MotoNews.pl

DF a Klima :-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest wykonalne założenie klimy do DF-a? Były Argenty z klimą z tego co wiem, a mam zamiar znowu założyć DOHC. Może do tamtego silnika w DF-ie by podeszła klima z Argenty? Czy ktoś ma doświadczenie czy to się zmieści? Silnik będzie na wtrysku, chętnie założyłbym wspomaganie, ale jeśli będzie wybór wspomaganie-klima, to wolę klimę

klima byla we wloskich 125, nawet w 128 sport coupe byla klima na rynek usa napewno, jak w europie nie wiem... tak ze z argenty podejrzewam ze bedzie sie dalo upchnac sprezarke do klimy i reszte duperela ale jak poszczegolne elementy rozmiescisz wewnatrza auta tego juz nie wiem, napisz jak zamontujesz....

fajna by bylo klima tylko po co teraz zakaldac?? juz zima prawie

a do malucha dało by radę ją upchnąć

Cytat:
2004-08-31 09:56:47, PG pisze:
fajna by bylo klima tylko po co teraz zakaldac?? juz zima prawie

Hehe, klima ma szanse zaistnieć jak założę DOHC, a mam to zamiar zrobić na wiosnę. Na razie mam silnik do remontu i przez zimę będę go dłubał

Cytat:
2004-08-31 09:50:31, Bart128 pisze:
klima byla we wloskich 125, nawet w 128 sport coupe byla klima na rynek usa napewno, jak w europie nie wiem... tak ze z argenty podejrzewam ze bedzie sie dalo upchnac sprezarke do klimy i reszte duperela ale jak poszczegolne elementy rozmiescisz wewnatrza auta tego juz nie wiem, napisz jak zamontujesz....

A masz może jakieś materiały na temat Włochów z klimą? Tam też siedzi DOHC i skoro to się mieści, to to by było najcenniejsze źródło informacji

nawiazujac do tematu klimatyzacji w aucie mam 2 pytanka?

1. Czy da sie do DF zalozyc klimatyzacje z poloneza caro plus?
2. Skad wziasc atermiczne szyby do 125p? Bo do poloneza to nie ma problemu, ale do 125p chyba nigdy czegos takiego nie bylo

Cytat:
2004-08-31 11:53:38, Samael pisze:
(...)
2. Skad wziasc atermiczne szyby do 125p? Bo do poloneza to nie ma problemu, ale do 125p chyba nigdy czegos takiego nie bylo

Z folli . Zawsze to jakieś wyjście...

To byly poldy z klima ?

plusy - zdaje sie miały na zamówienie

i przed plusami tez można było złapać, napewno przed połowa lat 90 było a ostatnio obiło mi się o uszy że też w latach 80 coś kombinowali

jeśli jesteś chętny służę resztkami klimy z argenty - nagrzewnica połączona ze parownikiem w obudowie wraz z wicherkiem i klapkami - czyli wszystko co siedzi wewnątrz wózka i grzeje/chłodzi
mam też pompe do klimy z bravy - brakowałoby ci tylko przewodów , skraplacza , kabelków i.. gazu i ... miejsca coby to wewnątrz upchnąć... powinno się dać ale wtedy żegnamy się ze schowkiem i musimy na nowo wloty/wyoty powietrza rzeźbić
p.s. nabicie klimy u speca od lodówek - ok 70 zł

Moj ojciec jak kupował poloneza w 88r to mogł miec za dopłata klime wiec przed plusami były na 100% Tylko nasz to byla wersja exportowa i chyba tylko do nich chyba była mozliwosc zamontowania klimatyzacji W kazdym razie ja nigdy potem nie słyszałem ani nie widziałem poloneza z klimatyzacja A Polonez "cobra" 88r z klima to juz by było cos

