MotoNews.pl
3 Głośniki na tylnej półce. (62113/0)

Głośniki na tylnej półce.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wywliłem seryjne głośniczki z tylnej półki. Chcałem w ich miejsce wstawić 20 cm Alphardy niskotonowe podpięte pod dobry wzmacniacz. Przymierzam wszystko i kiepsko gra. Nie wiem w takiej sytuacji czy jest sens robić dziury. Jaka będzie różnica jak trzymam rękoma pod półką dwa głośniki i jak włożę je od drugiej strony w odpowiednie dziury ? Czy ma ktoś coś na półce co dobrze gra?

Cytat:
2004-09-10 11:44:40, ckk pisze:
20 cm Alphardy

To jedna z glownych przyczyn slabej jakosci dzwieku.

Jezeli chcesz zalozyc jakies glosniki niskobudzetowe, to przynajmniej poszukaj czegos z oferty GMS lub BMBoschmann. Alphard to zadna firma - przypadkowe najtansze dalekowschodnie produkty opatrzone jedynie logo Alphard. Nie trzymaja jakichkolwiek parametrow, ani standardow.

Co do samej instalacji - kickbasy osadzone w tylnej polce moga byc jako 'wypelniacze' dla zestawu przedniego. Jakiegokolwiek porzadnego (precyzyjnego) basu raczej z nich nie wydobedziesz. Skoro i tak masz juz wzmacniacz, zostaw tylna polke w spokoju a pomysl o malej zamknietej skrzynce z przetwornikiem 25cm (lub nawet 20cm). Przy odpowiednim doborze glosnika, bedziesz mial dobre uzupelnienie najnizszych czestotliwosci, a do tego zajmie Ci to naprawde malo miejsca w bagazniku (w koncu skrzynki rzedu 12-20l raczje duze nie sa).

Alphard nie jest taki zly. mam z tylu trojdrozne 16cm w fabryczne otwory i spelniaja swoja role. mam rowniez subwoofer z glosnikiem 30cm (alphard) i gra bardzo ladnie.

jest to jakosciowo porownywalne do boschmann.

dla wymagajacych a nie chcacych przeplacac slone pieniadze polecam firme jensen i jakis zestawik nawet dwudrozny - szerokie+ sopran osobno! + zwrotnica. to podlaczyc pod wzmaka(radio nawet 4X50 nie bedzie mialo takiego efektu) i dzwiek super. oczywiscie jakies dobre radio do tego polecam pioneer bo sprawdzony przezemnie, kenwood tez mialem i byl ok. ogolnie nie kupowac tanich radio-bubli.

a ja znow sie rozgadalem post o glosnikach a ja o radiach nawijam

[ wiadomość edytowana przez: maciey dnia 2004-09-10 14:27:31 ]

Seryjne głośniki w tylnej półce Ja nie mam tam nawet miejsca przygotowanego na głośniki Mam za to 4 seryjne głośniki w tylnych drzwiach, po 2 w każdych (szerokopasmowe + wysokotonowe). Ktoś też tak ma???

pass

Alphardy jakie są takie są ale moje pytanie szło w innym kierunku i dochodzę do wniosku tak jak mówi Pshintosh że na tylnej półce żaden głośnik nie zagra tak jak soobofer. Poprostu tam głośniki grają tak jak by trzymać je w ręku. Wniosek : na półce można zastosować głośniki szeroko pasmowe i ew gwizdki.Czy tak?
A co z głośnikami w tylnych drzwiach ? Grają nieporównywalnie gorzej niż w przednich. Podpiąłem nawet wzmacniacz żeby sprawdzić o co chodzi i nie grają. Albo głośniki do bani albo w tylnych drzwiach nie ma warunków akustycznych. Jeśli nie ma to czy można je jakoś poprawić?

pass ja mam ome A a Ty B moze dlatego z tylu nie masz miejsca na glosniki

miejsce jest ale basu tam nie słychać.

Cytat:
2004-09-10 15:39:04, ckk pisze:
Wniosek : na półce można zastosować głośniki szeroko pasmowe i ew gwizdki.Czy tak?
A co z głośnikami w tylnych drzwiach ? Grają nieporównywalnie gorzej niż w przednich. Podpiąłem nawet wzmacniacz żeby sprawdzić o co chodzi i nie grają. Albo głośniki do bani albo w tylnych drzwiach nie ma warunków akustycznych. Jeśli nie ma to czy można je jakoś poprawić?

Nie! Zadanych wysokotonowych z tylu!
Najwazniejszy jest przod - tu musi byc odesparowany system. W omedze B miejsca fabryczne na przetworniki wysokotonowe sa w miare znosne. Nie ma tak naprawde koniecznosci przebudowy przednich slupkow, chyba, ze ktos wyjatkowo kombinuje ze scena.

Miejsca na kickabsy w drzwiach przednich sa rowniez nienajgorsze. Mieszcza sie 16/16.5cm glosniki nawet z bardzo duzym ukladem napedowym, i solidne pierscienie z mdfu. BTW - jezeli nadal masz fabryczny gnoj, to pozbadz sie go w pierwszej kolejnosci, zanim bedziesz kombinowal z czymkolwiek innym.

