MotoNews.pl
9 Radio się grzeje (60945/267)

Radio się grzeje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Instalowałem w rodzinie radio, ponieważ miał nietypową wtyczkę przerabiałem mu na euro. Chcieliśmy, żeby pracowało niezaleznie od stacyjki, więc podłączyłem przewody POWER +12V i BATTERY +12V do plusa, czarny do minusa. Tu nie ma problemu.
Ponieważ ja mam wyjmowany panel to nie znam tego problemu, tu wyjmowane jest całe radio i po kilkunastu minutach pracy tylnia ścianka (radiator) była dośc ciepła (właściwie dośc mocno).
Zastanawiam się: tu mam 12V, więc aby dać na radiu tą samą moc co na zwykłym domowym muszę mieć prawie 20 razy większe natężenie, więc się grzeje się mocniej niż sprzęt z porównywalny mocą domowy.
Zastanawiam się, czy mam rację. Czy ktoś ma większe doświadczenie z wyjmowanymi radiami?
Nie chciałbym, żebu mu się nowe radio spaliło...

Prawdę mówiąc, to wszystkie radia tak mają, że się nagrzewaja podczas pracy. Już kiedys ktoś o tym pisał na forum...

Podepnij od tylca wentylatorownie od komputra...też jest na 12V skutecznie schłodzi i po imprezie

Nieprzejmuj sie tym tu kolega dobze mowi radyjko zawsze sie grzeje podczas pracy niestresuj sie i niekombinuj z lektryka na wyjsciach itp. ja w corsie przerabialem wtyczke od blaupunkt-a na zwykla i jest git a radjo mam jakies zwykle niema sie czym chwalic
pozdro dla wszystkich!!!!!

Ja mam panel ale i tak wyjmoje cale jak zostawiam na kilka dni, po godzinie,2 grania czasami jest takie gorace ze musze sie wstrzymasc z wyjeciem i to nie tylko radiator ale cale radio.

Hej!

Szanowni przedmowcy maja racje Radia sie grzeja i to bardzo - ja mialem do czynienia z paroma radiami z panelem i wszystkie sie grzaly tak, ze nie tylko byly cieple, a wrecz parzyly jak chcialem cos pomajstrowac po tym jak byly wlaczone jakas chwile. Wiec sie nie przejmuj - wszystko jest ok!

Jesli radio było przerabiane z niewyjmowanego na wyjmowane czasem się zdarza, że element chłodzący w bardzo małym stopniu spełnia swoją rolę. Podczas przeróbki w miejsce przyszłego radia w samochodzie wstawiana jest kieszeń. Często jest ona zabudowana w miejscu, w którym znajduje się element chłodzący. Sprawdź czy tak jest u Ciebie. Lekarstwem może być nawiercenie otworów w samej kieszeni, tak aby chłodnica miała przewiew.
Miałem 3 wyjmowane i wszystkie miały ten problem.

Ostatecznie w tasie raz na godzinę można wyjąć radio i wystawić za okno. Pęd powietrza je skutecznie chłodzi. UWAGA ! Nie próbuj tego podczas deszczu lub śniegu

radia samochodowe grzeją się bardziej niż sprzęt domowy bo nie mają dostatecznego chłodzenia - często radio jest zamontowane we wnęce która jest za ciasna żeby zapewnić rozsądną cyrkulację powietrza

nie ma wogóle się czym przejmować - radio które parzy po wyjęciu z kieszeni ma około 50-60 st. Celsjusza - natomiast elementy elektroniczne mogą spokojnie sobie pracować do temperatury około 80 st. C - od kilku lat praktycznie wszystkie radia mają końcówki mocy (wzmacniacze) z wbudowanym zabezpieczeniem termicznym, a zdecydowana większość zwarciowym również - wyłączającą końcówkę mocy gdy dzieje się z nią coś niepokojącego- więc trzeba się bardzo postarać żeby popsuć takie radio

POZDR
Bart

........ale płyty CD wytrzymują do 50 stopni. Potem sie rozwarstwiają.....Sam widziałem taki przypadek

paradoksalnie właśnie z płytami (czy nawet kasetami) nic złego się nie dzieje - ja sam mam radio z CD jakieś 2 lata - stosunkowo mocne i czasami lubię sobie głośniej posłuchać muzyki (szczególnie jadąc samemu w trasie) - ale nigdy się nie zdarzyło żadne uszkodzenie płyty CD - mimo że nie wyjmowałem płyt z radia po dojechaniu na miejsce i stygły one razem z radiem - inna sprawa że tak wysokie temperatury osiąga radiator który jest bezpośrednio przykręcony do końcówki mocy... niekoniecznie całe radio

najlepszy sposobem żeby "ostudzić" radio to zamontowanie zewnętrznego wzmacniacza - i pobieranie sygnału dla niego z wyjścia liniowego (w niektórych radiach np.: wyższe modele JVC jest możliwość wyłączenia wogóle końcówki mocy przy takiej konfiguracji) dzięki temu temperatura obudowy radia na pewno spadnie i to znacznie...

POZDR
Bart

Dziękuję wszystkim za opdpowiedzi, uspokoiłem się

Wyłącz, wyłącz, bo się spali.
Wybacz, ale to tylko głupawka