Bylo BUM w Tira, Czy w Vektrę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szamowne grono!
Po wymianie zdań (na Privie) z JACO doszedłem do wniosku, ze jednak muszę to pokazać szerszej poubliczności.

Proszę o opinię:
Czy Opel najechał na tył TIRa, czy TIR wycofał w Opla?
Każdy kto kiedyś widził ile potrzeba żeby w TIRze zmianic bieg na wsteczny wie że to nie to samo co w osobowym. Ale cóż temat do dyskusji.
Dodam, ze chodzi o Białego TIRa. I sytuacja rozgrywa się w prawym górnym rogu.
PS. Odtwarzać na stop-klatce

TU do pobrania FILM

dla mnie ewidente cofniecie sie tira

i nie koniecznie na wstecznym

dla mnie też.
Wyraźnie widać, że Vectra się cofa.

Mogę przedstawić wersję kierowcy TIRa
Ale może tak ok. 13.00
Poczekam na więcej opini.
Dodam, że sprawa jest w sądzie.

KOła ciągnika (nie naczepy, bo tych nie widać) uciekają (wyjeżdżają) poza obszar ekranu. Po uderzeniu kierowca vectry otwiera drzwi i zasłania widok, ale gdy je wreszcie zamyka widać, że koła ciągnka są ponownie widoczne - wniosek - TIR się cofnął...

Przedstawiam wersję kierowcy TIRa:

Zatrzymał się i w tym momencie uderzył w niego Opel.
Po uderzeniu Opel wycofuje.

A oto moja analiza nagrania:
1. Hamuje TIR (widać światła)
2. Za nim jedzie Opel
3. Opel hamuje (widać światła stopu na górze + na środku)
4. BUM
5. Następna klatka - Opel włączone światło wstecznego 1/2 szerokości stopów (pojawia się tajemniczy kwadracik na górze ekranu)
6. Następna klatka Wsteczny+stop w Oplu
7. Kierowca Opla wysiada.

Po rozmowie z JACO też myślałem, że to TIRem lekko wycofał. Ale przeanalizujcie położenie tego tajemniczego kwadracika. Wygląda to tak jakby TIR przesuną się nagle o 0,5m w lewo

Nie wiem jak było na prawdę, bo mnie tam nie było .
Ale kierowca TIRa twierdzi, że to jest zderzak z Opla.

A i Info dla Roberta:
Koła ciągnika są kilkanaście metrów przed Oplem.
Więc chyba nie to.

Sprawa ciezka bo wlasciwie w jednym momencie vectra wali w tira a on cofa. Efekt cofania moze tez byc wynikiem tego ze Vectra sie odbila poprostu hmm Ja bym raczej powiedzial ze wine ponosi kierowca Vectry nie zachowal odleglosci .. ale znajac nasze sady bedzie obopulna

pozdr

zastanawia mnie tylko czemu facet z vectry tak ostro cofie.?? popatrzcie na rure wydechową opla ostro dal w gary jak wycofywal.

jezeli ktos walnie w cos to jego odruch niepolega na cofaniu auta tylko na wyjsciu i oglądnieciu uszkodzeń...

gdy ktoś na ciebie cofie to twoj odruch to jest wsteczny i róra.!!!!

ja bym jednak powiedzial że to tir chcial cofnąć.! a to co widać to tylny chlapacz ciagnika tira.!

sprawa ma miejsce na łuku tak ... tir che cofnąć pewnie w tą ulice z ktorej przyjechała vectra i dlatego manewruje kolami i skreca ciągnikiem.! ewidentnie tir się cofnoł.. po stluczce nikt niecofa auta tylko wysiada zobaczyc uszkodzenia .. a jesli juz cofa to napewno nie na pelnym gazie.!

konsensys zabić kierowce z TIRa łże jak pies.!

Wszystko powinno się wydac po obrażeniach vectry. Biorąc pod uwagę wysokość tylnej belki TIRa to jeżeli vectra niewyheblowała to rozwalone będą reflektory i macha a jeżeli TIR "pierd...nąl cofając to poszedł zderzak i może lampy.

Faktycznie uważam, że to Tir cofał. Widać, że tył tira idzie w lewą stronę, a tajemniczy kwadracik to ewidentnie chlapacz tira!! To o czym mówił Adminek, czyli dym z rury Vectry to faktycznie widać, że gość się zorientował, że tir bedzie cofał i dał po garach na wstecznym! Ale mam tu jedną uwagę, że wcale nie jest tak, że jak się w coś przywali to się odrazu wysiada! Sam wiem z doświadczenia, że właśnie pierwszy odruch to jest cofanie, żeby zobaczyć zniszczenia. Tak przynajmniej było w moim przypadku, jak gość mi właśnie wcofał na skrzyżowanie jak ten tir, tyle, że ja mu uderzyłem w tylne nadkole i w zasadzie nic się nie stało ani mi ani jemu. Tzn pierwszym odruchem było właśnie wycofanie! A jak cofałem to bym jeszcze ludzi przejechał, bo to było za przejściem dla pieszych
Jednak zgadzam się, że nie było to na pełnym gazie, więc jeszcze raz podkreślam, że 100% jestem pewien, że to tir cofał!

Dobra fajny filmik i już wiem dalczego mam nosić okulary bo ja tma żadnej stłuczki niewidziłem

Cytat:
2004-09-04 00:46:27, zrgregor pisze:
Wszystko powinno się wydac po obrażeniach vectry. Biorąc pod uwagę wysokość tylnej belki TIRa to jeżeli vectra niewyheblowała to rozwalone będą reflektory i macha a jeżeli TIR "pierd...nąl cofając to poszedł zderzak i może lampy.

Opelek podobno mial uszkodzone:
Zderzak (górna część), atrapa, reflektory, macha.
W naczepie tira tylna belka jest dość nisko.
Cofanie opla jest dopiero po kolizji.
Rozwiązania tego sporu jeszcze ni ma
Ale jak tylko zapadnie jakiś wyrok dam znacz na forum.