Z tylu glosniki wyrzuc calkiem, albo pozostaw kickbasy w miejscach fabrycznych w tylnych drzwiach, ale mocno 'skrecone' - wylacznie jako delikantne wypelniacze dla dzwieku systemu przedniego.

Do bagaznika subwoofer - mala zamknieta skrzynia, uzupelniajaca najnizsze cvzestotliwosci. Czysty, sprezysty i szybki bas. Chyba, ze chcesz robic wioche pod remiza - wtedy polecam jakies dwie 15" w skrzyni BR zajmujacej 3/4 bagaznika...

Cytat:
Z tylu glosniki wyrzuc calkiem, albo pozostaw kickbasy w miejscach fabrycznych w tylnych drzwiach, ale mocno 'skrecone' - wylacznie jako delikantne wypelniacze dla dzwieku systemu przedniego.

a czy to nie odbije się na jakości wysokich tonów słyszalnych przez pasażerów tylnej kanapy?

Cytat:
2004-09-10 23:52:34, Diro pisze:
a czy to nie odbije się na jakości wysokich tonów słyszalnych przez pasażerów tylnej kanapy?

Owszem, ale za to nie zepsuje sceny z przodu.

Co innego, jezeli ktos mysli o kinie samochodowym (5+1+1), ale chyba nie o tym tu mowa.

Na razie omcia domaga się innych wydatków, ale może kiedyś

Witam,do tylu poszukaj magnatow 3 ddroznych o srednicy 20cm.Byly takie wypuszczone na rynek,podstawowa wersja na sztywnym zawieszeniu,duzy magnes,za okolo 200zl.To dobra cena,a dzwiek ,jak na "kufer" to bdobry.Dobrze wypelniaja scene z tylu,gwizdki tez sa niezle,porownywalem je do JBL'a,ida w parze.Dzieki sztywnemu zawieszeniu,czyli gumce resora na membranie,ma on dobra odpowiedz impulsowa,jak na tak duza objetos ekliwanementna bagaznika,bas schodzi spoko w okolice 35hz,wystarczy jak na te glosniki,nie jest on porazajacy,ale czuc na siedziskach i daje z tylu po blendzie.Ewentualnie,osobiscie to radze dac,oryginalne visatony z serii T200 4Ohm,dobra niemiecka robota,teraz chyba sztuka kosztuje 80-90zl.Dobre basy.Z roczna gwarancja,co do gwizdkow,przod jest najwazniejszy,ewentualnie z tylu mozesz zastosowac male piezoceramiczne przetworniki, maja duza skutecznosc,nierowne lecz wysokie pasmo przenoszenia czestotliwosci i nie maja duzego rozproszenia dzwieku,czyli przy srednim wysterowaniu,i dobrym umiejscowieniu i ustawieniu beda graly tylko dla sluchaczy z tylu,lekko zaznaczajac swoja obecnosc z przodu.

Nie chcialbym obnizac poziomu tej profesjonalnej dyskusji, ale do zrozumienia jej brakuje mi pewnych podst informacji (a temat tez mnie b interesuje) - np. kwestie gwizdkow, blend, czemu nie wysokotonowe z tylu?... moze przynudzam wiec jesli juz byly posty z tego termatu to sobie poszukam i nie mieszajcie z blotem dyletantow

Nie,czemu nie bedziemy mieszac z blotem.Ogolna zasada odsluchu stereo,np: w domu? Kolumny z przodu w pewnej odleglosci rownomiernej od uszu sluchacz,efekt? Lepsze walory i efekty stereo slyszalne dla odbiorcy.Gwizdki z tylu,dobre do kina domowego,do dzwieku przestrzennego ze specjalna sciezka audio,lub procesorem dzwieku.Gwizki w tyle przy tradycyjnym stereo,robia zludzenie gorszej lokalizacji efektow.Ogolnie przyjete,rozchodzi sie rowniez o niekorzystne propagacje fal akustycznych w samochodzie z tylu.Ale wedlug uznania kazdego melomana.Zajmujac sie kiedys ta dziedzina zawodowa to juz wszystko chyba w zyciu widzialem

Witam
A moze ktos doradzic co wsadzic do Caravan'a A z tylu? i gdzie? w klape? Tylko raczej nie z gornej i srodkowej polki cenowej
Pozdrawiam

Oczywiscie, o klapie zapomnij,zasuniesz rolete i co? dzwiek w bagazniku,a do ucha nic.Ja mialem poprzednio zrobiona puleczke za tylnimi siedzeniami,ktora czesciowo byla wsuwana,zamiastn 20cm rolety,od siedzen najpierw polka o szerokosci 20cm,nastepnie roleta,dzwiek?Hmm,jesli chodzi o polke to niebo w rozwiazaniu kombi.Obednie mam ladna dopasowane szczelnie,zamknieta zabudowe,odseparowane 2 pary glosnikow srednio wysokotonowych i dwa basy po 25cm.To juz konkret.Jak bedziesz w 3miescie lub okolicach,to podjedz,bo sprzet mam do pchniecia,zarowno jak zabudowe,tak i polke za przyslowiowa zlotowke.Aha,z gory calosc obciagnieta czarnym plotnem akustycznym,efekt? Zlodziej po zmroku nic nie widzi.