Cytat:
2004-09-03 23:55:32, ob-Piszczyk pisze:
jeśli jesteś chętny służę resztkami klimy z argenty - nagrzewnica połączona ze parownikiem w obudowie wraz z wicherkiem i klapkami - czyli wszystko co siedzi wewnątrz wózka i grzeje/chłodzi
mam też pompe do klimy z bravy - brakowałoby ci tylko przewodów , skraplacza , kabelków i.. gazu i ... miejsca coby to wewnątrz upchnąć... powinno się dać ale wtedy żegnamy się ze schowkiem i musimy na nowo wloty/wyoty powietrza rzeźbić
p.s. nabicie klimy u speca od lodówek - ok 70 zł

Hm, a czemu rzeźbić? Nie da się tego podłączyć pod istniejące? A ta nagrzewnica wejdzie w miejsce nagrzewnicy z Kanta? Czy też masz na myśli jakieś inne mocowanie?

Czesć dawno mni nie było bo nie wiem czemu ale nie działało mi forum i cała strona motonews.
a Co do nagrzewnicy w fiacie to napewno wem ze plusowska nie wchodzi od szóstego roka podobno da sie upchnac a od argenty to nie mam pojecia ale kombinujcie dalej moze sie uda Polak potrafi

witam klime można założyć do wszystkich silników polonezowskich jest mała różnica między fiatowskimi
ale pytanie czy masz na tyle uszczelnioną kabine fiata żeby klima poprawnie działała, chyba że chcesz założyć klime żeby się pochwalić
acha nie wiem czy znajdziesz miejsce w komorze silnika (po włożeniu 2.0) na dodatkową chłodnice i inne potrzebne żeczy
zorientuj się w salonach DEAEWOO czy nie montują do poldków i zobacz jaka będzie cena, u mnie w gliwicach taka przyjemność do poldka kosztowała 2000 zł.
Życze powodzenia z klimą

rzeźbienia wymaga :
zmiiana wlotu powietrza - nie jast centralnie w półce ale przed pasażerem tam gdzie w fiacie wozi sie olej do dolewek pod maska
zmiana wylotów powietrza - do przodu i pod spód a nie 4ma kolankami jak w fiacie
no i kwestia linek do sterowania

p.s. to użądzonko ma w sobie klapki do włączenia obiegu wewnęterznego

Witam i odświeżam temacik Ja teraz montuje do swojego 125p silniczek 2.0 DOHC Kupilem też ostatnio za 300zł Poloneza Caro 94rok z gazem i KLIMĄ podobno orginalnie montowaną i mam zamiar przełożyć w miarę możliwości tą klime do fiaciora ponieważ w czarnym aucie w lato nie jest zbyt przyjemnie Jestem tylko ciekaw czy mi sie to wszystko zmieści i czy ta klima z Poldka podejdzie do 2.0 DOHC (chodzi mi o sprężarkę) ale miejmy nadzieje że tak... bo skoro wspoma sie mieści to sprężarka klimy też chyba powinna Wiem napewno że bedzie problem z chłodnicą do klimy zeby ją gdzies umieścic ale... mysle ze dam jakos rade... (cos czuje ze bez cięcia przedniego pasa sie nie obejdzie) ale zobaczymy co z tego wyjdzie

Klimatyzację z Argenty sobie odpuśćcie bo jest to instalacja na czynnik R12 który jest wycofany z uzytku od 94r. Od tego czasu są klimatyzację robione na czynnik R134a który ma zupełnie inne parametry. Gdybyśmy starą klimę nabili czynnikiem R134a to nie dość że by zaraz nam uciekł przez połączenia bo jest "drobniejszy" to w dodatku by źle schładzał bo ma inną temperaturę wrzenia niż R12 i przy innym ciśnieniu. Są zestawy do przerabiania starych klimatyzacji na nowy czynnik ale kiepsko to funkcjonuje więc jeśli chcecie wkładać klimatyzację to tylko taką na czynnik R134a.

Jak ktoś jest chetny na kupno, ogrinalnie monowanej klimy (cała kompletna)
to mam z poloneza 95r. leży umnie w piwnicy bez uzyteczna,
co do ceny to sie dogadamy.