Siadł katalizator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie dajcie jakiś namiar gdzie wysyłkowo można kupić coś w zastępstwie. Oczywiście interesuje mnie jakiś tłumik przelotowy lub strumienica.

Przyzwoity tłumik albo metalowy katalizator... jakoś strumienice wyginęły na rynku odkąd co druga firma ma hamownię...

Cytat:
2004-09-07 20:33:30, MaciekGT pisze:
Przyzwoity tłumik albo metalowy katalizator...

Ok, ale adres

Ja wybebeszyłem kata, bo jest ceramiczny.
Przyrost mocy 10%
Tylko pow. 2000obr. "dzwoni" , ale jak się nie przyzwyczaję to coś z tym zrobię,

Jak sie go wybebesza?
Wkładasz tam jakiąs rurkę czy po prostu zostaje sama puszka a resztę wydłubujesz?

wykręcasz kata, i przez otworki traktujesz odpowiednio, aż sie nie wysypie cały. Tylko na obwodzie od środka jest minia gruboprasowana z jakimś dodatkiem - co trzeba też jakimś cudem wypieprzyć do czysta.
Potam wkręcasz (uszczelki nowe !) i spoko, wydmuch ma jak Syrena 105L Bosto

Ponawiam pytanie o adres ....

Nie ma seryjnej produkcjia zamienników do kata a więc pozostaje Ci zakład tłumikarski który po wyjęciu kata dorobi pod jego wymiar zwykły tłumik przelotowy, ewentulanie moga wykorzystać z kata flansche do mocowania. Kiedyś robił taki jeden z Poznania ale ja go już więcej nie polecę bo wykonanie ma fatalne.
Ewentualnie możesz zapytać Tomka Mydłowskiego czy nie sprzeda Ci swojego tłumikia bo chce zainstalować kata

Dzieki Maciek

[ wiadomość edytowana przez: major dnia 2004-09-10 12:55:51 ]

Dzwoniłem do czlowieka: 0-602-777-581 i okazało się, że ma dwa rodzaje katalizatorów do espero (nexia):
metalowy: 305 złotych
ceramiczny: 280 złotych plus 10 czy 15 złotych wysyłka. Metalowe są wytrzymalsze (na uderzenia) i maja mniejsze tłumienie.
Ja zamówiłem i zainstalowałem ten metalowy. Przyczyną było "wybicie" ceramicznego bo dzwonił, a zbliżał się przegląd mechaniczny. Jeżdżąc bez katalizatora nie zauważyłem przyrostu mocy (silnik 2.0) tylko hałas był za duży. Teraz po wymianie stwierdzam, że na tym metalowym katalizatorze silnik ma spaliny na przeglądzie 0,0000%, silnik pracuje ciszej, ma jakby większego kopa (moc nie idzie w hałas ).
Osobiście preferuję cichsze samochody więc polecam wymianę kata na metalowy.
Gościowi wysłałem SMSa z adresem i rodzajem części a na drugi dzień już miałem kata. Polecam!!!

Proponuje wpisać ten namiar do POLECANYCH SKLEPÓW

Strumienice najlepiej kupić na Słomczynie 60-70zł

taką strumienicę to ja moge wykorzystać ale w WC żeby odpływ poprawić tak że będzie wir w sedesie

Cytat:
2004-09-13 12:06:02, Krzysiek-Diackon pisze:
taką strumienicę to ja moge wykorzystać ale w WC żeby odpływ poprawić tak że będzie wir w sedesie

Dokładnie
Strumienica SŁOMCZYN-BITURBO