Doradźcie coś, moja samarka niedomaga!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po dość długiej przerwie.
Jakoś tak się złożyło że nie miałem dostępu do netu, no ale już wróciłem

Mam kilka problemów z Ładą, może ktoś z Was to już przerabiał to mi coś doradzi
1. Nie chce jeździć na benzynie, to znaczy da się uruchomić na ssaniu, ale po krótkiej chwili obroty spadają i gaśnie, jak przegazuję to jest ok na chwilę, a potem to samo się dzieje, jechać to się wogóle nie da. Filtr paliwa wymieniony, dysza wolnych obrotów wyczyszczona i żadnego efektu
2. Przy zimnym silniku jak odpalam na gazie to jest dziwne zjawisko, uruchamiam na ssaniu, obroty są ok po czym jakoś po minucie zaczynają spadać tak że silnik szarpie i czasem nawet zgaśnie. Jak już się nagrzeje to zaczyna pracować ok. U gazownika wymieniony filtr gazu, membrany w parowniku i nic
3. Mam padnięty przełącznik kierunkowskazów i św drogowych i nie wiem czy to moze byc przyczyną tego ze nie dzialaja mi swiatla mijania? Wylacznik jest ok, daje napięcie, a jest przerwa pomiedzy wylacznikiem a przekaznikiem. Wyciagalem juz cala skrzynke bezpiecznikow ale ona w srodku wyglada ok sciezki nie popalone. Do tego jest jeszcze jedna zagadka magiczna!!
Jak jade bez wlaczonych swiatel i wlaczy sie wentylator chlodnicy to zapalaja sie same swiatla postojowe i w zaden sposob sie ich nie wylaczy, pomaga dopiero wyciagniecie wszystkich przekaznikow i dopiero jak je wloze spowrotem to swiatla zgasna, a jak od poczatku sam wlacze swiatla to moze wentylator sie wlaczac a swiatla dzialaja jak trzeba. Czy to tez moze byc wina tego przelacznika drogowych, czy moze gdzies jest slaba masa, a jesli tak to gdzie???

Pozdrawiam i czekam na porady
Kid

Cześć Kid
Jesli chodzi o te problemy z elektryką - to myslę ,że jednym z lepszych rozwiązań będzie jednak wizyte u Władka w bibicach i jego elektryka - chłopak zna się na rzeczy i problem rozwiążać powinien szybko. Bo zbyt cięzko jest dac diagnozę po opisie Twoich prolemó
Natomiast jesli chodzi o ganik - jesli długo jeździsz na gazie a rzadko na benzynie - mysle ,że powinienieś go po prostu całego wyczyścić,wyregulować i powinno być OK
Paweł.

1) mozliwe, ze pada pompka paliwowa - pompuje, ale slabo.
2)moze membran, ale moze tez zaplon... (do beny takze sie odnosi - spawdz go)
3)elektryka - wyjmij skrzynke jeszcze raz i wyczysc. Moze gdzies idzie zwarcie po brudzie. kiedys mialem taki numer ze wlaczalio sie po pare rzeczy. Po poczyszczeniu minelo.
spawdzales czy przekazniki same sa w porzo?
jak juz wymontujesz plytke skrzynki, to zobacz, czy styki gniazd przekaznikow sie nie kiwaja. U mnie powodowalo to przegrzewanie sciezek i bezpiecznikow - kotakt byl, ale slaby, czasem iskrzylo nawet... w razie co - podlutuj. Upierdliwa robota, ale czasemko nieczna.
dopiero jakby to nie pomoglo, dawaj zarobic warsztatowi
i nie sugeruj sie wygladem sciezek: oczysc, lupa w oko, fest swiatlo i sciezke po sciezce ogladasz. Jakakolwiek watpliwosc - lutuj. Ja oblutowalem wszystkie styki przekaznikow, do tego obie plytki lamp tylnych tez...

To może być elektryka, jakiś czas temu w trakcie ulewy zapchał mi się odpływ przy skrzynce bezpiecznikowej ( a że w samarkach jest ch...wo umiejscowion i była sfatygowana żdziebko więc woda dostała się na ścieżki i je zasyfiła) i zaczęły mi się dziać podobne rzeczy, po paru dniach umówiłem się z elektrykiem ale zajechałem do niego na holu bo już całkowicie odmówiła posłuszeństwa.

z moja Samarcia bylo podobnie bo traktowalem ja jak 2107.. zero benzynki i tylko gaz.. no to zaczela sie obrazac i gasla na benie..

mechanik doradzil wymiane trojkatnej uszczelki/membranki przy gazniku (stojac przodem do silnika jest po prawej stronie na gazniku) i regularne przelaczanie na paliwko przy odpalaniu gdy silnik zdazy sie wystudzic do konca..

od tej pory nie mam z jazda na benzynie zadnych problemow..

Jeśli chodzi o "samoczynne" światła sprawdż przede wszystkim masę wentylatora i reflektorów
Z tego co pamiętam przewody masowe są przykręcone blachowkrętami bezpośrednio do nadwozia poniżej akumulatora (z prawej strony) i w okolicy zbiornika spryskiwaczy (to z lewej strony)

pzdr
CHIO

Witam wszystkich
Na początku bardzo dziękuję za podzielenie się wiedzą. Jak do tej pory to udało mi się kupić tą membrankę do gaźnika. Na razie próbowałem na ciepłym silniku i chodził na benzynie ok! Zobaczymy jak rano pójdę odpalić czy też będzie bez problemów. A co do reszty usterek i sposobów na ich usunięcie to mam ambitny plan walczyć z tym wszystkim od piątku przez weekend, do tego dochodzi jeszcze wymiana cylinderka hamulcowego i płynu hamulcowego tak że będzie co robić. Ale oby tylko to Ładną uzdrowiło to będę szczęśliwy