MotoNews.pl

Brakujacy przekaznik (Omega B GL, X20XEV 1994 r.)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Ja znowu po prośbie...

Nie działa mi ABS ale to tak kompletnie - koła sie blokują, lampka kontrolna nigdy się nie świeci, mam tak od czasu zakupu tj. nie działał mi nigdy. Bezpiecznik sprawdzałem i jest ok.

W trójkątnej skrzynce pod maską z ECU i przekaźnikami zauważyłem puste gniazdo na przekaźnik:
zdjecia (pierwsze dwa)

Po stanie (czystości) tej podstawki wnoszę, że mogło coś w nim siedzieć ale pewności nie mam. Reszta wyposażenia działa chociaż brakujący przekaźnik może służyć do jakiejs opcji wyposażenia a moja Omega poza klimatyzacją i el. szybami to w sumie goła GL.

Przeszukałem EPC i przekaźnika ABSu nie znalazłem, nie było także opisu przekaźników w skrzynce pod maską - są tam tylko numerki, instrukcja od samochodu nic o nich nie mówi.

W skrócie - czy ten brakujący przekaźnik jest od ABSu? Jeśli tak, to czy mógłby mi ktoś podać jego oznaczenia?

Pozdrawiam,
Jacek Nienałtowski

teraz jest już ciemno, ale jutro obejrzę i postaram się opowiedzieć,
nie będzzie ABS pluł nam w twarz

gadalem juz z jackiemn o tym na GG i u mnie wystepuje w tym miejscu zielona kostka o symbolu L 3447012.

robert

Witam,

Wyszukałem 3447012 (w kombinacji z literką L nic nie znajdowało) w EPC i wychodzą mi jakieś przedziwne przekaźniki np. turbosprężarki w dieslu, wentylatorów chłodnicy, klimatyzacji, lampy przeciwmgielne, immobilizer, wielotonowy klakson, alarm itd. Nic o ABSie... Część z tych rzeczy mam i działają bez przekaźnika, części nie mam - to powód braku przekaźnika? Robert ma bogatsze wyposażenie, może dlatego...

W każdym razie temat dalej otwarty i z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam,
Jacek

Witam, w tym miejscu też mam pusto a ABS mi działa Wydaje mi się że ten przekaźnik jest od nivo Co do ABS-u to czy zapala się kontrolka po przekręceniu stacyjki?? Jak nie to pewnie nie masz żarówki i dlatego nie świeci się. Sprawdzałeś jakie czy ECU zanotował jakieś błędy??

Witam,

Shinobi: nie, lampka się nie zapala nigdy. Może i żarówka jest trafiona ale ABS nie działa, koła się blokują. ECU silnika nie ma chyba nic wspólnego z ABSem, który ma własny sterownik znajdujący się koło pompy.

Pozdrawiam,
Jacek

ave!

przekaźniki od ABS'u (2 sztuki) są w samym module ABS - odkręcasz śrubkę na środku pokrywki z napisem ABS i voila.
WAŻNE - nie zamieniaj tych prakaźników, a najlepiej w ogóle ich nie wyciągaj - i tak nic tam ciekawego nie znajdziesz.

ten przkaźnik w trójkątnej skrzynce pod maską jest od spryskiwacza reflektorów.

jeżeli masz tak od kupna, to pewnie jest coś poważniej zwalonego i sprzedający "zapomniał" o tym wspomnieć. podjedź do jakiejś diagnostyki elektroniki samochodowej i niech sprawdzi co jest grane.

pozdro
Czarek

A może to tylko któryś z czujników przy kołach. Poprzedniemu właścicielowi łatwiej wyjąć było żaróweczkę niż wydać parę złotych na czujnik!
Trzeba odczytać błędy ze steroenika ABS i wszystko może się rozjaśni

Witam,

A możecie mnie poratować schematem ABSu w mojej Omedze lub czymś co pomoże mi znaleźć problem? Kurde, czekam na dostęp do ftpa jak na zbawienie bo ściągnąłem p2p dwa "egzemplarze" TISa, jeden się uruchamia ale jest po niemiecku a drugi wcale nie startuje :/

Czy oprócz EPC i TISa są jeszcze jakieś programy tego typu do Omeg?

Pozdrawiam,
Jacek

Shinobi i jarn mają rację, sprawdź w jakim stanie jest żaróweczka. Jeśli jest pzepalona to wymień, jeśli jej nie ma to załóż tak żeby ci świeciła po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon. Powinna się chwile poświecić i zgasnąć. Jeśli nie zgaśnie to znaczy że coś powalone w absie i trzeba sprawdzić błędy. Ale najlepiej zacząć od żaróweczki na początek zamiast całą furę rozbierać czy na kompa jeździć.
A może ty fcale abs-u nie masz? Nie wiem jak to jest w Be, czy wychodziły bez niego, bo mom A.

