Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-31 08:45:54 Witam!
Ostatnio zauważyłem, że nie świeci się u mnie kontrolka ładowania akumulatora. ![]() Standardowo po przekręceniu kluczyka powinna się zaświecić i po odpaleniu silnika zgasnąć. A u mnie nic. Posprawdzałem napięcia (przy akumulatorze) i oto wyniki: Silnik nie pracuje: 12V Silnik pracuje: 13,5V (napięcie jest stałe nie zależnie od obr. silnika) Rozkręciłem zegary żeby sprawdzić żarówkę, jest dobra, dla pewności podmieniłem na inną i dalej nie świeci ![]() Czy ktoś już miał podobny problem? ![]() Proszę o jakieś wskazówki. Dzięki i pozdrawiam |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-31 10:20:08 Przy zgaszonym silniku ja mam 12,4 V na 5-letnim akumulatorze
przy pracującym - 14 z kawałkiem Masz wg mnie troche za niskie napięcie ładowania. Spróbuj przy pracującym silniku włączyć ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawe na max, światła mijania + halogeny i wówczas zmierz napięcie. POwinno być nie mniej niż 13,5 V (przynajmniej ja tak mniej więcej mam). Jeśli masz mniej - masz kłopot z ładowaniem Ale problem niepalącej się lampki wynika z czego innego. Przy zgaszonym silniku powinna się palić. Zdaje sie że lampka ładowania jest podłączona do + akumulatora i obwodu wzbudzenia alternatora (też do +) Gdy alternator nie pracuje na aku jest +, na alternatorze masa. Gdy alternator zaczyna działać pojawia się na nim + zatem napięcia na obu stykach lampki się wyrównują i lampka gaśnie. Poza tymi wskazówkami nie jestem w stanie nic pomóc. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-31 10:55:41 No tak, nie pomyślałem o włączeniu odbiorników na max. ![]() Włączyłem tylko światła i sprawdziłem napięcie przy żarówce spadek był o 0,5V. Pomiar ten zrobiłem tylko dla pewniści czy zakladać przekaźnik na światła. Dodam jeszcze, że pomiary wykonywałem czytnikiem analogowym. ![]() ![]() Ale dziś zrobię pomiary na dokładniejszym sprzęcie. Wyniki jutro. ![]() Dzięki Robert za rady. ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-08-31 11:41:19 Kisztan, a kontrolka ręcznego się nie pali (pomimo nie zaciągniętego hamulca) ??? |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-31 12:35:14 Właśnie JACO tu jest dziwna sprawa. ![]() Czasami błysnie jak mocno dam po garach. Ale stwierdziłem, że to może coś z pływakiem, bo płyn jest w połowie pomiędzy min i max. Ale im bardziej poznaję moje autko tym bardziej mnie zaskakuje. ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-31 14:22:57 Więc mam pytanie do elektryków samochodowych.
Jak sprawdzić czy mój mostek jest sprawny? A i jeszcze jedno: mostek to, to samo, co regulator napięcia? ![]() ![]() ![]() I czy nie zadaję głupich pytań? |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-02 07:27:37 Wczoraj wieczorem opomiarowałem sobie całe auto nowiutkim miernikiem.
