| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-08-30 10:12:02 Tym razem mam pytanko...
Czy lampki w drzwiach powinny świecić się zawsze po otwarciu drzwi, czy może gdzieś to się włącza? Czy włączają się wszystkie jednocześnie, czy tylko w otwieranych drzwiach? W jaki obwód są wpięte lamki, tj. z czym mają wspólny bezpiecznik? Pytam, bo u mnie lampki od początku nie działają i nie mogę znaleźć przyczyny usterki. Z góry dzięki za pomoc pass |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-08-30 10:15:36
Włączają sie zawsze, tylko w otwieranych drzwiach. Przy okazji przednie włączają światło przy lusterku, tylne - lampki nad drzwiami, tylna klapa - oświetlenie bagażnika. Bezpiecznik - nie wiem, ale przecież na tablicy są opisane. pozdr, Robert |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-08-30 10:19:12
U mnie tez nie dzialaja, bo moje spartanskie GL ich nie ma... |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-08-30 10:21:50
Dzięki za info. U mnie światło przy lusterku, lampki nad drzwiami i oświetlenie bagażnika włączają się prawidłowo - tak jak napisałeś. Za to lampki w drzwiach nie zapalają się w ogóle. Żarówki są OK! |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-08-30 10:52:36
No to na początek złaczka "w osi" drzwi. Zobacz czy pojawia się napięcie. Ale żeby wszystkie były zaśniedziałe? Dziwne... Robert |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-09-03 12:24:05
w jednej omedze tak, w innej inaczej, ciekawe
dzięki za info - w weekend się za to zabiorę - mam nadzieję, że znajdę przyczynę pass |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-09-03 14:37:24
Faktycznie, może być różnica w poziomach wyposażenia między wersją rozrusznikową a MV6 A tak przy okazji to sprawdziłem dokładniej, otwarcie tylnych drzwi zapala też lampkę przednią (przy lusterku). A zapalanie górnej tylnej zależy od położenia przełącznika. pozdr, Robert |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-09-09 13:16:24 Okazało się, że wszytskie cztery żarówki w drzwiach były przepalone - ciekawe Wymieniłem żarówki, ale jedna lampka nadal nie działa. +12V dochodzi, ale nie jest podawana masa. Co ciekawe włącznik drzwiowy działa OK, bo po otwarciu drzwi włącza się oświetlenie kabiny. Chciałem więc przejrzeć kable w progu, ale poległem, jak zobaczyłem imbusy gwiazdkowe pod listwami ze znaczkiem opla - muszę zaopatrzyć się w odpowiednie klucze pass PS. Ciekawostką dla mnie jest, że otwarcie dowolnych przednich drzwi zapala lampki w 2 przednich drzwiach (ale tylnych nie zapala). Przy otwarciu drzwi tylnych zapalają się lampki w 3 drzwiach: otwartych tylnych + 2 przednich. |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-09-10 00:04:17
No to masz jakieś zwarcie. Prawidłowo ('98 MV6) jest tak: przednie drzwi zapalają 1 lampkę w drzwiach i górny przód tylne drzwi zapalają 1 lampke w drzwiach, górny przód i górny tył po swojej stronie * klapa bagażnika zapala tylko w bagażniku dodatkowo zamknięcie z pilota wyłącza lampkę przednią górną a otwarcie ją włącza. * oczywiście w zależności od położenia przełącznika w tej lampce. Happy hounting Robert |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-09-10 00:25:56 u mnie jast tak samo
MV6 97r. |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-09-10 09:23:41
A czy włączenie oświetlenia kabiny przy zamkniętych drzwiach (przez "wyciągnięcie" przełącznika-pokrętła od świateł) zapala u Ciebie również lampki w przednich drzwiach??? U mnie zapala, więc wniosek taki, że u mnie lampki przednich drzwi włączone są w obieg lampki górnej przedniej - może to i zwarcie, a może 1994 r. tak po prostu było Dzięki za doświadczenia z lampkami pass |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-09-10 10:23:34
Nie
Ja bym postawił raczej na zwarcie, bo to zachowanie nie jest zbyt sensowne. Albo masz wstawiony z przodu któryś czujnik drzwiowy "uproszczony" czyli z mniejszą ilością styków niż należy. Robert |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-09-10 12:18:56
Dobra sugestia - muszę to sprawdzić! A ile styków powinno być: 3 czy 4? pass |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-09-14 10:12:15
No sprawdziłem wreszcie w EPCu. Drzwi kierowcy - zawsze 2. Pozostałe - jak zwykle - 1 lub 2 w zależności od rocznika i wersji. Ja obstawiałbym raczej, że powinieneć mieć we wszystkich drzwiach 2-stykowe. (hint - 3cim stykiem jest masa). pozdr, Robert |