Wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem... ostatnio chce wytrzec szybe wycieraczkami, włączam...a tu ZONK ! nie działa ! nie wiem co jest, wycieraczki ani drgną spryskiwacze szyby tez nie działają, ale to pewnie płyn już zamarzł. Nie wiem tylko dlaczego wycieraczki nie działają. To przez te mrozy ? Help !

może bezpiecznik....

słuchać może czy silniczek wycieraczek pracuje???? jezeli nie to coś z elektryką, jeżeli pracuje a wycieraczki się nie ruszają to rozpadł się mechanizm

A spryskiwacze - czy słychać pompkę jak pracuje czy też cisza?

tu wiele rzeczy nie może cię zaskoczyć, albo bezpiecznik, ewentualnie przekaźnik, ostatecznie mechanika czyli mechanizm wycieraczek na który chyba wszyscy narzekają
Powodzenia

Ja już nie narzekam, bo wymieniłem na nowy i mam "święty" spokój !

ja tesh wymieniłem

ile zaplaciliscie za nowy mechanizm??

mechanizm chyba kosztuje około 130 zł + wymiana, ja chyba się przejadę na szrot, może będzie walone espero i za półdarmo wynajdę jakiś sprawny

Może to być przełącznik, są trochę felerne. Ten od świateł da się rozebrać i dogiąć oraz oczyścić styki. Może ten również? Zacząłbym od tego, bo wygląda na to, że nie działa nic, co jest sterowane tym właśnie przełącznikiem.
Zawsze możesz podnieść maskę i sprawdzić:
czy płyn spryskiwaczy zamarzł,
czy wogóle działa silniczek,
Jeżeli nie działa ani silniczek, ani mechanizm wycieraczek, to przyczyna leży raczej gdzieś wcześniej... może ten przełącznik...
Daj znać jak już się z tym uporasz.
Pozdrawiam, Darek.

Ja zapłaciłem 135 zł. a wymianę zrobiłem sam. Nic trudnego, a przy okazji można samemu przesmarować nowe części, bo fabrycznie są tylko maznięte smarem.
Krzysiek, to musiałby być młody rocznik, bo 5-6 letnich to nie ma co przekładać. W moim (97) było wszystko wytłuczone

a wiec tak... bezpiecznik był spalony, wymieniłem go ale nic... wycieraczki ani sie nie ruszyły. Płyn do spryskiwaczy jednak nie zamarzł. Z ciekawosci od silniczka odłączyłem kabelek który jest odpowiedzialny chyba za ikonke wycieraczek przy zegarach... no i wszystko zaczęło działac ! Wycieraczki chodzą, spryskiwacze spryskują... Podłączyłem kabelek spowrotem i znowu nic... następny bezpiecznik sie spalił... wymieniłem na nowy, znowu odłączyłem kabelek...wycieraczki działaja ! Najwyrazniej ten kabelek robi gdzies spięcie i wywala bezpieczniki. Niestety nie wiem gdzie to spiecie sie robi, jeszcze w najblizszym czasie poszukam...

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

No to jesteśmy w domu ! Zrobiłeś ten sam błąd co ja. Ten kabelek jest do podłączenia ewentualnego wsaźnika poziomu płynu w zbiorniczku. Łączenie go bez wskaźnika powoduje wywalanie bezpiecznika i świecenie wodotrysku na zegarach.

dzięki wielkie HenBas !