Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lanca Opel Senator A Warszawa | 2004-08-30 21:55:35 Instalowałem w rodzinie radio, ponieważ miał nietypową wtyczkę przerabiałem mu na euro. Chcieliśmy, żeby pracowało niezaleznie od stacyjki, więc podłączyłem przewody POWER +12V i BATTERY +12V do plusa, czarny do minusa. Tu nie ma problemu.
Ponieważ ja mam wyjmowany panel to nie znam tego problemu, tu wyjmowane jest całe radio i po kilkunastu minutach pracy tylnia ścianka (radiator) była dośc ciepła (właściwie dośc mocno). Zastanawiam się: tu mam 12V, więc aby dać na radiu tą samą moc co na zwykłym domowym muszę mieć prawie 20 razy większe natężenie, więc się grzeje się mocniej niż sprzęt z porównywalny mocą domowy. Zastanawiam się, czy mam rację. Czy ktoś ma większe doświadczenie z wyjmowanymi radiami? Nie chciałbym, żebu mu się nowe radio spaliło... |
![]() mock Pełnoprawny Klubowicz opel Ascona Warszawa | 2004-08-30 22:01:59 Prawdę mówiąc, to wszystkie radia tak mają, że się nagrzewaja podczas pracy. Już kiedys ktoś o tym pisał na forum... |
![]() Luz RegionAdmin Kadett C x3/Omega B/ ... Poznań | 2004-08-30 22:05:25 Podepnij od tylca wentylatorownie od komputra...też jest na 12V skutecznie schłodzi i po imprezie ![]() |
![]() Kamill Ibiza TDI Wa-wa / Ryki woj Lubelskie | 2004-08-30 22:48:50 Ja mam panel ale i tak wyjmoje cale jak zostawiam na kilka dni, po godzinie,2 grania czasami jest takie gorace ze musze sie wstrzymasc z wyjeciem i to nie tylko radiator ale cale radio. |
![]() KrzyH80 Vectra B 1.6 16V Kraków | 2004-08-30 23:00:36 Hej!
Szanowni przedmowcy maja racje ![]() |
![]() Cezary_p Opel Astra F Caravan Warszawa | 2004-08-30 23:41:51 Jesli radio było przerabiane z niewyjmowanego na wyjmowane czasem się zdarza, że element chłodzący w bardzo małym stopniu spełnia swoją rolę. Podczas przeróbki w miejsce przyszłego radia w samochodzie wstawiana jest kieszeń. Często jest ona zabudowana w miejscu, w którym znajduje się element chłodzący. Sprawdź czy tak jest u Ciebie. Lekarstwem może być nawiercenie otworów w samej kieszeni, tak aby chłodnica miała przewiew.
Miałem 3 wyjmowane i wszystkie miały ten problem. ![]() Ostatecznie w tasie raz na godzinę można wyjąć radio i wystawić za okno. Pęd powietrza je skutecznie chłodzi. UWAGA ! Nie próbuj tego podczas deszczu lub śniegu ![]() |
![]() Cezary_p Opel Astra F Caravan Warszawa | 2004-08-31 01:33:54 ........ale płyty CD wytrzymują do 50 stopni. Potem sie rozwarstwiają.....Sam widziałem taki przypadek ![]() |
![]() Lanca Opel Senator A Warszawa | 2004-08-31 21:30:47 Dziękuję wszystkim za opdpowiedzi, uspokoiłem się ![]() |
![]() LUK CiViC wołomin | 2004-09-02 13:41:50 Wyłącz, wyłącz, bo się spali ![]() Wybacz, ale to tylko głupawka ![]() |