Nowe TIDy i GIDy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie.
Wiem, że temat ten poruszany był wielokrotnie (przeszukałem archiwum) ale moje zapytanie dotyczy tych nowych TIDów, MIDów i GIDów instalowanych w Merivach i Corsach C - różnią się one nieco od tych z Astry II - są trochę ładniejsze i mają kilka piktogramów więcej - patrzcie w załączniku (jutro). Interesuje mnie czy ciężko jest zamienić TIDa na GIDa i czy ma to wogóle sens - tak z czystej ciekawości. Ktoś kto posiada TISa z Merivą lub Corsą C mógłby to sprawdzić. Kilka pytań odnośnie tego tematu:
- czy moduły mają takie same końcówki - wystarczy podpiąć GIDa i po wszystkim?
- TID ma 2 przyciski do sterowania nim a GID nie ma wcale - co wtedy nim steruje (radio?)?
- czy trzeba zmieniać jakieś wiązki przewodów?
- czy daje to dodatkowe możliwości?
- a może prościej z MIDem?.
I jeszcze jedno: w moim TIDzie jak wciśnie się oba klawisze i przytrzyma na kilka sekund to w dolnym wierszu wyświetla coś takiego:"001 (kilka spacji) 1". Czy to coś znaczy?

A dodatkowo: jeżeli ktoś chciałby zmienić podświetlenie w nowych modelach radioodbiorników Opla (2 DIN) jak CAR2003 czy CDR2005 to mam już to skutecznie przećwiczone i mogę dać wskazówki (można zmieniać nawet poszczególnych klawiszy, robiłem już na białe (ja Toyota) i niebieskie (wiadomo kto ). Pozdrawiam... Robiw

PS.
Numery katalogowe tych nowych wyświetlaczy to: TID 1236548, MID 6236461, GID 1236550. Można je czasami okazyjnie i tanio kupić na niemieckim ebayu.

Robiw zajrzyj na stronkę tu wszystko znajdziesz o TID i radiach opla mozna tez im zadawac pytania przez imaila
www.studio24.prv.pl
kablomania

Cytat:
2004-09-12 09:58:44, MARCIN_Z pisze:
Robiw zajrzyj na stronkę tu wszystko znajdziesz o TID i radiach opla mozna tez im zadawac pytania przez imaila
www.studio24.prv.pl
kablomania

Tą stronkę widziałem, autor zrobił niezłą robotę ale bez urazy dla niego - od tego czasu wiele się zmieniło a więc tam są tylko podstawy i nic więcej. CO NAJGORSZE - autor pisze w mailach, że ma coś więcej ale nie da NIKOMU (no może tylko znajomym). Szkoda bo miałem ochotę na zrobienie DOBREJ stronki o systemach OPLA. Pozdrawiam... robiw

Robiw masz racje do nowych opli nie ma tam informacji ,a na imaila nie odpowiada już drugi tydzień.

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_Z dnia 2004-09-12 17:02:29 ]

Ja mam gida oraz NCDR 1100 w A II.Komunikuje się to między sobą Can-busem.Potrzebe jest specjalne okablowanie.Wyswietlaczem steruje radio.Obsługuje ono jednocześnie Navi , komputer , check control,zmieniarkę.Nic wiecej nie wiem na ten temat.Wsieci bardzo ciężko coś znaleśc na temat Gida i odpowiednich do nich radioodbiorników.Szukałem kiedyś schematu,aby do swojego NCDR-a podłączyć wzmaka.Nawet ten z Lublina / studio 24.prv.pl / stwierdził,że jest to beznadziejna sprawa ten schemat i wszelkie wiadomości na te tematy.
Radia te były rzadko montowane tylko na specjalne życzenia klijenta.Mój szkopek mial firmę i jeździł po całych Niemczech to se dał założyć

A swoją drogą to ile może kosztować MID do AstryG/Corsy C (ten nowy z ikonkami do telefonu) na rynku wtórnym? ... robiw