wlasciwie o moment kiedy go wysprzeglamy - jedno stukniecie. w sumie w niczym nie przeszkadza ale dziwne jest

i wydaje sie ze jakby to bylo od strony skrzyni biegow wlasnie - nie od mostu i polosi. wiem bo mam prawie ze dziure miedzy drazkiem a skrzynia (tunel mam poki co jeszcze od automata)

pozdrawiam

jasny diabeł ... mechanik zdiagnozował mi, że trzeba powoli sie rozglądać za nowym mostem chociaż zapewnia, że na tym jeszcze idzie długo polatać. Stąd pytanie czy jak jest luz na moście to nie dostają inne części w skórę i za ile można taki używany acz sprawny most wyszarpnąć ?

Mulligan:
przestan straszyc ze to most.
ja mam takie "gluche/tepe" pukniecie pod spodem samochodu jak wrzucam jakis bieg jak jestem na luzie tuz przed tym jak zamierzam ruszyc.
czy to moze tez byc most?

robert

u mnie jest to samo, i tak było w starym aucie.
Moment zdjęcia nogi ze sprzęgła.
Most mam dobry, skrzynie również.

czy przyczyna czasem nie sa wytelepane sprezyny w kole zamachowym?

a u mnie to był mały słoik pod siedzeniem kierowcy po wyjęciu przeszło, a odgłosy były bardzo realistyczne i zbliżone do zawieszenia

a ja bym sie tym zbytnio nie przejmował nie można być zabardzo upierdliwym bo to czasami jest tak że wydasz kupe kasiory na mosty i inne duperszmity a bedzie jeszcze gorzej

Dodam ze mam to samo i też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do takiego wniosku
Wcześniej jeździłem autami na przedni napęd i też w momencie wrzucania wstecznego było słychać jak cos tam w skrzyni zazębia się po prostu wsteczny bieg nie ma synchronizacji. W przypadku z napędem na tył stuknie tam gdzie jest jakikolwiek luz a tokowy zawsze gdzieś będzie czy na krzyżaku czyn na moście albo przegubach Moim zdanie to nie jest powód jak na razie do jakichkolwiek zmartwień

tu nie chodzi o moment wrzucenia wstecznego a o moment wysprzeglania na wstecznym

a u mnie coś stuka, bez względu na to, czy wciskam sprzęgło, czy nie, czy mam bieg wrzucony, czy nie i też nie wiem, co to jest ? Rzadko cofam, więc da się żyć, ale co wkurza, to wkurza.

Pozdrawiam.

ja tez mam stuki i zyje z tym. taki metaliczny stuk przy wzucaniu ma luz badz ze wstecznego na 1. nawet sie teraz tym nie martwie ;D

Most długo wytrzymuje nie tak łatwo go rozwalic mój ma 300 tys i dobrze się trzyma skrzynia też i to karawan a czasami też coś tam stuknie nasze drogi wszystko wykończą

Zróbcie prosty test - 5-cio kg młot i uderzcie(oczywiście z wyczuciem) w tylną opone w bierznik od tyłu - tylko bez ręcznego i najlepiej w dwie osoby ,jedna patrzy na tylny wachacz a druga napierdziela.

Utrapienie omeg a i b ,vectr a 4x4 ,senatorów ,calibr - poduchy tylnego zawieszenia (takie wielkie pod tylnym siedzeniem ,przed nadkolem)

Jak test wypadnie pomyślnie to można się jeszcze upewnić łychą , a zmana takiej poducha jest poprostu banalna - polecam.
Też miałem takie metaliczne stuki przy zmianie z D na R lub odwrotnie i wymiana poduch pomogła.
Warto sprawdzić

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-09-16 23:24:10 ]