Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JankeS_GSI Opel Astra GSI 16V Kowalewo Pomorskie | 2004-08-30 15:31:42 Panowie co sadzicie o tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29996780 A moze ktos juz sprawdzal jak to chodzi w praktyce? |
![]() LUK CiViC wołomin | 2004-08-30 16:01:36 Tak będzie łatwiej. LINK |
![]() GTVoytec Pełnoprawny Klubowicz S60 T5 Southampton UK | 2004-08-30 19:35:14 Nie chce nic sugerowac - wyraze tylko wlasne zdanie...
Te wynalazki to naciaganie ludzi... Jesli nawet ten chip jest w stanie cos zmienic w chrakterystyce pracy silnika to tylko podniesie prog odciecia zaplonu... co nie wyjdzie silnikowi na zdrowie. Z tego co wiem chiptuning powinien odbywac sie indywidualnie w konkretnym aucie, na hamowni i koszt takiej zabawy to nie 300 pln tylko ok 1500 - tak wiec drogi kolego decyzje pozostawiam Tobie. |
![]() Bufi (S) RegionAdmin Omega B kombi automat Zabrze | 2004-08-30 19:50:46 Popieram wypowiedź przedmówcy. Taki tuning robi się pod konkretne auto a nie masowo na taśmie montażowej. |
![]() Luz RegionAdmin Kadett C x3/Omega B/ ... Poznań | 2004-08-30 21:49:45 Do tego należy dodać, że chip w silniku wolnossącym podnosi moc o góra 3-5% ![]() |
![]() JankeS_GSI Opel Astra GSI 16V Kowalewo Pomorskie | 2004-08-31 10:08:41 Moze tak, moze nie - najlepiej zawsze sprawdzic to w praktyce. Myslalem ze moze ktos sie juz w to bawil. Wiem ze ramzi cos o tym wspominal. Co do tego ze chip jest pod indywidualne auto to nie do konca sie z tym zgodze, bo ten chip jest pod okreslony numer komputerow i na nich byl testowany. To podobnie jak by komputer sterujacy byl indywidualnie strojony do kazdego auta. A wiadomo ze jak sie sypnie kupuje sie 2-gi i musi chodzic. Pozdrawiam. |
![]() JankeS_GSI Opel Astra GSI 16V Kowalewo Pomorskie | 2004-08-31 15:53:50 Dzieki wielkie za wyczerpujaca odpowiedz, wlasnie na to liczylem zadajac te pytanie. Coz wiadomo - Decyzja nalezy do Ciebie. Narazie nie planuje robic chip tuningu, moc jaka mam w zupelnosci wystacza. Ale w przyszlosci - kto wie? |
![]() MKJOHNY OPEL KADETT GSI SZCZECIN | 2004-08-31 21:58:54 za taka cene to bym sie napewno nie pokusil tym bardziej ze nie wiadomo co to za chip i ile daje profesjonalne chipy chodzo w granicah 1000 zlotych wiec zdziwilbym sie gdyby wogole ktos to kupil ![]() |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2004-09-02 20:24:05
dokładnie. ![]() Także moim zdaniem ten chip to podpucha i obawiam się, że tylko pogorszy osiągi... |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-09-02 20:43:05 A może ktoś wie jakie są róznice w silniku 2.0 16V 136kM i 150kM. Czy tylko obniżono obroty, czy są jeszcze jakieś inne istotne zmiany typu np. inny dotot inny wydech. |
![]() Luz RegionAdmin Kadett C x3/Omega B/ ... Poznań | 2004-09-02 21:28:10
Na dodatek podniesie spalanie i umożliwi "przekręcenie" silnika na obrotach ![]() |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2004-09-02 22:08:16
To są zupelnie inne silniki. X20XEV powstał bardziej na bazie C20NE (ma dół tego silnika). |
![]() Kamill Ibiza TDI Wa-wa / Ryki woj Lubelskie | 2004-09-02 22:28:57 Ten 136KM to juz ecotec, a ten 150KM siedzial jeszcze w kadecie. |
![]() JankeS_GSI Opel Astra GSI 16V Kowalewo Pomorskie | 2004-09-03 07:59:11 Tak ten 136KM to ecotec - bardziej przyjazdna emisja spalin dla srodowiska. Inny stopien sprezania (wiekszy o 0.3) dodano uklad recyrkulacji spalin. Szkoda tych 14KM - a co do srodowiska - ehhh Wystarczy popatrzec na stare autosany, albo niejedna ciezarowke zaladowana towarem jak jedzie pod gore - a z rury idzie jak z parowozu ![]() |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-09-03 11:23:23 Czyli nie powinno zaszkodzić przeprogramowanie kompa i podkręcenie do 150 KM ,czyli plusz 10%mocy. |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2004-09-03 11:48:46
Nie wrzucisz softu od C20XE do X20XEV. Przecież napisałem, że to są zupełnie inne silniki. X20XEV ma niewiele wspólnego z C20XE. |
![]() ramzi_pl Daewoo Nexia Łódź | 2004-09-03 19:54:33 Po pierwsze firma TM tuning robiła niezłe CHIP'y do GSI i robiła je seryjnie - wszystke były identyczne.