I tak: 1. Na akumulatorze 12,4V 2. Po zapaleniu silnika wzrasta do 12,8V 3. Przygazuję i jest 13,86V 4. Po powrocie na 900mpr jest 13,8V I ta wartoś juz się utrzymuje. 5. pełne obciążenie (ogrzewanie szyb, światła+haloreny, wentylator max., stopy, Jednoczesna jazda szybani G-D) wynik: 12,67V Pomiary przeprowadzałem na Pb i na LPG (różnica 0,1V). Po wyłączeniu silnka akumulator ma napięcie ok.13V Napięcie to bardzo powoli spada. Po jakiejś 1godz. jest 12,4V Moja diagnoza to: Altrernator jest sprawny, padnięty jest jakiś kabelek do kontrolki ładowania, bo żarówka jest dobra. Czy ktoś może mi powiedzieć czy dobrze rozumuję |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-02 09:06:26 Dzięki
Schematy właśnie przestudiowałem :: I tak:
Wersję z bezpiecznikiem oddalam. Sprawdzałem wszystkie są OK. A ze schematu 14-63 wnioskuję, że jeżeli jest przepalony F14 to nie powinny świecić takie kontrolki jak: Olej i czek. A świecą. Ale przyznaję, że czasami jak dodaję gazu (podczas jazdy!) to tak ok.1500mpr, i czasami jak hamuję, błyśnie kontrolka od hamulca (płynu hamulcowego). Poziom płynu tak w połowie między min. a max. ale lekko poniżej połowy :: więc myślę że to raczej tu jest przyczyna błyśnięcia,.
Napięcie na cokole żarówki sprawdzałem 0V. Na pozostałych stykach 11,6V (silnik nie pracował).
I tak zrobię dziś wieczorem. Niestety dostęp do sieci mam tylko w pracy więc ewentualne uwagi jutro. PS. czy do kabelka przy alternatorze dostanę się bez kanału? [ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2004-09-02 09:07:35 ] |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-03 09:29:04 OK!
Niestety wczoraj nie bylem czasoy więc nici z poczukiwań. Akcja przeniesiona na dziś ![]() Ale za to jestem bogatszy o następne informacje. Dzięki Asterixie. ![]() Niestety nie będę przykladał do cokola żarówki przy liczniku, bo dostęp jest fatalny, ostatnim razem o mało nie zmiszczylem licznika. Wykożystam do tego zaciski przy kostce która jest wpięta w deskę. Slyszlem też, że dobrym sposobem jest odłączenie (na pracujęcym silniku) Akumulatora. Jeżeli alternator jest OK to silnik nie powinien gasnąć ![]() Może i coś w tym jest. ![]() Wyniki niestety dopiero koło środy (Urlop ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-03 10:55:30 Kisztan,
pomierzyłeś napięcia na aku w różnych warunkach i wg mnie ładowanie jest ciut za słabe, powinno być powyżej około 14,4V przy pracującym silniku, a włączenie poważnych odbiorników prądu nie powinno spowodować spadku napięcia poniżej 13 - 13,5V. Więc prawdopodobnie dopadła cię zmora wszystkich espero - padnięty mostek... Wprawdzie nie jestem tego pewien na 100% (sam nigdy tego nie miałem) ale doświadczenia innych klubowiczów wskazują na to jednoznacznie... Posprawdzaj jeszcze dla pewności wszystkie grube kable podłączone do akumulatora, oraz połączenia do masy. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-08 07:59:14 Jest! Znalazłem usterkę! ![]() Wczoraj podczas regulacji drążka mechanizmu wybierania biegów (problem z V biegiem) kożystałem z uprzejmości znajomego i wjechalem na kanał. Oczywiście przy okazji zrobiłem oględziny alternatora. ![]() ![]() Nawet napięcie jest już 14,67V na pracującym silniku. Pod pełnym obiążeniem odbiorników jest ok. 13,2V. Ale kiedy trzymalem przez dłyższą chwilę "długie", przytrzymując dźwignię do siebie ("długie+krótkie") zauważyłem, że delikatnie, ale sukcesywnie napięcie spada. Dodam, że wszystkie odbiorniki włączoe. Spadek napięcia ustaje dopiero na ok 2000mpr. Wniosek: Z elektryką jest u moim Esperku OK! ![]() Dzięki Chłopaki za pomoc. ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-09-08 14:59:18 Dobrze ,że to nie mostek - 200 zł. zostanie w kieszeni ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-08 15:33:41 Dokladnie ![]() Po jakiś 5 miesiącał użytkowania tego auta stwierdzam, że espero lubi drobne usterki. Ale jest to naprawdę dobra limuzynka. LUBIĘ JĄ ![]() ![]() |