Witam,

QNA: Chyba wszystkie Omegi od 1991 r. miały seryjnie ABS a już Omegi B na 100%. Poza tym mam pompę, ,czujniki, kable, pudełko ze sterownikiem, słowem komplet tylko, że nie działa.

Pozdrawiam,
Jacek

No to mamy pewną jasność, teraz brakuje tylko żeby była jasność również z żarówką.

panowie, jacekn pisze, ze mu ABS nie dziala (blokuja sie kola) wiec ogladanie zaroweczki nic nie da.

robert

Witam,

No nic, myślałem, że uda mi się coś zdziałać samemu ale jednak jade jutro podłączyć ABS do komputera - samo odczytanie błędów będzie mnie kosztowało 60PLN Oprócz tego przez telefon serwisant powiedzial mi, że jak się lampka wcale nie swieci to może być niezła lipa. :/

Pozdrawiam,
Jacek

ABS pinów A i K w złączu diagnostycznym

12 - Rozpoczęcie procedury odczytu pamięci usterek / Brak błędów
16 - Zawór elektromagnetyczny przedniego lewego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu
17 - Zawór elektromagnetyczny przedniego prawego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu
18 - Zawór elektromagnetyczny tylnego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu
19 - Przekaźnik zaworu - napięcie zasilania<5V w czasie>20ms
25 - Prędkość kół zębatych - nieodpowiednia ilość zębów lub wymiar koła
35 - Przekaźnik pompy - uszkodzony przekaźnik lub obwód przekaźnika
37 - Włącznik świateł STOP - uszkodzenie włącznika lub w obwodzie włącznika
39 - Czujnik przedniego lewego koła - brak lub słaby impuls z czujnika
41 - Czujnik przedniego lewego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
42 - Czujnik przedniego prawego koła - brak lub słaby impuls z czujnika
43 - Czujnik przedniego prawego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
44 - Czujnik tylnego lewego koła - brak lub słaby impuls z czujnika
45 - Czujnik tylnego lewego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
46 - Czujnik tylnego prawego koła - brak lub słaby sygnał z czujnika
47 - Czujnik tylnego prawego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
48 - Zasilanie pojazdu - napięcie zasilania niższe niż 9,4V

To jest co prawda do A ale może sprobujesz zanim wydasz 60 zl?

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2004-09-02 21:38:35 ]

Witam,

PiotrS: Szczerze mówiąc nie mam odwagi nie mając pewności, że to bezpieczne. No i dwie sprawy: 1) lampka nie świeci więc co mi wymruga kody? 2) Te kody błędów z ABSu Omegi A mogą się mieć do ABSu Omegi B podobnie jak kody błędów z ECU z silnika C20NE do X20XEV (co więcej, nawet między dwoma X20XEV może być kolosalna różnica w kodach - Simtec 56.1 i 56.5) - czyli nijak.

No właśnie, nikt sobie nie robił samodiagnozy ABSu w Omedze B?

Pozdrawiam,
Jacek

Kody błędów silnika są takie same dla wszystkich aut. Myśle, iż z abs będzie tak samo.

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2004-09-02 22:14:42 ]

Witam,

PiotrS: masz racje, kody błędów silnika są w Omegach niemal identyczne. Problemem pozostają nieświecąca lampka i lokalizacja styków A i K z 10 pinowego ALDLa Omegi A w moim 16 pinowym.

Pozdrawiam,
Jacek

Witam,

No i byłem w serwisie (www.speedauto.pl):
1) lampka albo spalona albo odłączona w desce rozdzielczej (gosc puscil napiecie bezpośrednio na kabelek idący do lampki)
2) przekaźnik, którego mi brakuje jest zbędny dla ABSu
3) w pamięci sterownika był zapamętany błąd innego przekaźnika, prawdopodobnie on jest powodem niedziałania ABSu. Niestety jest on zintegrowany ze ze sterownikiem

Pozdrawiam,
Jacek

Jacek, obejrzałem zawartość swojej skrzynki i stwierdzam, że u ciebie jest WIĘCEJ przkaźników niż u mnie, a u mnie ABS działa. Stąd, wnisek, że jesteś wyposażony we wszystko co niezbędne abymieć to urządzenie, błąd tkwi nie w braku czegoś, tylko w niewłaściwym działaniu.