Dzięki za porady Psinthos. Będę szukał subwoofera i odpowiedników oryginalnych głośnikow przednich. Zupełnie mi to zmieniło koncepcję. Ostatnie pytanie: Czy fabryczne kable na przednie głośniki wystarczą? Zasilające przewody na wzmacniacz doprowadziłem odpowiedniej grubości .

Cytat:
2004-09-13 12:17:45, ckk pisze:
Ostatnie pytanie: Czy fabryczne kable na przednie głośniki wystarczą? Zasilające przewody na wzmacniacz doprowadziłem odpowiedniej grubości .

Odpowiadam dopiero dzisiaj, jako ze 2 tygodnie prazylem sie wraz z malzonka pod hiszpanskim sloncem .

Polozenie nowych przewodow glosnikowych jest wskazane. U siebie poprowadzilem cala nowa instalacje glosnikowa, ale z racji mocno utrudnionego wyprowadzenia przewodow z karoserii do drzwi, 'prowizorycznie' wpialem przewody idace ze wzmacniacza do kostki ISO. W efekcie wykorzystuje przewody fabryczne na odcinku od kostki ISO do zwrotnicy.

Poniewaz jednak efekt okzal sie bardzo zadowalajacy , poki co 'prowizorka' pozostala na miejscu. Denerwuje mnie to jednak 'z zasady' i w przyszlosci (jezeli zwalcze lenia ) przeprowadze przewody do samych drzwi.

Panowie panowie czytam czytam i normalnie widzę bardzo profesjonalne wypowiedzi, ale brakuje mi tu jednej zajebiście ważnej informacji dla Autora postu
Widzę żę jesteście mądrzy a dlaczego nikt nie wspomniał tu o takim mały parametrze głośnika (sam nie wiem jak on się nazywa dokładnie, gdyż dawno się w audio nie bawiłem. Ale podzielił sie ze mną pan na targach wiedzą o tym gdzie głośnik powinien być zastosowany). Mianowicie z grubsza nie wiem czy dobrze pamiętam ale jakoś on to nazwał głośnik Air line (czy jakoś tak ) a chodzi o to czy jest przeznaczony do motażu w półce czy do zabudowy (czyli skrzynia itp. gdzie liczy się pojemność dla wytłumienia). I w półkach są głównie montowane takie głośniki i tłumaczył mi że choćbym nie wiem jak go zabudował to i tak efekt jest taki jak by sobie leżal no może prawie.
A w przypadku głośników 2-3-4 drożnych wydaje mi się że zabudowa nie ma sensu. czyli w półe i tyle, a do skrzynek tyko niskotonowy, jakby kogoś interesowało coś o głośnikach w półkach to dobrym przykładem jest głośnik GT220 Blaupunkta, niby prosty a pomyka jak trzeba.(typowy głośnik do półek, jest w półce a ma milutki basik) oczywiście nie ma co porównywać jak się do czystobasowego głośnika kawałek piecyka podłaczy
oj bo się rozpisałem,

Cytat:
2004-09-27 16:14:03, Otis pisze:
Widzę żę jesteście mądrzy a dlaczego nikt nie wspomniał tu o takim mały parametrze głośnika (sam nie wiem jak on się nazywa dokładnie, gdyż dawno się w audio nie bawiłem. Ale podzielił sie ze mną pan na targach wiedzą o tym gdzie głośnik powinien być zastosowany). Mianowicie z grubsza nie wiem czy dobrze pamiętam ale jakoś on to nazwał głośnik Air line (czy jakoś tak ) a chodzi o to czy jest przeznaczony do motażu w półce czy do zabudowy (czyli skrzynia itp. gdzie liczy się pojemność dla wytłumienia).

To, o czym wspominasz, dotyczy glosnikow niskotonowych, a w zasadzie sub-niskotonowych.

Dla kazdego glosnika (srednio-niskotonowego czy tez niskotonowego) okresla sie (w drodze pomiarow - kazdy szanujacy sie producent to robi) parametry Thiele-Small. Podstawowym parametrem na podstawie ktorego mozna juz 'na oko' stwierdzic do jakiego rodzaju zabudowy dany przetwornik niskotonowy sie nadaje jest Qts, czyli tzw. dobroc calkowita.

Oczywiscie bazujac na samym Qts skrzyni sie nie zaprojektuje. BTW - dla planujacych konstruowanie wlasnych obudow dla glosnikow polecam aplikacje WinISD (Windows Interactive Speaker Designer).

Generalnie budowanie glosnikow to temat na wiele tomow tekstu, wiec rozwijanie go na lamach niniejszego forum wydaje sie byc pozbawione wiekszego sensu.

Co do 'Air line' - zapewne chodzilo Ci o przetworniki subniskotonowe typu 'Free air' do zabudowy 'wolnej'.