Po drugie nie widziałem poza V-techem ( i kilkoma dużymi firmami) aby ktoś dostosowywał tak naprawde Chip'a do konkretnego samochodu ( bo Chipy to E-Promy które programuje się w specjalnym programatoże a jego kod to zera i jedynki). Po trzecie każdy wie iż wszystkie silniki na wielopunktowym wtrysku mają samouczące się komputery, które dostosowują mape spalania do nogi kierowcy ( takie same auta wyjściowe, po ok 2-3 miesiącach u różnych kierowców - bo uczą się wiecej niz kilka godzin, moga mieć różnice w mocy o nawet 10 % bez Chip'a jesli silnik nie był już wyżyłowany) Po czwarte istnieje możliwość że ten ktoś sprzedaje kopie Chipów firmy TM, (kostka kosztuje max 40 zł, zaprogramowanie nic jeśli się ma programator i kod źródłowy) Po piąte główną robota przy Chipach tego typu jest wylutowanie starego Chipa tak aby nie uszkodzić całego komputera i wlutowanie drugiego i za to generalnie bierzę się ok 400 - 500 zł. Po szuste oryginalne Superchips'y z hologramem w Łodzi (Alexandrowie pod Łodzią dokładniej) do C20XE są z montażem po 900 zł. A po siódme każdy Chip przy mało rygorystycznym dbaniu o silnik rozwali go w szybkim tempie, nawet jeśli założy go V-Tech. Po ósme mam kumpla który kupił do Calibry 16V taki chip na allegro też za 300 zł (nie wiem czy u tego gościa z link'a)i jest zadowolony, spala 1 l mniej troche większy moment ok 20 Nm aczkolwiek wzrost mocy tylko o 9 KM (testował na hamowni). |
![]() ramzi_pl Daewoo Nexia Łódź | 2004-09-03 20:09:40 X20XEV jak ktoś słusznie wspomniał jest zupełnie innym silnikiem.
Mam go obecnie na tapecie w warsztacie nie wszystko jeszcze wiem, ale pisze co wiem. C20XE ma sekwencyjny wtrysk paliwa (świetny wynalazek VW stosuje go od niedawna i nazywa silniki FSI) a X20XEV ma zwykły wielopunktowy. C20XE ma zwykły koletor dolotowy, a X20XEV ma kolektor dolotowy o zmiennej geometri łopatek, ładujący powietrze w dwóch dawkach, pierwsze małej na zmieszanie z paliwem i drugiej dużej tuż przed wybuchem, efekt jest taki że paliwo nie ulega dzięki temu zawirowaniem i jest lepiej rozpylone w powietrzu - efekt wyższy moment obrotowy przy dużo niższych obrotach czyli 188 Nm przy 3200 rpm gdzie C20Xe ma 196 przy 4800 (do 92' po 92 przy 4600). X20XEV ma system ECO czyli powrót niedopalonych spalin do komory spalania w celu niższej emisji toksyn ( można to zablokować) Off Topic właśnie przywiozłem taką 95' astre GSI z rajchu (klima i dwie nietknięte poduchy) i bedą ją przerabiał, tak aby wyglądała jak normalne GSI, a także będe prowadził modyfikacje silnika. Podobno to FSI da się uzyskać przez programowanie komputer'a. Efekt który da się osiągnąć (rozmawiałem z takim gostkiem co założył Turbo do Ecotec'a) to 170 KM po zablokowaniu Eco i 220 Nm już przy 2800 rpm przy zmianie parametrów komputer'a, co w efekcie daje 6,8 s do setki i zostawia Kadeta GSI 16V w tyle. Jak się skończy lakierować to będe testował i dam znać z osiągów. Jak by ktoś chętny to mam 2 (jednego moge sprzedać) |