MotoNews.pl

Warszawa-Zakopane którędy lepiej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W połowie września wybieram się na kilka dni do stolicy Tatr. Pierwszy raz do "zakopca" jadę samochodem. Zastanawiam się którą drogą pojechć. W grę wchodzą takie trasy

1, Warszawa-Radom-Kielce-Krakow-Zakopane - ta trasa wydaje mi się krótsza, ale chyba gorsza
2, Warszawa-Katowice-Kraków (Balice)-Zakopane - plus tej trasy to to że od Janek do Krakowa, a nawet Myślenic jadę 2 pasmówką (przynajmniej tak wynika z mapy)

Proszę Was o radę, którą drogą lepiej ?

Przez Kielce-Radom - droga nie najgorsza jak na polskie warunki - szerokie pobocza wiec mozna dosc bezpiecznie wyprzedzac na trzeciego (wiem ze bezpieczne wyprzedzanie na "3" brzmi dosc kontrowersyjnie...). Jest to taki niepisany zwyczaj na tej trasie, ze mozna to robic - ludzie zjezdzaja bez problemu. Co do predkosci osiaganych na tej drodze, to czesto znacznie przekraczaja te autorstradowe.

W zasadzie nie znam nikogo, kto by w miare czesto jezdzil do Wa-wy i jechal "gierkowka" - jest dalej, drozej (paliwo+A4+Policja na kazdym skrzyzowaniu) i w zasadzie nie jedzie sie szybciej.

Witam!
Ja na twoim miejscu pojechalbym na Katowice gierkowka a pozniej na A4 do Krakowa bo akurat te trasy znam, nigdy nie jechalem z Wawy na Krakow. Niech wypowiedza sie moze userzy ktorzy tam tedy jezdza. I wydaje mi sie ze z Wawy do Karkowa bezposrednio jest o wiele blizej niz przez Katowice, a moze sie myle?

Zawsze jeżdżę gierkówką i wszyscy moi znajomi też. Dlaczego, nie wiem, ale właśnie tak bym pojechał.

PZDR

Zdecydowanie przez Radom, Kraków. Szerokie pobocza, nowe obwodnice.I w przeciwieństwie do Gierkówki trasa nie jest rozkopana.
Jechałem parę dni temu i droga jest OK!

Wielkie dzięki.
Sam raczej skłaniam się ku drodze przez Radom, ale wiem ze są tacy (co forum potwierdziło) ktorzy wolą jechać "gierkowką".

Witam
Do Radomia jezdze czesto.
Do Krakowa tez.
Zawsze jade Gierkowka.
Jestem mniej zmeczony, czas ten sam na ogół.
Ale to zalezy od pory dnia - bo czasem taka kawalkada TIRow jedzie przez Radom, ze nie da sie szybciej pojechac.
A na Gierkowce jest przyjemniej, potem autostrada, i czas zawsze podobny ok. 3 godzin (na plus).
Dla mnie podstawa to zmeczenie, a raczej brak.
Droga przez Radom jestv meczaca, bo trzba sie nakombinowac solidnie.
Gierkowka jest nieciekawa przez 50 km, duzo terenow zabudowanych, potem juz ok, a za Piotrkowem przecinak...

Witaj ,
Odnośnie trasy Warszawa - Kraków to raczej twój wybór , przez Radom jest krótsza niestety czasami bywa trochę ciasno , natomiast przez Katowice dalej , ale szerzej. (nielicząc przypadków losowych) . Jeżeli chodzi o trasą Kraków - Zakopane to jest kilka wariantów, jedziesz w miarę spokojnym okresie wieć nie powinno być problemów , ale jeżeli będą to możesz na przykład z Rabki (Chabówka) skręcić na Czarny Dunajec , potem przez Chochołów i Zakopane , jak na warunki Podhala dobra trasa, szczególnie w zimie, gdy tiry stoją pod Rdzawką bądź jest korek do Zakopanego od strony N.Targu. Możesz również z Rabki pojechać na Jabłonke krajowa 7 i potem skręcić na Czarny Dunajec , to całkiem dobra trasa około 15 km dłuższa, czasami się opłaca.
Pzdr,
Wojtek

warszawa -katowice -krakow(balice na chyżne)-zakopane.
tu masz stronke autostrady a4 na bieżąco info o niedogodnosciach itp.Tytuł strony